BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Chatbot'lar hayranlık ve korku uyandırıyor

Chatbot'lar hayranlık ve korku uyandırıyor

Bir chatbot, çeşitli soruları yanıtlayabilir. Ancak robotun olağanüstü yetenekleri, yapay zeka teknolojileriyle ilişkili tehlikeler hakkındaki tartışmayı yeniden canlandırdı.

Yayın Tarihi: 05/12/22 15:49
okuma süresi: 3 dak.
Chatbot'lar hayranlık ve korku uyandırıyor

Fransız Haber Ajansı AFP haberine göre,  "Chat GBT" robotuyla yapılan sohbetler, kullanıcılar tarafından Twitter'da yayınlandı. Robot, bilimsel kavramları açıklayabiliyor, tiyatro sahnesi, üniversite ödevi yazabilmek gibi çok sayıda yeteneğe sahip...

Otomatik metin yazma konusunda uzman Fransız şirketi Cylabs’ın yöneticisi Claude de Lupe, "Kalp krizi geçiren birini gördüğümüzde ne yapmalıyız sorusuna verdiği yanıt, netliği ve doğruluğu ile inanılmaz. Çok özel sorular sormaya başladığımızda, Chat (GBT) yanıtta yanılabiliyor. Ancak genel performansı, genel olarak yüksek bir dil seviyesi ile gerçekten dikkate değer olmaya devam ediyor” açıklamasında bulundu.

San Francisco'da bulunan, Elon Musk’ın ortağı olduğu ve 2018’de ayrıldığı OpenAI, 2015 yılında kuruldu. Şirket, 2019'da Microsoft'tan bir milyar dolar aldı. Şirket özellikle otomatik tasarım, yazım metni ile GPT3 ve görüntü oluşturma için Dll-e ile öne çıkıyor.

Chat GBT robotu, muhatabından açıklama talep edebilir. Claude de Lupe’ye göre, büyük yeteneklerine rağmen bazen mantıksız şeyler yapan "GBT3" yazılımına kıyasla "daha düşük derecede halüsinasyonlara" sahip.

Müzakere becerileri: Yapay zeka ile ilgili işlemlerin veritabanını yöneten araştırmacı Sean McGregor, "Yıllar önce, sohbet robotları bir balığın kelime haznesine ve hafızasına sahipti. Ancak, istek ve yanıtların kaydına göre orantılı olarak etkileşimde bulunmak daha iyi hale geldi" dedi.

Claude de Lupe robotla ilgili açıklamalarında şunları söyledi: “Derin öğrenme programları gibi, ChatGBT botlarının da önemli bir zayıflığı var: Sağduyu eksikliği. Bu da yazılımın, belirli bir yanıt vermek için neden sözcükleri belirli bir şekilde birleştirdiğini belirterek seçimlerini haklı çıkaramayacağını gösterir. Bununla birlikte, yapay zeka teknolojileri, hızla yeteneklerini artırıyor.”

Facebook'un sahibi olduğu Meta Network'teki araştırmacılar, geçtiğimiz günlerde antik Roma'daki devlet adamı Cicero'dan esinlenerek "Cicero" adlı bir bilgi programı geliştirdiler. Yazılımın, müzakere becerileri gerektiren "diplomatik" oyunda yararlı olduğu kanıtlandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.