BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Hawaii'deki lav mağaralarında gizemli yaşam formları keşfedildi

Hawaii'deki lav mağaralarında gizemli yaşam formları keşfedildi

ABD'nin Hawaii adasındaki lav mağaraları zehirli gaz ve minerallerle dolu.

Yayın Tarihi: 30/07/22 14:35
okuma süresi: 3 dak.
Hawaii'deki lav mağaralarında gizemli yaşam formları keşfedildi
A- A A+

Bilim insanları, ABD'nin Hawaii adasındaki lav mağaralarının gizemli yaşam formlarıyla dolu olduğunu tespit etti. Hawaii'nin derinliklerinden alınan örneklerde karmaşık mikrop kolonileri bulundu.

Dünya'da bilinen en küçük canlı organizmalar olan mikroplar, lav mağaralarının soğuk ve Mars'a benzeyen koşullarında bile yaşayabiliyor.

Mikroplar, bitkilerin ardından gezegenin biyokütlesinin çoğunu oluşturuyor. Ancak çok küçük oldukları ve ekstrem ortamlarda yaşadıkları için bilim insanları bu yaratıkları genellikle görmezden geliyordu.

Yeraltı mikropları Mars benzeri ortamlarda yaşadıkları için son yıllarda ilgi artsa da bu alanda gidilecek daha çok yol var.

Yüzlerce yıl önce Hawaii Adaları'nı meydana getiren volkanik süreç, yeraltı tünel ve mağara ağı da oluşturdu. Soğuk ve karanlık bu yerler, zehirli gaz ve minerallerle dolu. Dolayısıyla çoğu yaşam formu için uygun değil.

2006-2009 ve 2017-2019 arasında bölgeden alınan 70 örneği inceleyen bilim insanları, güneş ışığını çok az alan ya da hiç almayan bu ekstrem ortama ışık tuttu.

21 Temmuz'da Frontiers in Microbiology adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, 500-800 yıllık eski lav mağaralarında genellikle mikrop çeşidinin daha fazla olduğunu gösterdi.

Daha yeni mağaralardaysa, mikrop kolonilerinin tür açısından birbirine daha yakın olduğu belirlendi. ayrıca bütün bu mikroplar, bilinen hiçbir türle eşleşmedi.

Araştırmacılar bu nedenlerle, bu küçük canlıların bazaltta koloni kurmasının daha uzun zaman aldığını düşünüyor.

Yeni lava mağaralarında mikropların birbiriyle yakın olması, daha zorlu ortamlarda rekabetin yaygın ve yakın türlerin yan yana yaşama şansının az olduğunu gösteriyor.

Öte yandan Chloroflexi ve Acidobacteria gibi çeşitli bakteri sınıfları hemen hemen bütün bölgelerde mevcuttu. Uzmanlar, diğer mikropları bir araya getirdiği için onlara "merkez" diyor.

Araştırma ekibinden mikrobiyolog Rebecca Prescott, "Bu, ekstrem ortamların mikroorganizmaların birbirine daha bağımlı olduğu, daha etkileşimli mikrobiyal topluluklar ortaya çıkmasını sağlayıp sağlamadığı sorusuna yönlendiriyor" ifadesini kullandı:

"Eğer öyleyse, bunun ortaya çıkmasını sağlayan ekstrem ortamlarla ne alakası var?"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.