BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Alzheimer ve düşmeyi öngören yeni bir yöntem geliştirildi

Alzheimer ve düşmeyi öngören yeni bir yöntem geliştirildi

İsveç’teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, düşme olayları veya Alzheimer hastalığı gibi bilişsel hastalıkları öngörmek için radar sensörü yardımıyla kişinin yürüyüş şeklini okuyarak çalışan bir yöntem geliştirdi.

Yayın Tarihi: 04/03/23 09:35
Güncelleme Tarihi: 04/03/23 12:03
okuma süresi: 3 dak.
Alzheimer ve düşmeyi öngören yeni bir yöntem geliştirildi

Chalmers Teknoloji Üniversitesi'nde biyomedikal elektromanyetik alanında araştırmacı ve çalışmanın baş araştırmacısı olan Xuezhi Zeng, perşembe günü Chalmers Üniversitesi internet sitesinde yayınlanan bir raporda “Yöntemimiz hassas ve kullanımı kolaydır. Sağlık personelinin daha güvenilir risk analizi yapmasına ve erken müdahalelerin yüksek bir etki sağlamasına yardımcı olabilir” dedi.

Düşmeler ve Alzheimer hastalığı gibi bilişsel hastalıklar, yaşla birlikte artar bu nedenle önleyici tedbirler fayda sağlayarak, acıyı ve maliyetleri azaltabilir. Chalmers araştırmacılarının tasarladığı yöntem, adım atmak için gereken süre başta olmak üzere kişinin yürüyüş şeklinin, son derece doğru gerçek zamanlı olarak okunması için küçük bir radar sensörü kullanır.

Zeng “Sağlıklı bir insan genellikle düzenli bir yürüyüşe sahip olduğundan, adım sürelerindeki fark, tahminler açısından anahtar teşkil eder. Bununla birlikte, düşme riski taşıyan bir kişi, adım sürelerinde genellikle geniş bir değişkenliğe sahiptir. Örneğin birinci adım bir saniye sürerken ikinci adım iki saniye sürebilir” ifadelerini kullandı.

Sensörlü ürün sadece bir alarmdır. Riskleri belirlemek için sağlık kurumlarında, evde veya yaşlı bakım merkezlerinde kullanılabilir. Düşmeleri önlemek için evde, fizik tedavi, özel eğitim veya uygun mobilyalar gibi önleyici tedbirler uygulanabilir. Bu aracın kullanımının da kolay olmasıyla, fiziksel acıların ve masraflı hastane bakımının önüne geçilebilir. Bu yöntemin bir diğer avantajı da görüntüleme olmaksızın veri toplamasıdır. Bu durum, kişilerin mahremiyetini ihlal etmeden ve kamera gibi bir yöntemle izlendiğini hissetmeden kullanılabileceği anlamına gelir.

Zeng “Alzheimer hastalığı gibi bilişsel hastalıklarda, adım süresi değişkenliğindeki artış genellikle erken bir semptomdur. Alzheimer dünyadaki en yaygın bunama nedenlerinden biridir ve erken bir aşamada tespit etmek zordur. Araç, erken teşhise yardımcı olarak, önleyici tedbirlere katkıda bulunup ve yaşam kalitesini yükselterek faydalı olabilir” ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.