İran’dan ABD’ye Dünya Kupası öncesi vize tepkisi: Spora siyasi müdahale
2026 FIFA Dünya Kupası öncesinde ABD’nin İran Milli Takımı’nın bazı teknik ve idari personeline vize vermemesi iki ülke arasında gerilime neden oldu. Tahran yönetimi uygulamayı “ayrımcı” olarak nitelendirirken, FIFA’ya müdahale çağrısında bulundu.
İran, 2026 FIFA Dünya Kupası öncesinde milli futbol takımının teknik ve idari kadrosunda yer alan bazı isimlere ABD tarafından vize verilmemesine sert tepki gösterdi. Washington yönetimi, İranlı futbolcular ile “gerekli destek personeline” vize verildiğini açıklarken, Tahran bu açıklamayı “gerçeği örtme girişimi” olarak nitelendirdi.
BBC News'de yer alan habere göre İran’ın Türkiye Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, takımın “ayrılmaz parçası” olarak tanımlanan çok sayıda yönetici, teknik danışman ve idari görevliye vize verilmediği belirtilerek, bunun “spora yönelik siyasi ve ayrımcı bir müdahale” olduğu savunuldu.
Açıklamada, “İran Milli Takımı’na yönelik kasıtlı ve ayrımcı uygulamalar en üst seviyeye taşınmıştır” ifadelerine yer verilirken, FIFA’ya da devreye girme çağrısı yapıldı.
İran devletine yakın medya kuruluşları, İran Futbol Federasyonu Başkanı ile yardımcısının da ABD’ye giriş izni alamayan isimler arasında bulunduğunu bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı ise cuma günü yaptığı açıklamada, oyuncular ve gerekli destek personeline vizelerin verildiğini doğruladı. Açıklamada ayrıca, “İran’ın bu sistemi teröristleri sahte gerekçelerle ABD’ye sokmak için kullanmasına izin verilmeyeceği” ifade edildi.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da hafta içinde yaptığı açıklamada, İran futbol heyetinde yer alacak kişilerin İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlantılı olmaması gerektiğini söylemişti. İran kadrosundaki bazı futbolcuların ise zorunlu askerlik hizmetlerini bu kurum bünyesinde tamamladıkları biliniyor.
ABD, Kanada ve Meksika’nın ortak ev sahipliğinde düzenlenecek 2026 FIFA Dünya Kupası 11 Haziran’da başlayacak. İran, turnuvadaki ilk maçında 15 Haziran’da Los Angeles’ta mücadele edecek. İran ayrıca grup aşamasında Belçika ve Mısır ile de karşı karşıya gelecek.
İran, güvenlik ve siyasi gerilimler nedeniyle hazırlık kampını mayıs ayı sonunda ABD’nin Arizona eyaletindeki Tucson kentinden Meksika’ya taşımıştı.
2026 Dünya Kupası, ev sahibi ülkelerden birinin savaş halinde olduğu bir ülkenin milli takımını ağırladığı ilk Dünya Kupası organizasyonu olarak da dikkat çekiyor.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.