İNGİLTERE
okuma süresi: 4 dak.

İngiltere Başbakanı Sunak, ordudaki LGBT kişilere yönelik ‘korkunç’ muamele için özür diledi

İngiltere Başbakanı Sunak, ordudaki LGBT kişilere yönelik ‘korkunç’ muamele için özür diledi

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 2000 yılındaki yasa değişikliğine kadar orduda LGBT kişilere yönelik “korkunç” muamele yapıldığını ifade ederek, özür diledi.

Yayın Tarihi: 21/07/23 12:10
okuma süresi: 4 dak.
İngiltere Başbakanı Sunak, ordudaki LGBT kişilere yönelik ‘korkunç’ muamele için özür diledi

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak çarşamba günü, 2000 yılında yapılan yasa değişikliğine kadar orduda LGBT kişilere yönelik “korkunç” muameleden dolayı hükümet adına özür diledi.

"LGBT KİŞİLERİN SİLAHLI KUVVETLERDE HİZMET VEREMEMELERİ İNGİLİZ DEVLETİNİN KORKUNÇ BİR BAŞARISIZLIĞIYDI"

Sunak, muhafazakâr lider parlamentoya “LGBT kişilerin silahlı kuvvetlerimizde hizmet vermelerinin 2000 yılına kadar yasaklanması, İngiliz devletinin korkunç bir başarısızlığıydı” dedi.

“Bu süre zarfında birçok kişi bu ülkeye cesurca hizmet ederken en korkunç cinsel taciz ve şiddete, homofobik tacize maruz kaldı” diyen Rishi Sunak, “Bugün İngiliz devleti adına özür dilerim” dedi.

2000 YILINDAKİ YASA DEĞİŞİKLİĞİNE KADAR LEZBİYEN, GEY, BİSEKSÜEL VEYA TRANS KİŞİLERİN İNGİLİZ ORDUSUNDA GÖREV YAPMASINA İZİN VERİLMİYORDU

ABD Savunma Bakanı Ben Wallace, “Bugün, çoğu artık emekli olan eski askerler, denizciler ve havacıların her birine bizden biri olduğunuzu söylemek istiyoruz” dedi.

Bakan Wallace, “Sizden uğrunda savaşmanızı istediğimiz Batı demokrasilerinin değerleri olan hoşgörü size reddedilmiştir. Bu ciddi bir hataydı” diye ekledi.

Gaziler bakanı Johnny Mercer, “çok önemli bir gün” olduğunu söyledi.

Muhalefetteki İşçi Partisi’nin gölge savunma bakanı John Healey de özrü “kendilerine kötü muamelenin tanınması olarak” memnuniyetle karşıladı.

Özür, 1967 ile 2000 yılları arasında görev yapan eski LGBT askeri personelinin deneyimleri hakkında hükümet tarafından yaptırılan bir raporun yayınlandığı gün geldi.

Rapor, diğer şeylerin yanı sıra, 2000 yılından önce silahlı kuvvetlerde görev yapan LGBT kişilerin yasaklanmasından etkilenen gazilere “uygun mali tazminat” verilmesini tavsiye ediyor.

Raporda isimsiz olarak ifade veren LGBT bir kişi, “Hakaretlerin, fiziksel saldırıların, tacizlerin kurbanı oldum, işimi kaybetmekten korktum. Tüm bunlar, insanlar benim eşcinsel olduğumdan şüphelendikleri için” dedi.

LGBT birey sözlerini, “Değildim, transseksüelim. Ama daha kötü kabul edildi” şeklinde tamamladı.

Eski bir asker ve şimdi LGBT derneği Stonewall’ın başkan yardımcısı olan Catherine Dixon, hükümetin özrünü memnuniyetle karşıladı. “Bu, silahlı kuvvetlerde görev yapmış ve benim gibi cinsellikleri nedeniyle utanç, aşağılanma ve boşa giden bir askeri kariyer yaşamış LGBTQ+ kişiler için önemli bir kilometre taşıdır” dedi.

2021’in başında Savunma Bakanlığı, cinsel yönelimleri veya cinsiyet kimlikleri nedeniyle ordudan terhis edilen askerlerin kaybettikleri madalyalarını geri alabileceklerini duyurdu.

Bu değişiklik, cinsel yönelimi nedeniyle Kraliyet Donanması’ndan ayrılmak zorunda kaldığında el konulan madalyasının iadesini 2020’de almayı başaran Falkland Savaşı gazisi Joe Ousalice’nin verdiği hukuk mücadelesinden sonra geldi.

18 yıllık kariyeri boyunca Orta Doğu ve Kuzey İrlanda’da da görev yapmış eski bir radyo operatörü olan 70 yaşındaki Southampton’ın ise 1993 yılında bir askeri mahkeme tarafından suçlu bulunmasının ardından uzun hizmet ve iyi hal madalyası elinden alınmıştı…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.