Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail ordusu Batı Şeria’da bir genci ve bir çocuğu öldürdü
Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail ordusu bugün, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan el-Muğayyir köyüne düzenlediği baskın sırasında iki Filistinliyi öldürdü. İsrail ordusu, köyde ‘şiddetli olaylar’ çıktığını ve bu sırada ateş açıldığını kabul etti.
Bakanlık, Ramallah’ın kuzeydoğusundaki el-Muğayyir köyünde 19 yaşındaki Ömer Muhammed Naci en-Nasan ile 16 yaşındaki Halil Rasım Halil Şehade’nin ‘işgal güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiğini’ açıkladı.
Filistin Kızılayı, en-Nasan’ın boynundan, Şehade’nin ise sırtından vurulduğunu bildirdi. Durumlarının ağır olması nedeniyle iki yaralıya da kalp masajı ve yeniden canlandırma müdahalesi yapıldı. Ardından Ramallah’taki iki ayrı hastaneye kaldırılan iki gencin de hayatını kaybettiği doktorlar tarafından açıklandı.
El-Muğayyir Köy Meclisi Başkanı Emin Ebu Aliya, AFP’ye yaptığı açıklamada, “İsrail ordusu köyü kuşattıktan sonra merkeze girdi” dedi.
Ebu Aliya, İsrail ordusuna bağlı keskin nişancıların köy merkezindeki binalara konuşlandığını ve ‘iki Filistinliye ait evden koyun çalmaya çalışan yerleşimcilere karşı koymaya çalışan’ Filistinlilere gerçek mermilerle ateş açtığını söyledi. Söz konusu evlerin Salih Süleyman ve Şehade Kaabine’ye ait olduğu belirtildi.
İsrail ordusu ise yaptığı açıklamada, polis ekipleri ile bir İsrailli sivilin el-Muğayyir’e girişini, ‘köyde bulunan ve İsrailli sivillere ait olduğu tespit edilen hayvanların geri alınmasını kolaylaştırmak’ amacıyla güvence altına aldığını bildirdi.
Açıklamada, “Kuvvetlerin bölgedeki faaliyeti sırasında şiddetli olaylar çıktı. Teröristler, askerlere beton bloklar ve taşlar fırlattı. Kuvvetler, tehdidi ortadan kaldırmak amacıyla olayları kışkırtan başlıca kişilere ateş açarak karşılık verdi. Yaralanmalar doğrulandı” ifadeleri kullanıldı.
İsrail ordusu, olay öncesindeki koşullar ile olay sırasında uygulanan müdahale yönteminin incelendiğini de belirtti.
AFP’ye bağlı bir gazetecinin çektiği video ve fotoğraflarda, Filistinlilerin Ramallah’taki Filistin Tıp Kompleksi’nde Şehade’yi son yolculuğuna uğurlamak üzere toplandığı görüldü. Filistin bayrağına sarılı cenaze, daha sonra omuzlarda taşınarak ambulansla köyüne götürüldü. Cenazenin bugün ilerleyen saatlerde toprağa verilmesi bekleniyordu.
Törende “Özgür yaşamak için yaratıldık” ve “Canımızla, kanımızla senin için feda oluruz ey şehit” sloganları atıldı.
Batı Şeria’da, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e düzenlediği ve savaşın başlamasına yol açan benzeri görülmemiş saldırının ardından Gazze Şeridi’nde savaşın patlak vermesiyle birlikte şiddet olaylarında artış yaşanıyor. Filistinlilere yönelik yerleşimci saldırıları da neredeyse günlük hale geldi.
Filistin yönetiminin verilerine dayanan AFP bilançosuna göre, Batı Şeria’da aralarında silahlı kişilerin de bulunduğu en az bin 105 Filistinli, İsrail askerleri veya yerleşimcilerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.
Buna karşılık İsrail’in resmi verilerine göre, Filistinlilerin düzenlediği saldırılarda veya İsrail güçleriyle yaşanan çatışmalarda, siviller ve askerler dahil en az 48 İsrailli öldü.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.