EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

“Genel bütçenin yüzde 12’si sağlığa ayrılmalı”

“Genel bütçenin yüzde 12’si sağlığa ayrılmalı”

Geçtiğimiz yıl, Sağlık Bakanlığı’na ayrılan bütçe, genel bütçenin yüzde 8’i iken, bu yıl yüzde kaç olacağı merak konusu…

Yayın Tarihi: 26/11/19 07:37
okuma süresi: 5 dak.
“Genel bütçenin yüzde 12’si sağlığa ayrılmalı”
A- A A+

Kıbrıs Postası - Rahmican Çalışkan

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 26 Kasım’da Sağlık Bakanlığı’nın bütçesini görüşecek.

Geçtiğimiz yıl, Sağlık Bakanlığı’na ayrılan bütçe, genel bütçenin yüzde 8’i iken, bu yıl yüzde kaç olacağı merak konusu...

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut ve TIP-İŞ Başkanı Ahmet Varış, Sağlığa ayrılması gereken oranın yüzde 12 olması gerektiğini, ancak ülkemizde hiçbir zaman bu oranın ayrılmadığını anımsattı.

Gürkut ve Varış, otomasyon sisteminin önemine de değinerek, verilerin bilinmesi ve ona göre bütçe ayrılması gerektiğini işaret etti.

Özlem Gürkut ve Ahmet Varış, ayrıca sağlık sisteminin sorunlarından da bahsetti.

GÜRKUT: “SAĞLIĞA AYRILAN BÜTÇE ‘MUTLAKA’ ARTIRILMALI!”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, normalde sağlığa ayrılması gereken payın, genel bütçenin yüzde 12’si olması gerektiğini, ancak hiçbir zaman bu rakamın ayrılmadığını dile getirdi. Sağlığa ayrılan bütçenin mutlaka artırılması gerektiğinin altını çizen Özlem Gürkut, mevcut sağlık sorunlarını da ele aldı.

“BU YIL İLAÇ İÇİN AYRILAN PARA ERKEN BİTTİ”

Oran olarak bu yıl ilaç için ayrılan paranın erken bittiğine, altyapı ve insan işgücü eksikliğine dikkat çeken Dr. Gürkut, otomasyon sisteminin de bir an evvel mutlaka hayata geçmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Sağlık ile ilgili verilerin bilinmesi gerekir” değerlendirmesini yaptı.

“BÜTÇENİN ERKEN BİTMESİNİN EN BÜYÜK SEBEBİ; KANSER İLAÇLARININ PAHALILIĞI”

Sağlık için ayrılan bütçenin erken tükenmesinde en büyük sebeplerin başında kanser ilaçlarının pahalı olmasını neden gösteren Özlem Gürkut, “O yüzden akciğer taramasını başlatmak önemli, onun için de otomasyon sistemi önemli” diye konuştu.

“SAĞLIĞIN OLDUĞU HER NOKTADA OTOMASYON ÖNEMLİ”

Sağlık ile ilgili verilerin bilinmediği takdirde, sorunların tedavilerini söylemenin mümkün olmadığını belirten Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, “Sağlığın olduğu her noktada otomasyon önemli” ifadelerini kullandı.

TIP-İŞ BAŞKANI VARIŞ DA YÜZDE 12 VURGUSU YAPTI…

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ) Başkanı Dr. Ahmet Varış, Sağlık Bakanlğı’na ayrılan bütçenin ideal olarak genel bütçenin yüzde 12’si olması gerektiğini, ancak bu rakamın hiçbir zaman ayrılmadığını anlattı.

“BÜTÇE PLANLAMASI YAPILMADAN ÖNCE NÜFUS PLANLAMASI YAPILMALI”

Bu yıl, sağlığa ayrılan bütçenin yüzde 8 olarak planlandığını, ancak yüzde 7’ye düşürüleceği duyumunu aldığını aktaran Ahmet Varış, bütçe planlaması yapılmadan evvel nüfus planlaması yapılması gerektiğini işaret etti.

“EKSİKLİKLER TAMAMLANMALI, BAŞTA YOĞUN BAKIMLAR”

Öncelikle verilerin öğrenilmesi ve ona göre gerek bütçe gerekse farklı planlar yapılması gerektiğini dile getiren Dr. Varış, başta yoğun bakımlar olmak üzere eksikliklerin tamamlanması gerektiğinden bahsetti.

“TÜM UYARILARIMIZA RAĞMEN EKSİKLİKLER TAMAMLANMIYOR”

Devlet hastanelerinde, tüm uyarılara rağmen altyapı eksiklikleri olduğunu anımsatan Ahmet Varış, eksikliklerden dolayı, kendi işlerini dahi tam olarak yapamadıklarını hatırlattı.

OTOMASYON EKSİKLİĞİ…

Geçtiğimiz günlerde çöpe atılan kamyonlarca ilaç olduğunu işaret eden Dr. Varış, otomasyon eksikliğinin en büyük eksikliklerden biri olduğunu kaydetti.

İLAÇ SORUNU…

Sigortalı kişilerin bile ilaçlarını ücretsiz olarak bazen devletten alamadığını anımsatan TIP-İŞ Başkanı Ahmet Varış, dolayısıyla vatandaşın kendi parası ile ilaç aldığını ve mağdur olduğunu söyledi ve “Tüm bunlara rağmen çöpe atılan ilaç oluyor” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.