KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 7 dak.

Hascen Doğan Esenyel: Kadının toplumdaki statüsü üzerine yoğunlaştım, açmayı planladığım serginin konusu da kadın

Hascen Doğan Esenyel: Kadının toplumdaki statüsü üzerine yoğunlaştım, açmayı planladığım serginin konusu da kadın

Hobi olarak resim yapmaya başlayan ve sanatın hayatının bir parçası olduğunu ifade eden Hascen Doğan Esenyel, bu yaz açmayı planladığı 'Never Give Up' isimli bir resim ve seramik sergisi olduğunu ifade etti. Esenyel, "Kadının toplumdaki statüsü üzerine yoğunlaştım, açmayı planladığım serginin konusu da kadın" dedi.

Yayın Tarihi: 21/05/23 10:04
okuma süresi: 7 dak.
Hascen Doğan Esenyel: Kadının toplumdaki statüsü üzerine yoğunlaştım, açmayı planladığım serginin konusu da kadın

Hobi olarak resim yapmaya başlayan ve sergi açmaya karar veren Hascen Doğan Esenyel, sanatın hayatındaki yerini ve bu yaz açacağı 'Never Give Up' isimli kadın konulu sergisini Kıbrıs Postası’na anlattı.

“RESİM VE SERAMİKLERİMDE HİSLERİMİ VE İÇİMDEKİ MÜCADELEYİ İMGESEL OLARAK YANSITMAYI SEVİYORUM”

Resim ve seramiklerinde hislerini yansıtmayı, içindeki mücadeleyi ve toplumsal olarak kendini rahatsız eden veyahut mutlu eden konuları imgesel olarak yansıtmayı sevdiğinin altını çizen Esenyel, Kıbrıs kültürünü yansıtan imgeler ile birlikte kadın temalı eserler ürettiğini dile getirdi.

“KADININ TOPLUMDAKİ STATÜSÜNE YOĞUNLAŞTIM, SERGİMİN KONUSU DA KADIN OLACAK”

Esenyel, “Kadının toplumdaki statüsü üzerine çok fazla yoğunlaştım” diyerek, yaz içerisinde açmayı planladığı resim ve seramik sergisinin konusunun da kadın olduğunu söyledi. Esenyel, sergisinin ismini ise ‘Never Give Up’ olarak belirlediğini ifade etti.

Kıbrıs Postası olarak Hascen Doğan Esenyel ile soru cevap şeklinde yaptığımız röportaj şu şekilde:

SORU: HASCEN DOĞAN ESENYEL KİMDİR?

“İşletme lisans ve İşletme yüksek lisans eğitimimi tamamladıktan sonra ilk önce bankacılık sektöründe daha sonra Güzelyurt Belediyesinde çalışmaya devam ettim… Güzelyurt Belediyesinde Mali işler sorumlusu olarak görev yapmaktayım. Sanata olan ilgimden dolayı daha sonra Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünden mezun olup, Anadolu Üniversitesinde Görsel İletişim ve Tasarım bölümünde lisans, Kıbrıs Amerikan Üniversitesinde Sanat ve Tasarım üzerine Yüksek Lisans eğitimlerime devam etmekteyim. Aktif olarak Seramik ve resimle uğraşıyorum.”

SORU: MESLEĞE HOBİ OLARAK MI BAŞLADI?

'HOBİ OLARAK BAŞLADIM GİBİ GÖRÜNSEDE ÇOK GAYRET GÖSTERİYORUM'

“Sanat her zaman içimdeydi, daha okula başlamadığım yıllarda da vardı. Sürekli resimler çizerdim hiç ara vermedim. Meslek olarak maalesef belli bir ekonomik seviyede olmayan ülkelerde bu iş yapılamıyor… Öğretmen olmayı sevmediğim için sadece bu işten de para kazanamayacağımı düşündüğümden finans sektöründe eğitim gördüm ve çalışıyorum. Hobi olarak başladım gibi olsa da çok fazla gayret ve vakit ayırarak sanatın içinde yer almaya çalışıyorum. Sanat ile tamamlandığımı hissettiren bir içgüdüyle bu işi yapıyorum. Hiçbir zaman para kazanmak, eserlerimi pazarlamak amacıyla üretim yapmadım.”

SORU: RESİM ÇİZERKEN NELER DÜŞÜNÜYOR?

“Gündelik hayatımda çok fazla düşünen, plan yapan bir insan olsam da resim yaparken tamamen ayrı bir dünyaya geçiyorum. Anda ve işime odaklanıyorum. Eserin konusunu kompozisyonunu kafamda tasarladıktan sonra doğaçlama her şey gelişiyor. Portre ve insan figürleriyle eserler çalışmayı çok seviyorum ve bazen o çalıştığım konudaki hisleri yaşayabiliyor, modelden çalışıyorsam empati kurabiliyorum.”

SORU: RESİMLERİ İLE ARASINDAKİ BAĞ NEDİR?

'ESERLERİM İLE ANNE ÇOCUK İLİŞKİSİ YAŞIYORUM'

Yaptığım eserler ile bir nevi anne çocuk ilişkisi yaşıyorum. Resim yapma dürtüsü ise nefes almamı sağlayan bir his gibi. Olmazsa olmaz…

SORU: RESİME OLAN YETENEĞİNİ NASIL KEŞFETTİ?

'ÇOK FAZLA ÇALIŞARAK YETENEĞİ DEĞERLİ KILMAK GEREKİYOR'

“Resim öğretmenlerim çok yetenekli olduğumu ve hiç bırakmamam gerektiğini sürekli teşvik ederlerdi. Maalesef ne kadar yetenekli olunsa bile mutlaka kendini geliştirmek çok çalışmak ve eğitim almak şarttır. Eğitimden kastım sadece akademik değil, sanatçılardan destek alınmalı ve çok fazla çalışarak yeteneği değerli kılmak gerekmektedir.”

SORU: OLUMSUZ YORUMLAR ALDIĞI ZAMANLAR OLDU MU?

'SEVDİĞİM İŞİ YAPARAK MUTLU OLMA FELSEFESİ İLE YOLA DEVAM EDİYORUM'

“Muhakkak olmuştur, çokça eleştiri hayatın her anında yaşıyoruz. İyi bir sanatçının yaptığı olumsuz yorum çok büyük bir derstir. Ancak nü tarzda bir eser çalıştığımda yapılan olumsuz eleştiri veya işten hiç anlamayan birinin verdiği olumsuz bir yorum bir kulağımdan girip bir kulağımdan çıkar. Sanatta kendimi geliştirmeyi her zaman çok önemsemiş kendimi hep öğrenci modunda tutmaya çalışmışımdır. Hiçbir zaman beğenilip taktir görmek için değil, sevdiğim işi yaparak mutlu olmak felsefesinde yola devam ediyorum.”

SORU: BU MESLEĞİ YAPMAK İSTEYEN GENÇLERE TAVSİYELERİ NELER?

'SANAT İYİLEŞTİRİR'

“Sanat anlamında yetenek ve büyük bir sevgi hissediyorlarsa mutlaka meslek olarak seçsinler. Ben sadece sanatla uğraşıyor olmayı dilerdim. İki işi birden yapmak çok zor ve yorucu. İçerisinde sanat hissi olan herkesin hiçbir bahanenin arkasına sığınmadan yapmalarını çalışmalarını çok isterim. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar eğer tanrı tarafından bir yetenek verilmişse hiçbir zaman tam olamazlar ve içlerinde yarım kalmış bir hisle yaşamlarını sürdürürler. Sanat iyileştirir…”

"NEVER GİVE UP İSİMLİ RESİM VE SERAMİK SERGİMİ BU YAZ AÇMAYI PLANLIYORUM"

Son olarak bu yaz ‘’Never Give Up’’ isimli kadın temalı resim ve seramik sergisini açmayı planladığına değinen Esenyel, yine yaz içerinde 3 tane uluslararası sanatsal çalıştaya katılacağının altını çizdi.

Temmuz içerisinde 100 kişilik uluslararası ‘Su Altı Resim Çalıştayı’ nın Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleşeceğine dikkatleri çeken Esenyel, “Bende bu çalıştaya katılacağım, ülkemize sanatsal anlamda çok şeyler katacağına inanıyorum” dedi.

"ÇOCUKLARIN SANATLA ETKİLEŞİM İÇERİSİNDE OLMASI GELECEĞE IŞIK TUTACAK"

“İkincisi ise Güzelyurt Belediyesi’nin düzenlediği 2. Uluslararası sanat Buluşması’dır, Güzelyurt’a yine farklı ülkelerden çok değerli sanatçılar gelecek ve bölgeye çok büyük renk katacağını düşünüyorum” diyen Esenyel, bu çalıştayda koordinatör ve ressam olarak görev almakta olduğunu ifade etti. Üçüncü katılacağı çalıştayın ise ‘5. Uluslararası Vonunous Pişmiş Toprak Sempozyumu olacağını kaydeden Esenyel, “Seramik eserleri antik tunç çağının canlandırıldığı bir ortamda rüya gibi çalışıyorsunuz… Bu çalıştaylara sanatta gönlü olan helkesinde izleyici olarak katılmasını, çocukların etkileşim içerinde olmasının sağlanmasının geleceğe ışık tutacağının inancındayım” şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.