BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

Gezegen bilimci: Yerel ve bölgesel yıkıma neden olabilecek asteroitlerin çoğunun nerede olduğunu bilmiyoruz

Gezegen bilimci: Yerel ve bölgesel yıkıma neden olabilecek asteroitlerin çoğunun nerede olduğunu bilmiyoruz

Gökbilimciler, geçtiğimiz Perşembe günü dünyadan geçmeden sadece birkaç gün önce kamyonet büyüklüğünde bir asteroit tespit etti. Bu, dünyamız için bir tehdit oluşturmadı, ancak neler olup bittiğine dair tam bilgi elde edilemedi.

Yayın Tarihi: 30/01/23 14:43
okuma süresi: 2 dak.
Gezegen bilimci: Yerel ve bölgesel yıkıma neden olabilecek asteroitlerin çoğunun nerede olduğunu bilmiyoruz

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre NASA yıllardır, dünya yüzeyinden 2 bin 200 mil uzakta bazı uydulardan daha yakın bir mesafede, küçük uzay kayası U-2023’ten çok daha büyük ve insanlığın varlığını tehdit eden asteroitler tespit ediyor. Dünyaya çarpsa bile, atmosfer onu ezecek ve sadece küçük parçalar karaya ulaşacak.

U-2023, çapı 5 metreden 50 metreye kadar değişen bir asteroit grubunun en küçüğü ve aynı zamanda olimpik bir yüzme havuzuna eşdeğer büyük boyuttakileri de içeriyor. Bu büyüklükteki nesneleri dünyaya çok daha yakın olmadan önce tespit etmek zor, bu da geniş bir alanı etkileyebilecek şeylere hazırlık çabalarını zorlaştırıyor.

NASA, göktaşı atmosfere girdiğinde dünya ile çarpışma olasılığının, nispeten düşük olduğunu ve bunun asteroitin boyutuna göre derecelendirildiğini söylüyor. Çapı 5 metre olan bir kayanın dünyaya çarpma olasılığı yılda 1, 50 metre çapında bir kayanın ise 1000 yılda 1 olduğu tahmin ediliyor. Ancak gökbilimciler, bu tür cisimlerin günler öncesinden dünyaya doğru ne zaman gittiğini öğrenebilir.

Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nda gezegen bilimci Terek Daly, “Yerel ve bölgesel yıkıma neden olabilecek asteroitlerin çoğunun nerede olduğunu bilmiyoruz” dedi.

NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarı, 2013 yılında Rusya'nın Çelyabinsk kentine düşen yaklaşık 20 metre çapındaki göktaşının her 100 yılda bir meydana gelen bir şey olduğunu söylüyor. Göktaşının düşmesi, 33 milyon dolarlık hasara neden olan bir şok dalgasına neden oldu ve dünya atmosferine girmeden önce kimse görmedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.