BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 6 dak.

Art arda yasaklama çağrılarının yapıldığı Zoom ne kadar güvenilir?

Art arda yasaklama çağrılarının yapıldığı Zoom ne kadar güvenilir?

Uzmanlar alınacak bireysel tedbirlerin önemini vurgularken, uygulamanın elde ettiği değerli verilerle ne yapıldığının da çok büyük bir soru işareti olduğunu söylüyor.

Yayın Tarihi: 10/04/20 11:17
okuma süresi: 6 dak.
Art arda yasaklama çağrılarının yapıldığı Zoom ne kadar güvenilir?

Neredeyse bütün dünyaya yayılan koronavirüs salgını, iş ve eğitim hayatında da önemli değişikliklere neden oldu. Artık pek çok insan işte ve okulda yüz yüze olduğu insanları internet aracılığıyla görmek zorunda. Bu sürecin akıllara kazdığı yeni kelimelerden biri de Zoom oldu. 

Rakiplerinden farklı olarak bir anda çıkış yakalayan video konferans uygulaması, beraberinde soru işaretlerini de getirdi. Kişisel verilerin üye olmasanız dahi Facebook’la paylaşılması, çağrıların bir kısmının Çin üzerinden yönlendirilmesi ve güvenlik ayarları yanlış ayarlandığında istenmeyen kişilerin konferansa dahil olabilmesi -ki sonradan buna 'Zoombombing' diye isim takıldı- ses getiren eleştiriler arasında.

Türkiye’de koronavirüs tedbirleri nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesinin ardından, öğrencileriyle Zoom programı üzerinden ders işleyen öğretmenlerin hesaplarından 58,5 dolar (yaklaşık 390 TL) para kesildiği haberi Türkiye'de çok konuşuldu. Ne var ki bunun Zoom'daki bir güvenlik açığından kaynaklandığına dair bir veri bulunmuyor. Öğretmenlerin, oltalama (phishing) adı verilen bir dolandırıcılık yöntemiyle tuzağa çekilmiş olmaları da ihtimal dahilinde.

Liselilerin bir araya geldiği video konferansa dışardan bağlanan bir kişi teşhircilik yaparak ırkçı hakaretler savurunca, Kaliforniya’da uygulamanın kullanımı askıya alındı.

Demokrat Partili Senatör Richard Blumenthal, Twitter hesabında Zoom’u uçtan uca kriptolama konusunda yanlış vaatlerde bulunmakla suçlarken; Financial Times’ın haberine göre, ABD Senatosu üyelerine Zoom’u kullanmama çağrısında bulundu. Henüz resmi bir adım atılmadı fakat yasak da gündemde.

GOOGLE DA YASAKLADI

SpaceX’in ardından Google da Zoom uygulamasının şirket bilgisayarlarında kullanımını yasakladığını bildirdi.

Tayvan ve Almanya da uygulamanın kullanımına sınırlama getiren yerler arasında. Ayrıca şirkete açılmış bir toplu dava da bulunuyor.

Zoom’a getirilen en önemli eleştiriler, elde ettiği verileri ne yaptığının tam olarak bilinmemesi ve kötü niyetli kişilerin suistimal edilebileceği açıklara sahip olmasına dayanıyor.

Peki, üç ayda 10 milyondan 200 milyon kullanıcı sayısına ulaşan video konferans uygulaması neden bu kadar popüler? Benzerleriyle karşılaştırıldığında ne kadar güvenilir?

Siber haklar uzmanı hukukçu Yaman Akdeniz, koronavirüs salgınından önce kullanmaya başladığı Zoom’u şu an diğer alternatiflerden daha iyi çalıştığı için tercih ettiğini söylüyor. Programın bu kadar rağbet görmesiyle birlikte, yaşanan sıkıntıların da arttığını ifade eden Akdeniz, pek çok sorunun programı doğru kullanarak çözülebileceğini söylüyor:

İki tip sorun var. Birincisi, kullanıcı tarafında kontrol edilebilir riskler. Pek çok ayar var, bunu pek fazla kişi bilmiyor. Mesela benim dersime girmek isterseniz, bekleme odasında kalırsınız, daha ileriye geçemezsiniz.

Bu sadece Zoom’la ilgili değil, bütün yeni teknolojilerle ilgili bir sorun. Görüntülü iletişim teknolojisinin ortaya koyduğu yeni sorunlar, çoğunlukla bilinmiyor. İnternet için bir ehliyet söz konusu olmamalı fakat kullanıcının bilinçli olması lazım. Saldırıların büyük bir kısmı lokal bilgisayar üzerinden yapılıyor. Buraya erişildikten sonra, ille de Zoom üzerinden saldırmaya gerek yok.

“GÜVENLİ VERİ MÜMKÜN MÜ?”

İkincisi, Zoom’un kendisiyle ilgili sıkıntılar ki, burada iki farklı sorun var: Teknolojisinin ne kadar güvenli olduğu ve gizlilik politikası. Örneğin güvenli şifreleme yok şu an, olması lazım. Şeffaflık raporu yayımlamıyorlardı, yayımlayacaklarını söylediler.

“Güvenli veri mümkün mü?” sorusunun Skype, Facebook ve Instagram gibi devler için de sorulabileceğini belirten Akdeniz, bireysel kullanıcıların bilinçli kullanıma dikkat etmekten başka bu konuda yapabilecek çok fazla şeyi olmadığını ifade etti:

Ben bunu trojan bir yazılım olarak görmüyorum. Covid-19 öncesi de Zoom kullanıyordum. Skype, Zoom’dan daha güvenli değil bana sorarsan. Google, Skype, Microsoft, Slack, Apple, hepsinde sorun var. Buradaki temel sorun mahremiyetin günden güne bizden daha fazla alınması. Biz sadece devlet önünde değil, çok uluslu şirketler önünde de şeffaflaşıyoruz ve kontrolü kaybetmiş durumdayız. Büyük resmin içinde Zoom yalnızca yeni bir oyuncu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.