EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 7 dak.

Ya ilaç alacağız, ya aç kalacağız...

Ya ilaç alacağız, ya aç kalacağız...

Türkiye’de Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın 2’nci maddesinin ikinci fıkrası gereği 2020 yılı için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 Euro değeri 3,4037 TL’den 3,8155 TL’ye artırıldı. Buna bağlı olarak Türkiye’de ilaçlara yüzde 12’lik zam geldi. Ülkemiz piyasasındaki ilaçların yüzde 80’i Türkiye’den geldiği için bu zammın ülkemizde de uygulanacağı belirtildi.

Yayın Tarihi: 20/02/20 10:37
okuma süresi: 7 dak.
Ya ilaç alacağız, ya aç kalacağız...

Kıbrıs Postası - Tünay MERTEKÇİ

Türkiye’de dün itibariyle ilaç fiyatlarına yüzde 12 oranında zam geldiği belirtildi. Ülkemize ilaçların yüzde 80’inin Türkiye’den geldiği için bizde de fiyatlar artarken, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz ülkemizde ilaç politikası olması gerektiğini kaydetti.

İlaçların yüzde 80’inin Türkiye’den geldiği için tüm fiyat dalgalanmalarından ülkemizin de etkilendiğini ifade eden Öksüz, bunun sorumlusunun ilaç politikası uygulamayan gelmiş geçmiş hükümetler olduğunu söyledi.

ÖKSÜZ: İLAÇLARIN YÜZDE 80’İ TÜRKİYE’DEN GELİYOR

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, Türkiye’de ilaçlara zam geldiğini, bu yüzden ülkemizde de ilaç fiyatlarının yüzde 12 civarında arttığını kaydetti. Eczanelerdeki ve piyasadaki ilaçların yüzde 80’inin Türkiye’den geldiği için fiyat dalgalanmalarından ülkemizin de etkilendiğini dile getiren Öksüz, 12 bin kalem ilacın dün itibarıyla zamlandığını söyledi.

“YILLARDIR İLAÇ POLİTİKAMIZ YOK”

Ülkemizde yıllardır bir ilaç politikasının olmadığını söyleyen Öksüz, “Her alanda olduğu gibi bu konuda da hala dış ülkelere bağlıyız” dedi. Dış ülkelere bağlı olduğumuz için fiyat dalgalanmalarından ülkemizin de etkilendiğini ifade eden Öksüz, “Gönül isterdi ki bu fiyat artışı ve düşüşleri bizim kendi hükümetimiz belirlesin. Öyle bir şey ne yazık ki yok. Bu konudaki her şey Türkiye’ye bağlı olduğu için fiyatlardaki artış ve düşüş buraya direkt olarak yansıyor” diye konuştu.

“ECZA DEPOLARI ZAM GELECEĞİ İÇİN İLAÇ AKIŞINI AZALTMIŞTI”

Türkiye’deki ecza depolarının, ilaçlara zam geleceği için Türkiye iç piyasasına ilaç akışını azalttığını vurgulayan Öksüz, ülkemize ilaçların Türkiye’den geldiği için ülkemizde de ilaç eksikliğinin olduğuna dikkat çekti. “Özellikle vatandaşımız da hissetmiş oldu. Hiçbir şey elimizde değil ne yazık ki. Eczacılar olarak her şeyden etkileniyoruz. Piyasada eksik ilaç da var. Bunun ana sebebi Türkiye’deki ecza depolarının gelecek olan zammı bekleyip ilaçlarını depolarında bekletmesi ve piyasaya sunmaması” diyen Öksüz, bunun sonucunda hastaların ve eczacıların mağdur olduğunu vurguladı.

“ÜLKEMİZDE ARTIK İLAÇ SANAYİSİ OLMALI”

Gelmiş geçmiş hükümetlerin ne yazık ki ülkemizde bugüne kadar ilaç politikası uygulamadığının altını çizen Öksüz, ülkemizde artık ilaç sanayisinin olması gerektiğine dikkat çekti. “Olan her zaman eczacımıza ve halkımıza oluyor. Öksüz, “Halkımız zamlar sonrası daha yüksek fiyata ilaç alıyor ve sitemde bulunuyor eczacıya. Halkımız bilmelidir ki bunun sorumlusu eczacılar veya eczacılar birliği değildir. Bunun sorumlusu ilaç politikası üretmeyen gelmiş geçmiş tüm hükümetleridir” diyerek sözlerine son verdi.

“BİZ ECZACILAR VATANDAŞIN EN YAKIN SAĞLIK DANIŞANLARIYIZ”

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği dün bir de yazılı açıklama yaptı ve KKTC özel eczanelerindeki tüm beşeri ve Türkiye meşei ilaçların fiyatları yüzde 12.1 artış gösterdiğini belirtti.

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’nden yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

“Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından geçtiğimiz gün duyurusu yapılan ve TİTCK Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nda alınan karar doğrultusunda; ‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın 2 nci maddesinin ikinci fıkrası gereği 2020 yılı için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 (bir) Euro değerinin 3,4037 TL’den 3,8155 TL’ye arttırıldığı ve güncellenen fiyatların 19.2.2020 tarihinden itibaren geçerli olacağı açıklanmıştır.’ Gerçekleşen zammın ülkemiz için KKTC İlaç ve Eczacılık Dairesi, KKTC Ticaret Dairesi, KKTC Özel Eczanelerinin uhdesinde olmadığı ve bu mercilerden maalesef bağımsız hareket edildiği gerçeği ile henüz daha ülke ekonomimizin, ilaç sanayi ve eczanelerimize giren ilaçların 2020 yılına gelmemize rağmen kendi bünyesinde olamamasının yegane sebebidir. KKTC özel eczanelerinde bulunan beşeri ilaçlarının yaklaşık %80 ‘i Türkiye menşei olduğundan ve geçtiğimiz gün geç saatlerde açıklaması yapılan beşeri ilaçlar zammının akabinde, KTEB dün tüm üye eczanelerine gerekli bilgilendirmeyi yapmış ve fiyatlar komisyon kararına bağlı olarak güncellenmiştir. Bu gelişmeden ötürü tüm halkımıza üzülerek belirtiyoruz ki; dünden itibaren KKTC özel eczanelerindeki tüm beşeri ve Türkiye meşei ilaçların fiyatları %12.1 artış göstermiştir. Tekrardan hatırlatmak isteriz ki, biz eczacılar vatandaşın en yakın sağlık danışanlarıyız. Dün de olduğu gibi, bugün de, koruyucu sağlık hizmetlerini öncelikli hedef olarak belirlemiş, hasta odaklı ve tüm zorluklara rağmen ulaşılabilir sağlık profesyonelleri olmaya devam edeceğiz.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.