BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

Meta, merkeziyetsiz bir sosyal uygulama üzerinde çalışıyor 

Meta, merkeziyetsiz bir sosyal uygulama üzerinde çalışıyor 

ABD’li milyarder girişimci Elon Musk’ın Twitter’ı satın aldıktan sonra daha da popülerlik kazanması, sosyal medya devi Meta’yı harekete geçirdi. Meta, merkeziyetsiz bir sosyal uygulama üzerinde çalıştığını doğruladı. Meta sözcüsü “Metin güncellemelerini paylaşmak için merkeziyetsiz bir sosyal ağ üzerinde çalışıyoruz. İçerik oluşturucuların ve kamuya mal olmuş kişilerin ilgi alanlarıyla ilgili güncellemeleri zamanında paylaşabilecekleri ayrı bir alan için bir fırsat olduğuna inanıyoruz.” dedi. 

Yayın Tarihi: 10/03/23 19:30
okuma süresi: 2 dak.
Meta, merkeziyetsiz bir sosyal uygulama üzerinde çalışıyor 
A- A A+

Amerikan sosyal medya şirketi Meta, merkeziyetsiz bir sosyal uygulama üzerinde çalıştığını doğruladı. 

Meta sözcüsü yaptığı açıklamada “Metin güncellemelerini paylaşmak için merkeziyetsiz bir sosyal ağ üzerinde çalışıyoruz. İçerik oluşturucuların ve kamuya mal olmuş kişilerin ilgi alanlarıyla ilgili güncellemeleri zamanında paylaşabilecekleri ayrı bir alan için bir fırsat olduğuna inanıyoruz.” ifadelerine yer verdi. Üzerinde çalışılan merkeziyetsiz uygulamanın kod adı ise P92. 

Yeni platform, merkezi olmayan yapısıyla Twitter ile rekabeti bir üst noktaya taşıyabilir. P92 kod adlı bu yeni merkezi olmayan uygulama, geliştirilme aşamasında. Uygulamanın, kullanıcıların Instagram kimlik bilgileriyle giriş yapmasına izin vermesi bekleniyor. Bu, verilerini başka bir Meta uygulamasıyla paylaşmak istemeyen kişileri rahatsız edebilir. 

Meta tarafından doğruluğu onaylanan projenin ne zaman yayınlanmayı planlandığına dair herhangi bir ayrıntı verilmedi. Platformer tarafından yayınlanan bir raporda, projenin Instagram Başkanı Adam Mosseri tarafından denetleneceği belirtildi. Rapora göre şirket, uygulama halka açılmadan önce gizlilikle ilgili erken endişeleri gidermek adına hukuk departmanını devreye sokmuş durumda. 

Meta’nın bu hamlesi, Twitter ya da Mastodon uygulamalarına bir alternatif oluşturma çabası olarak görülüyor. Elon Musk Twitter'ı devraldıktan sonra daha da popülerlik kazanması, Meta’yı böyle bir projeye iten nedenlerin başında geliyor. Rakip platformların oluşturulmasıyla ilgili yorumda bulunan eski Twitter yazılım mühendisi Blaine Cook “Protokol çeşitliliğinin önemli olduğunu düşünüyorum, tıpkı protokollerin üzerine inşa edilen uygulamaların çeşitliliği gibi.” dedi. 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.