BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 4 dak.

Mars’ın sırları ortaya çıkıyor

Mars’ın sırları ortaya çıkıyor

Bilim insanları Mars'ın oluşumuna dair sırları ortaya çıkarabilecek devrim niteliğinde bir simülasyon geliştirdi. Araştırmacılar elde edilecek verilerin Kızıl Gezegen'in oluşumuna dair bilgileri açığa çıkarabileceğine inanıyor.

Yayın Tarihi: 18/05/20 12:12
okuma süresi: 4 dak.
Mars’ın sırları ortaya çıkıyor

Tokyo Üniversitesi araştırmacıları, Mars'ın iç kısmının simülasyonunu ilk kez gerçekleştirerek, Kızıl Gezegen'in sismik özelliklerine dair ayrıntıları ilk kez ortaya çıkardı.

Devasa güçte ses dalgalarına benzer sismik dalgalar kullanan bilim insanları, bu dalgaların Mars'ın merkezinde olduğu düşünülen eriyik demir sülfür alaşımından ne kadar hızlı geçtiğini ölçtü.

Tokyo Üniversitesinden araştırmayı yöneten Keisuke Nişida, "Halihazırda NASA'nın Insight aracının sondası Mars yüzeyinde sismik ölçümler yapıyor" dedi.

Ancak, sismik verilerle dahi, verilerin yorumlanabilmesi için gereken önemli bir bilgi parçası eksikti. Mars'ın çekirdeğini oluşturduğu düşünülen demir-sülfür alaşımının sismik özelliklerini bilmemiz gerekiyordu.

Insight sondası, gezegenin "nabız" (sismoloji), "sıcaklık" (ısı akışı) ve "refleks" (hassas izleme) gibi "hayati belirtilerini" ölçen gezegenin yüzeyinde bulunan bir uzay aracı.

Insight daha önce "Mars depremleri" adı verilen ve gezegenin jeolojik katmanlarının tespitine yardımcı olan sismik deprem hareketleri tespit etmişti.

Nişida, "Dünya, Mars ve diğer gezegenlerin derin iç kısımlarının keşfi, bilimin en büyük sınırlarından birini teşkil ediyor" diye belirtti.

Bu, sadece ilgili korkutucu ölçekleri nedeniyle değil, aynı zamanda bunu Dünya yüzeyinden güvenli biçimde araştırmamız nedeniyle de büyüleyici.

Bilim insanları araştırma kapsamında Mars'ın çekirdeğinin demir-sülfür alaşımından mı yoksa başka bir maddeden mi oluştuğunu gösterecek sismik verileri de hesaplayabildi. Araştırmacılar şimdi karşılaştırma amacıyla Kızıl Gezegen'den ölçümler elde edebilmeyi umuyor. Böylece gezegenin iç katmanlarına dair gerçeği ve bunun bilim insanlarının umduğu gibi olup olmadığını öğrenebilecekler.

Nişida, "Eğer öyle değilse, bu bize Mars'ın kökenine dair şeyler anlatacak. Örneğin, eğer Mars'ın çekirdeği silikon ve oksijen içeriyorsa, bu Dünya gibi Mars'ın da oluşumunda büyük bir çarpışmaya maruz kaldığına işaret eder. Yani, Mars neden ve nasıl oluştu? Bulmak üzere olduğumuzu düşünüyorum" dedi .

Mars simülasyonları araştırmacılara, Kızıl Gezegen ile aramızdaki 400 milyon kilometreye varan mesafeyi katetmeden Mars'ın yapısını ve detaylarını araştırma imkanı tanıyor.

İki gezegenin özellikle birbirinden çarpıcı şekilde farklı olması ve her ikisinin de yaklaşık 4,6 milyar yıl önce oluşması sebebiyle, Mars ve Dünya çekirdeklerinin karışlaştırılması oluşumlarına dair çok önemli bilgiler sağlayabilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.