KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 4 dak.

Sektöre koronavirüs etkisi: Tüm setler durduruldu

Sektöre koronavirüs etkisi: Tüm setler durduruldu

Yaz dizilerinin çekimlerine en geç mayıs ayında başlanması gerektiğini ve bu tarihe yetişmenin pek mümkün gözükmediğini kaydeden set çalışanlarına göre 2020 yazında film çekilmesi de zor. Dizi, film, reklam seti ve post prodüksiyon çalışanları zor durumda...

Yayın Tarihi: 03/04/20 12:05
okuma süresi: 4 dak.
Sektöre koronavirüs etkisi: Tüm setler durduruldu

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, sağlığın yanı sıra sosyal yaşamı, kültürel hayatı ve ekonomiyi derinden sarstı.

Pek çok iş kolunda olduğu gibi dizi, film, reklam setleri ve post prodüksiyon alanında da işler durma noktasına geldi.

Setlerin durdurulması, hali hazırda sorunlarla boğuşan on binlerce emekçiyi zora soktu.

Görüntü Yönetmenleri Derneği Başkanı Doğan Sarıgüzel, Post Prodüksiyon Çalışanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Girici, Görüntü Yönetmenleri Bülent Özer, Burak Kanbir, İlker Özkap, Set Amiri Nail Aydın ve Işık Şefi Ümit Barlas, sektördeki genel durumu Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

SEKTÖRE KORONAVİRÜS ETKİSİ: TÜM SETLER DURDURULDU

Yaz dizilerinin çekimlerine en geç mayıs ayında başlanması gerektiğini ve bu tarihe yetişmenin pek mümkün gözükmediğini kaydeden set çalışanlarına göre 2020 yazında film çekilmesi de zor.

Set çalışanları, sonbahara kadar reklam dışında iş olmayacağını ve 4-5 aylık sürecin işsiz geçeceğini düşünüyor.

20 yılı aşkın süredir sektörde bulunan isimlere göre koronavirüs salgını, hali hazırda sorunlarla boğuşan sektörde bardağı taşıran son damla...

Dizi, sinema ve reklam setleri ile post prodüksiyon alanındaki isimlere göre Kovid-19 tehdidi er geç bitecek ancak aslolan yıllardır süregelen sorunların çözümü...

“İŞ BİTER, İŞ AKDİ SONA ERER VE İŞSİZ KALIRSIN!”

Görüntü Yönetmenleri Derneği Başkanı Doğan Sarıgüzel'e göre en önemli sektörel sıkıntıların başında sürdürülebilirliğin olmaması ve geciken ödemeler geliyor.

30 yıldır sektöre emek verdiğini kaydeden Sarıgüzel, "İşlerin devamlılığı yok. Pek çok sektöre göre bu alanda büyük paraların kazanıldığı düşünülse de, bütün sene iş yapmak zor. Kesintili iş yapıldığından, ortalama kazanç düşüyor. Ödemeler konusu da karayan yaramız. Aylar sonra yapılır ödemeler. Fiyat kırma eğilimi de var. Sinemada haftalık ödemeler yapılır genellikle ama dizide 6-7 hafta geriden gelen çok insan var. Görüntü yönetmenleri arasında şuan ‘minimum harcama yap ve dayanabildiğin kadar dayan’ görüşü var. Kendimizi korumaya aldık. Devletin böyle kısa vadeli, serbest çalışanlara avantaj sağlaması gerekli. Sigorta da sorun bizim sektörde. Serbest çalışan mevsimlik işçiler gibiyiz. Yapım şirketleri maliyetli gördüğünden kadrolu eleman istemez! İş biter, iş akdi sona erer ve işsiz kalırsın!” değerlendirmesinde bulundu.

“YAPIM ŞİRKETİ ‘BATTIK’ DESE, HAKKINI DA ALAMIYORSUN, TİCARİ NUMARALAR SIKÇA YAŞANIYOR”

Yapım şirketleri battığında, o paranın da tahsil edilemediğini anlatan Sarıgüzel, “Bir de fatura kesmeyi geciktirip, öderken kesme yoluna gidenler var. Ama bu da yasa dışı! Yapım şirketi ‘battık’ dese, hakkını da alamıyorsun. Ticari numaralar sıkça yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.