Cumhuriyetçiler, ABD'nin Avrupa'daki askeri varlığını azaltma konusunda endişeliler
ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçi liderler, Almanya’dan Amerikan askerlerinin çekilmesine yönelik planlara ilişkin endişelerini dile getirirken, ABD Başkanı Donald Trump Avrupa’daki askerî varlığın daha geniş çapta azaltılabileceğini belirtti.
Senatör Roger Wicker ile Temsilciler Meclisi Üyesi Mike Rogers, söz konusu kararın “caydırıcılığı zayıflatabileceği ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yanlış mesaj gönderebileceği” uyarısında bulundu. İki isim, Avrupa’daki Amerikan kuvvetlerinin konuşlanmasında yapılacak herhangi büyük bir değişikliğin Kongre ile istişare edilmesi gerektiğini vurguladı.
Cumhuriyetçi yetkililer, yaptıkları ortak açıklamada ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon), önümüzdeki gün ve haftalarda Kongre denetim komiteleriyle temas kurarak söz konusu kararın ayrıntıları ile ABD’nin caydırıcılığı ve transatlantik güvenlik ortaklığı üzerindeki etkilerini değerlendirme çağrısında bulundu.
Pentagon daha önce Almanya’dan yaklaşık 5 bin askerin çekileceğini açıklamıştı. Ancak Başkan Trump, cumartesi akşamı Florida’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Önemli ölçüde azaltacağız. Sayıyı 5 binin çok daha altına indireceğiz” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.