EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 13 dak.

Et kavgası!

Et kavgası!

Bazı süpermarketler, bünyelerindeki kasap reyonlarına astıkları tabelalarla, canlı hayvan fiyatlarındaki artışa işaret ederek et satışını durdurunca taraflar arasında kavga çıktı.

Yayın Tarihi: 22/02/20 13:10
okuma süresi: 13 dak.
Et kavgası!

Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA / Tünay MERTEKÇİ

Bazı süpermarketler, bünyelerinde bulundurdukları kasap reyonlarına astıkları tabelalarla, canlı hayvan fiyatlarındaki artışa işaret ederek, et satışını durdurdu.

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlulları, alınan kararın “yerinde” olduğunu söyleyerek, et satışının, marketlerde tümden yasaklanması gerektiğini savundu, “Et, üreticiden; markete ulaşana kadar dört farklı elden geçiyor, böyle olunca da fiyat artıyor. Marketler, eti direkt tüketiciden alacaksa sorun yok” dedi.

Öte yandan Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak ise kasaplardaki fiyatın marketlerden daha düşük olduğunu doğruladı fakat “insanlar tercih haklarını nasıl isterlerse kullanabilirler, ‘eti, marketlerden değil kasaplardan satın alın’ diye bir çağrımız yok” şeklinde konuştu.

Hayvan üretiminin, ülke nüfusuna yetmediğini ifade eden Akbıçak, bu nedenle fiyatların “anormal derecede yükseldiğini savunarak, ithal etin önünün açılması gerektiğini söyledi.

Halka tercih hakkı sunulması gerektiğini söyleyen Akbıçak, “Naimoğlulları için kaçak et daha cazip gelmiş olsa gerek… “ ifadelerini kullandı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ise, et fiyatlarında suni bir yükselişin meydana geldiğini savunarak, “Birileri tarafından bu fiyatlar bilinçli olarak yükseltildi” dedi.

Oğuz, “Canlı hayvan fiyatının artması için ortada bir sebep yok. Canlı hayvan fiyatlarının artışında, polisin yapmış olduğu başarılı operasyonlar sonucu kaçakçılığın önlenmesi ve birileri tarafından bilinçli olarak yükseltilmesi etkili oldu. Bazı durumlar fırsata çevrildi” şeklinde konuştu.

Et ithalatına karşı durduklarını ifade eden Oğuz, “Üreticiyi destekleme durumundayız” diyerek, “Bu fiyatların gerçek yerine gelmemesi durumunda karkas et getirme durumuna gideceğiz” dedi.

NAİMOĞLULLARI: “MARKETLERİN ET KARARI DOĞRU, ZATEN HALKI KAZIKLAYANLAR DA ONLAR”

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlulları, konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, süper marketlerin aldığı bu kararı “yerinde” olarak niteledi.

“En doğrusu buydu. Halkı et fiyatlarında kazıklayan zaten marketlerdi” diyen Naimoğlulları, marketleri, et satışı konusunda “fırsatçılıkla” suçladı, “Marketler yüzünden bu halk et almak için Güney Kıbrıs’a geçiyor” yorumunda bulundu.

“ET, ÜRETİCİDEN; MARKETE ULAŞANA KADAR DÖRT FARKLI ELDEN GEÇİYOR”

Etin, üreticiden markete ulaşana kadar dört farklı elden geçtiğini ifade eden Naimoğlulları, etin, üreticiden markete ulaşana kadar nerelerden geçtiğini şöyle aktardı:“Market eti kasaptan alıyor. Peki, kasap nereden alıyor? Aracıdan. Aracı kimden alır? Hayvancıdan. Et, markete gelene kadar dört farklı el değişiyor. Bu yüzden marketti fiyatlar, doğru fiyatlar değildir.”

“MARKETLER, ETİ ÜRETİCİDEN ALACAKSA SATMAYA DEVAM ETSİN…”

Marketlerin, eti hayvancıdan alması halinde, satışa devam etmesinin bir sorun teşkil etmeyeceğini ifade eden Naimoğlulları, “Ama üreticiden almayacaklarsa, bu işten vazgeçsinler. Bıraksınlar da halk, eti kasaptan satın alsın” dedi.

“GÜNEY’DE VE TÜRKİYE’DE, MARKET VE KASAPLARDAKİ ET FİYATLARI AYNI”

Güney Kıbrıs ve Türkiye’de, kasap ile marketlerdeki et fiyatlarının aynı olduğuna dikkat çeken Naimoğlulları, “Ama bizde, kasapta 75 TL olan et, markette 110 TL – 120 TL” dedi, bunun nedenini şöyle aktardı: “Çünkü yüzde 30 kar kasap koyuyor, yüzde 30 da market koyuyor. Bu iş doğru yere gitmez. Bazı kasaplar da doğrudan hayvancıdan değil, aracıdan alır. Bu sefer aracı da kendi karını koyar. Direkt üreticiden aldığınız zaman ancak bu halka ucuz et satabilirsiniz.”

“CANLI HAYVAN FİYATLARINDAKİ ARTIŞ 2 TL, O DA 15 GÜNE DÜŞER”

Marketlerin, canlı hayvan fiyatlarında artış olduğuna yönelik iddiasının asılsız olduğunu savunan Naimoğlulları, “Marketler yalan söylüyor. Kuzunun bugün kilo fiyatı 30 TL. Kuzunun Aralık ayında kilo fiyatı 28 TL idi, oğlağın da 26 TL. Şimdi 2 TL bindi. 15 gün sonra bu 2 TL’lik artış ortadan kalkacak” şeklinde konuştu.

2 TL’lik artışın nedeninin, kuzunun şuan küçük olmasından kaynaklandığını ifade eden Naimoğlulları, “Şuan canlı kuzu kilo fiyatı ortalama 30 TL’dir. Fiyatlar şuan durmuş durumdadır, 15 güne kadar da azalacak” dedi.

“TARAFLAR, ÇAĞRIMIZI YANITSIZ BIRAKTI”

Hükümete, marketlere ve kasaplara, canlı hayvan fiyatlarının 1 yıl süreyle sabitlenmesi için çağrıda bulunduklarını ifade eden Naimoğulları, “Fakat bu çağrımıza kimse katılmadı çünkü hepsi fırsatçı. Hepsi yalan söylüyor” iddiasında bulundu.

HALKA SESLENDİ: “SÜPER MARKETLERDEN ET SAYIN ALMAYINIZ”

“Marketlerin et satışı yasaklanması lazım” diyen Naimoğulları, halka seslenerek,“Defalardır söylüyorum, bu yüzüncü olacak; marketlerden et satın almayınız” çağrısında bulundu.

KASAPLAR BİRLİĞİ BAŞKANI AKBIÇAK: “İNSANLAR TERCİH HAKLARINI NASIL İSTERLERSE KULLANABİLİRLER”

Kasaplar Birliği ise, Naimoğlulları’ndan farklı düşünüyor. Kıbrıs Postası’na konuşan birlik başkanı Halil Akbıçak, kasaplardaki fiyatın marketlerden daha düşük olduğunu doğruladı fakat “insanlar tercih haklarını nasıl isterlerse kullanabilirler, ‘eti, marketlerden değil kasaplardan satın alın’ diye bir çağrımız yok” şeklinde konuştu.

“MARKETLER HALKI KAZIKLIYOR İFADESİ DOĞRU DEĞİL”

Marketlerin, et fiyatlarına yönelik, reyonlar için yüzde 15’lik bir artış yapabileceğini ifade eden Akbıçak, “Bu nedenle fiyatları bizden biraz daha yüksek. Ama ‘marketler halkı kazıklıyor’ ifadesi doğru değil” dedi.

“CANLI KUZU KİLO FİYATI 32 TL”

Canlı kuzu kilo fiyatının 32 TL olduğunu ifade eden Akbıçak, “Kuzuyu kestiğiniz zaman mezbahadan dükkâna gelene kadar bu fiyat 70 TL’ye yükseliyor. Diğer girdi maliyetleriyle bu rakam 80 TL’ye çıkar. Biz de 90 TL’ye satıyoruz” şeklinde konuştu.

“HAYVAN AZLIĞINDAN DOLAYI FİYATLAR ANORMAL DERECEDE YÜKSELDİ”

Hayvan üretiminin, ülke nüfusuna yetmediğini ifade eden Akbıçak, “Bu yetersiz rakamdan dolayı oluşan fark da, Güney’den kaçak yollarla Kuzey’e geçirilen etle ve Güney’den alış-veriş yapan vatandaşla kapanıyor” diyerek, şöyle devam etti:

“Biz kasaplar olarak diyoruz ki, hayvan azlığından dolayı fiyatlar anormal derecede yükseldi. Kaçak et yerine ithal et koyalım. Hem devlet para kazanasın, hem vatandaş Güney’e geçmesin hem de kaçak et önlensin. Böylece haksız rekabet ortadan kalksın.”

“NAİMOĞLULLARI İÇİN KAÇAK ET DAHA CAZİP GELMİŞ OLSA GEREK… “

Halka tercih hakkı sunulması gerektiğini söyleyen Akbıçak, “Naimoğlulları için kaçak et daha cazip gelmiş olsa gerek… “ ifadelerini kullandı.

BAKAN OĞUZ: “ET FİYATLARI BİRİLERİ TARAFINDAN BİLİNÇLİ OLARAK YÜKSELTİLDİ”

Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Naimoğlları’nın bu söylemlerine ilişkin Kıbrıs Postası’na konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ise, et fiyatlarında suni bir yükselişin meydana geldiğini savunarak, “Birileri tarafından bu fiyatlar bilinçli olarak yükseltildi” dedi.

“CANLI HAYVAN FİYATININ ARTMASI İÇİN ORTADA BİR SEBEP YOK”

Göreve geldikleri 8 ay içerisinde, maliyet açısından büyük bir fark görmediklerini söyleyen Oğuz, “Canlı hayvan fiyatının artması için ortada bir sebep yok. Canlı hayvan fiyatlarının artışında, polisin yapmış olduğu başarılı operasyonlar sonucu kaçakçılığın önlenmesi ve birileri tarafından bilinçli olarak yükseltilmesi etkili oldu. Bazı durumlar fırsata çevrildi” şeklinde konuştu.

“CANLI KUZU KİLO FİYATI 35 TL’YE KADAR YÜKSELDİ”

Naimoğlulları’nın aksine, canlı kuzunun kilo fiyatının 28 liradan 35 liraya kadar yükseldiğini ifade eden Bakan Oğuz, “Biz konuyla ilgili Toprak Ürünleri Kurumuna bilgi verdik ve konuyla ilgili çalışmalar yapılıyor” ifadelerini kullandı.

“FİYATLAR NEDENİYLE, KARKAS ET İTHALATI YAPMA DURUMUNDA KALABİLİRİZ”

Et ithalatına karşı durduklarını ifade eden Oğuz, “Üreticiyi destekleme durumundayız” diyerek, “Bu fiyatların gerçek yerine gelmemesi durumunda karkas et getirme durumuna gideceğiz” dedi.

Kasapların, ülkede yeterli hayvan olmadığını, hayvan üreticilerinin ise yeterli hayvan olduğunu söylediğini aktaran Oğuz, “Veteriner Dairesi bu konuyla ilgili çalışmasını sürdürüyor. Veriler elimize gelecek” şeklinde konuştu.

Hayvancılar Birliği’ni dışlamadıklarını, ithal olacaksa, canlı hayvanın fiyatı neyse, o şekilde fiyatlandırılacağını söyleyen Oğuz, “Kasaplar marketlere göre daha ucuz gözüküyor” diyerek,şöyle devam etti:

“Fiyatlar serbest piyasa koşullarına göre belirleniyor. Bizim fiyat belirleme yetkimiz yok. Bugün bile gazetede reklamları görüyorsunuz aynı tür ürün bir kasapta 70 birinde 80 bir markette 90. Serbest piyasa koşullarında marketler kasaplara göre daha pahalı.”

“ET VE İNEK FİYATLARI DA FARKLI OLACAK”

Her kesilen etin, kuzu ya da dana olmadığını söyleyen Oğuz, “İnek de kesilmekte, keçive oğlak da kesilmekte. Bir disiplin olmasını istiyoruz. Denetimine gideceğiz” duyurusunda bulunarak,“Kasaptaki kuzu fiyatı ile koyun fiyatı farklı, etle de inek ile de dana farklı olacak” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMA BAŞLATILDI…”

Piyasada, bilinçli olarak bazı kesimler tarafından et fiyatlarının yükseltildiğini gördüklerini belirten Bakan Oğuz, “Bilinçli olarak yukarıya çıkartıyor. Burada zarar gören tüketici oluyor. Biz çalışmaya başladık. İlerleyen günlerde bununla ilgili çalışmalarımızı açıklayacağız” açıklamasında bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.