MAGAZİN
okuma süresi: 6 dak.

Keanu Reeves deepfake teknolojisinden korktuğunu açıkladı

Keanu Reeves deepfake teknolojisinden korktuğunu açıkladı

Reeves teknolojinin gelişmesiyle 2000'lerin başından itibaren performansının giderek önemsizleştiğini hissediyor.

Yayın Tarihi: 19/02/23 11:15
Güncelleme Tarihi: 19/02/23 14:17
okuma süresi: 6 dak.
Keanu Reeves deepfake teknolojisinden korktuğunu açıkladı

Keanu Reeves, deepfake gibi yapay zeka teknolojilerinden ne denli korktuğunu anlattı.

John Wick 4'ün (John Wick: Chapter 4) vizyon tarihine sayılı günler kala Wired'a konuşan Reeves, "Hollywood'a sızmakta olan" teknolojilerden yakındı.

Ünlü aktör, film sözleşmelerinin her birinde performansının stüdyolar tarafından dijital araçlarla manipüle etmesini engelleyen bir madde koydurduğunu bile itiraf etti.

Buna göre Reeves teknolojinin gelişmesiyle 2000'lerin başından itibaren performansının giderek önemsizleştiğini hissediyor.

"2000'lerin başında ya da 1990'larda performansım değişti" diyen oyuncu, şöyle ekledi:

Matrix, Şeytanın Avukatı (Devil's Advocate) ve Constantine gibi sayısız ünlü filmde başrol oynayan Reeves, "Bir filmde sergilediğiniz performansın kurgucular tarafından değiştirileceğini bilirsiniz ve bunu kabul edersiniz" diye devam etti.

Öte yandan oyuncu, "deepfake diyarının" alışıldık film kurgusundan çok daha farklı olduğunu vurguladı:

Diğer yandan ünlü yıldız, insanlığın bu teknolojilerle nasıl başa çıkacağını da merak ediyor.

Aktör, "Nirvana tarzında yapay zeka tarafından üretilmiş müzikleri zaten dinliyoruz, NFT dijital sanatı var. Şu şirin makinelerin neler yapabildiğine bir bakın!" ifadelerini kullandı.

"Ama bunların arkasında bir şirketokrasi var. Gerçeğin değeri ya da değersizliğiyle karşı karşıya kalacağız. Sonra bize ne sunulacak?" diye soran Reeves, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu bir duyum ve bir gösteri. Bu bir kontrol ve manipülasyon sistemi. Mağara duvarlarına bakıp bize yansıtılanı görüyoruz. Daha ötesine bakma şansımız yok.”

24 Mart'ta vizyona girmesi beklenen John Wick serisinin 4. filminde Reeves, merhum karısından yadigar kalan köpeğinin intikamı için mafyaya savaş açan karaktere yeniden hayat verecek.

Yeni filmde başına koyulan ödülle onlarca kiralık katile karşı savaşan John Wick'in, özgürlüğünü elde etmek için Yüksek Şura'ya karşı mücadelesi konu alınıyor.

Deepfake İngilizce'de deep (derin) ve fake (sahte) kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gerçeklik algısını derinden etkileyen deepfake, herhangi bir kişiyi aslında bulunmadığı video ya da fotoğraflara eklemeye denir.

DEEPFAKE NASIL TESPİT EDİLİR?

Yapay zekâ teknolojisinin bir alt dalı olan derin öğrenme ile geliştirilen sahte fotoğraflar, hareketsiz görseller ya da videolar, her geçen gün gerçeğe daha yakın bir hâle gelmektedir. Peki gerçek ve sahte içerikleri nasıl ayırt edebileceğinizi düşündünüz mü? Sahte içerikleri keşfetmek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Gözler, sahteliği ayırt etme sürecindeki en belirgin ipucu olabilir. Videodaki kişinin normal olmayan göz hareketleri ve hiç göz kırpmaması sahte olduğunun işaretidir. Ayrıca göz bebeklerinin boyutundaki bozukluklar ve yansımalar videonun sahteliğini ele verebilir.
  • Sahteliği ayırt etmek için fotoğraf ya da videodaki kişilerin yüzlerini detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Cildin çok pürüzsüz ya da aşırı kırışık olması, benlerin gerçekçi durmaması ve yüzdeki orantısızlıklar sahteliğin işareti olabilir.
  • Gerçek kişilerin gözlüklerinde parlak açısı kişi hareket ettiğinde değişir. Deepfake teknolojisi, aydınlatma ve yansımanın doğallığına erişemeyebilir.
  • Jest ve mimikler canlıların düşüncelerini hareket yoluyla ifade etme şeklidir. Deepfake teknolojisi aracılığıyla üretilen video içeriklerinde kişilerin sözleriyle jest ve mimikleri uyumlu olmayabilir.
  • Deepfake teknolojisi genel olarak yüze odaklandığından kişilerin vücutlarındaki orantısızlık sahte olduğuna işaret eder.
  • İçeriklerdeki kişiler hareket ettiklerinde önceki hâline göre farklılık oluşuyorsa deepfake ile üretilmiş olabilir.
  • Gerçek yaşamdaki gibi doğal bir tona sahip olmayan ten rengi ve gölgeler içeriğin sahte olduğunu anlamanıza yardımcıdır.
  • Deepfake teknolojisiyle üretilen içeriklerdeki kişilere ait saçlar; donuk ve uyumsuz görülebilir. Hareket ederken saç tellerinin normal olmaması sahteliğe işarettir.
  • Deepfake teknolojisinde kullanılan algoritmalar, her ağız tipindeki dişler üzerinde yeterince etkili olmayabilir. Dolayısıyla dişlerin çeneye uyumsuzluğu sahteliğin belirtisidir.
  • Görüntüler bulanıksa ya da yanlış hizalanmış ise sahte olabilir. Örneğin içerikteki kişi hareket ettiğinde yüzü ve boynu farklı açılara kayıyorsa şüpheye düşebilirsiniz.
  • Deepfake teknolojisiyle üretilen içeriklerde dudak senkronizasyonu zayıf olabilir, kelimeler garip bir şekilde telaffuz edilebilir ve arka planda robotik sesler çıkabilir. Arka plandaki gürültünün aksine hiç ses olmaması da sahte içerikleri ayırt ederken ipucu olarak kullanılabilir.
  • Videoları ya da fotoğrafları yakınlaştırarak ilgili karakterdeki detayları inceleyebilirsiniz. Böylelikle saç, göz ve diş gibi yüz detaylarındaki normal olmayan durumlar fark edilebilir.
  • Son zamanlarda geliştirilen blok zincir tabanlı sistemler aracılığıyla bir videonun gerçek olup olmadığı kontrol edilebilir. Bu sayede herhangi bir video oluşturulduğunda kayda alınır ve sonraki dönemlerdeki benzer sahte içerikler için yol gösterici bir doğrulama sistemi hâline gelir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.