BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 5 dak.

Verileri analiz eden program, koronavirüs hastalarının iyileşme şanslarını tahmin ediyor

Verileri analiz eden program, koronavirüs hastalarının iyileşme şanslarını tahmin ediyor

Program, kan plazmasındaki immünoloji ve beslenme göstergelerini ölçüyor...

Yayın Tarihi: 03/02/23 15:45
okuma süresi: 5 dak.
Verileri analiz eden program, koronavirüs hastalarının iyileşme şanslarını tahmin ediyor

İngiliz-Avustralyalı bir araştırma ekibi, vücudun yeni tip Koronavirüs nasıl tepki verdiğini ortaya çıkarmak için enfekte insanların biyoloji ve biyokimya belirtilerini ayrıntılı bir şekilde gözlemledi. Ekip hastaların bireysel iyileşme şanslarını ölçmek için tahmine dayalı bir model oluşturdu. Araştırmada, enfeksiyondan sonraki bir yıla varan bir sürede 215 hastada hastalığın seyri takip edildi. Araştırmacılar, aşılanmamış hastaların hastalıktan tamamen kurtulma olasılıklarını öngörmek için bir dizi bağışıklık sistemi hücresini ve kan plazmasındaki metabolik parametreleri ölçtü ve hastaların iyileşme şanslarını tahmin etmek üzere girilen verileri analiz eden bir bilgisayar programını geliştirdi.

Bu keşif, Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar Hélène Ruffieux ve Christoph Hess ile Cambridge Terapötik İmmünoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü ve Avustralya’nın Murdoch Üniversitesi işbirliğinde üç yıllık bir ortaklığın sonucunda geldi. Çalışmanın ayrıntıları Salı günü Nature Immunology dergisinde yayınlandı.

Cambridge Üniversitesi Sağlık Bilimleri Rektör Yardımcısı Jeremy Nicholson, çalışmanın yayınlanması ile eş zamanlı olarak üniversitenin internet sitesinde yayınlanan bir raporda “Keşif, güçlü teknolojiler ve etkili bir klinik iş birliği bir araya geldiğinde mümkün olan başarıyı gösteriyor.

Birleşik Krallık’taki Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Addenbrookes Hastanesi’nden çok iyi toplanmış ve derlenmiş hasta kan örneklerinden yararlandık. Son model teknolojilerimizle birleştirerek hastalığın ilerlemesi ve sonuçlarının görüşmemiş derecede ayrıntılı bireysel haritasını oluşturduk” dedi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, Nicholson “Araştırma, hastalığın şiddet ve kalıcılık açısından büyük değişiklik gösteren birçok yeni özelliğine ışık tutuyor. Daha da önemlisi, bağışıklık sistemi ile kan metabolik göstergeleri arasındaki etkileşim, bireylerin nasıl farklılık gösterdiğine ve bu varyasyonun uzun süreli Kovid-19 hatta ölüm dahil olmak üzere sonuçları nasıl etkilediğine dair derinlemesine bir vizyon sunuyor” ifadelerini kullandı.

Ayrıca “Endişe verici olan bulgu, uzun vadeli hastalık seyrinin, enfeksiyon sırasında çok erken bir aşamada belirlenmiş gibi görünmesi oldu. Bu durum, aşılanmamış hastalar için (çalışmadaki tüm hastalar aşısızdı), hastalığın uzun vadeli olumsuz sonuçlarını hafifletmek için acil önlemler alınması gerektiği anlamına geliyor” dedi. Nicholson, “Bir sonraki görevimiz, bu modeli ideal olarak tek bir analitik araç kullanılarak hızla ölçülebilen parametrelere indirgeyerek işlevsel hale getirmek ve şu anda bunu üzerine çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Cambridge Terapötik İmmünoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü’nden Julien Wist “Keşif, Koronavirüsün enflamatuar etkilerinin bir sonucu olarak bozulan, belirli amino asitler ve lipoproteinlerin neden olduğu farklı tipte bağışıklık hücresi sayılarının ve metabolik yolların önemini vurguluyor” dedi. Wist,  “Verileri ve Cambridge ile geliştirilen matematiksel modeli yayınladık. Şu anda yalnızca araştırma amaçlı ve farklı parametrelerin nasıl etkileşime girdiğini incelemek isteyen herkes tarafından çevrimiçi olarak kullanılabilir” dedi.

El-Ezher Üniversitesi’nde viroloji profesörü olan Muhammed Nadi, “Üç yıllık salgının ardından, Koronavirüs hastalığı hakkında çok şey öğrendik, ancak hastalıktan iyileşme derecelerinde bireyler arasındaki farklılıklar da dahil olmak üzere hala anlamadığımız şeyler var” dedi. Nadi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bu tür keşiflerin, bazı kişilerde hastalığı hafifletmek için alınabilecek klinik kararlar dikkate alınarak, karmaşık hastalık sürecini anlamaya yardımcı olacağını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.