SPOR
okuma süresi: 4 dak.

Sportif Yetenek Tarama projesi, KKTC’de başlıyor

Sportif Yetenek Tarama projesi, KKTC’de başlıyor

Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümetleri arasında imzalanan gençlik ve spor alanında iş birliği protokolü kapsamında “Sportif Yetenek Tarama Projesi” başlıyor.

Yayın Tarihi: 03/10/22 14:41
okuma süresi: 4 dak.
Sportif Yetenek Tarama projesi, KKTC’de başlıyor

Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında imzalanan gençlik ve spor alanında iş birliği protokolü kapsamında “Sportif Yetenek Tarama Projesi” ni gerçekleştirecek heyetin bugün KKTC’ye geleceği açıklandı.

Projenin açılış programının yarın saat 10.00’da Lefkoşa’da ÖSYM Konferans Salonu’nda yapılacağı bildirildi.

“Sportif Yetenek Taraması Projesi” nin amacı; sağlıklı ve hareketli yaşamın gereği olarak toplumda spor yapma kültürünü geliştirmek, sporun geniş kitlelere yaygınlaştırılmasıyla çocuk ve gençlere sporu sevdirerek onları sporla tanıştırmak, spora başlama yaşında bulunan yetenekli çocukları tespit ederek spor branşlarına yönlendirmek ve üst düzey sporcu olarak yetiştirilmelerini sağlamaktır.

Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı Türkiye’de uygulaması; Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı, her yıl Türkiye Cumhuriyeti’nde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm okullarda bulunan 3. sınıf öğrencilerine eğitim öğretim döneminin ikinci yarıyılında uygulanan test ve ölçümler ile başlar.

Öğrencilerin test ve ölçüm parametreleri Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilim Kurulu’nun belirlemiş olduğu formüller ile değerlendirilerek spora olan yatkınlıkları belirlenir.

Test ve ölçümlere katılan öğrencilerin belli bir bölümü Sporcu Kimliği Geliştirme Eğitim Programına davet edilir.

Sporcu Kimliği Geliştirme Eğitim Programı, belirlenen spor salonlarında, gruplar halinde yaklaşık 1 yıl boyunca devam eder. Bu sürede öğrencilere geniş ve kapsamlı bir spor eğitimi verilir.

Eğitimlerin arasında ve sonunda test ve ölçümler uygulanarak spor branşlarına yönlendirmeye esas bilgiler toplanır.

Öğrenciler eğitim programının yüzde 20 lik kısmına devam etmez veya test ve ölçümlere katılmaz ise Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı ile ilişiği kesilir.

Eğitimler tamamlandıktan sonra öğrencilere, e-devlet üzerinden  tüm olimpik branşların dikkate alındığı ve öğrencinin en yatkın olduğu branşlardan daha az yatkın olduğu branşa doğru sıralama yapılan spor karnesi ilan edilir. Bu aşamada öğrenciler ve veliler bağlı bulundukları il müdürlüklerine müracaat ederek Sporcu Eğitim Merkezlerine başvurabilirler, eğer yatkın oldukları branşlar SEM bünyesinde yoksa il müdürlüğünde bulunan sorumlu personeller ile spor hayatlarına devam edecekleri branşları en doğru şekilde belirlerler.

Yaklaşık 2-4 yıl sürecek olan branş eğitimleri bağlı bulunulan il özelinde spor kulüpleri bünyesinde devam eder. Öğrenciler bu süre zarfı içerisinde yatkın oldukları branşlarda özelleşirler. Peformansa dayalı müsabakalara ve yarışmalara katılırlar. Bu aşamada öne çıkan ve başarılı olan öğrenciler milli takımlara ve Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerine tavsiye edilir, yeterli görülmeleri halinde spor hayatlarına bu seviyede devam etmeleri sağlanır.

KKTC’DE PROJENİN EĞİTİMLERİ VE UYGULAMALARI BAŞLIYOR

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden KKTC’ye gelecek heyet, 04-08 Ekim 2022 tarihleri arasında KKTC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerine projeyle ilgili teorik ve uygulamalı eğitimler vererek çalışmaları başlatacaktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.