EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Borsa nedir? Borsada nasıl işlem yapılır?

Borsa nedir? Borsada nasıl işlem yapılır?

Borsa düşer, yükselir. Peki, nedir bu borsa? Hisse senedi nasıl alınır, nasıl satılır?

Yayın Tarihi: 27/11/20 12:52
okuma süresi: 5 dak.
Borsa nedir? Borsada nasıl işlem yapılır?
A- A A+

İş dünyası kendisi ile ilgili çok karışık gelebilecek terimleri bünyesinde barındıran bir ortama sahiptir. Şirketlerin birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bugün bir şirket kurmak isterseniz kolay bir şekilde kurabilirsiniz. Ancak işleri büyütmek istediğinizde bunu yapmanız için çok farklı yöntemler karşınıza çıkacaktır.

Bu yöntemlerin başta gelenlerinden biri de borçlanarak şirketi büyütmek olacaktır. İşte borsa denildiğinde de bunun dünya çapında yapılabilen halinin kastedildiğini düşünebilirsiniz. Tabii ki her şirket sahibi borsaya katılamaz. Ancak borsanın temel mantığını çok büyük şirketlerin büyümek için gerekli olan kaynağı toplamak olduğunu düşünebilirsiniz.

Bu noktada borsayı daha detaylı bir şekilde tarif edelim.

Borsa nedir?

Borsa, yukarıda da belirttiğimiz gibi büyük şirketlerin hisse senedi adı verdiği değerli kağıtları arz ettiği ve bu kağıtları bir nevi şirkete ortak olmak isteyen kişilerin para karşılığı şirketin arz ettiği miktar ölçüsünde satın alan kişilerin bir araya geldikleri piyasaya verilen isimdir.

Borsada işlem yapmak ve hisse senedi arz etmek isteyen şirketin anonim şirket olma şartı bulunmaktadır. Bununla birlikte bir şirket bütünüyle borsaya arz edilebileceği gibi belli kısımları da borsaya arz edilebilir.

Bilindiği üzere; anonim şirketlerin karar alma organı bir kişi değildir. Bir şirketin anonim şirket olabilmesinin şartları arasında o şirketin bir yönetim kurulu aracılığıyla yönetiliyor olması şartı bulunmaktadır.

Yönetim kurulu, şirketin büyüyebilmesi için kaynak arayışında borsaya hisse senedi arz etme kararı alabilir. Bu sayede hisse senedi adı verilen değerli kağıtlar borsada işleme açılır. Bu şirketin hisse senedini almak isteyen kişiler, belirlenen taban fiyattan bu kağıtları alabilirler. Bir şirketin hissesine ne kadar çok talep olursa fiyatı da o ölçüde artacaktır. Hal böyle olunca da borsada bir alım – satım yani arbitraj karı meydana gelecektir. Ki bu işin doğası gereği böyledir.

Dolayısıyla borsada işlem gören kağıtları satın alıp satmak da bir nevi yatırım çeşidi olarak düşünülebilir.

Bir anonim şirketin dönemler sonunda açıkladığı karlar veya borsayı etkileyecek şekilde aldığı kararlar o şirketin borsadaki hisse senedi fiyatını da elbette doğrudan etkileyecektir.

Borsada nasıl işlem yapılır?

Borsada işlem yapmak için bir borsa hesabınızın olması gerekmektedir. Borsa hesaplarını da bugün Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında faaliyet gösteren tüm bankalar müşterilerine sağlamaktadır.

Bu hesapları açan bankalar elbette bu hesaplar üzerinden işlem yapılması durumlarında belli bir komisyonu müşterilerinden almaktadır. Dolayısıyla borsada işlem yapmak isteyen kişiler, borsa oynamak için en iyi banka hangisi diye arama yaptıklarında aslında borsada işlem yaparken onlardan en az komisyon alan bankayı aramaktadırlar.

Bu bankalarda borsa oynamak için gerekli olan borsa hesabı olarak kastettiğimiz şey bankada bir yatırım hesabı açmaktır. Haliyle banka bu hesabı açarak ilgili kişinin fonlarını saklayacak veya borsada o kişi adına işlem yapılmasına aracılık edecektir. Dolayısıyla burada hem bankanın verdiği bir hizmet hem de bir risk söz konusudur.

Bankaya yapılacak yatırım hesabı açma taleplerinde de bu risk durumu müşterinin kendi tercihine göre belirlenir ve müşterinin risk durumuna göre borsada işlem yapması sağlanır.

Temel olarak borsanın amacı ve borsada bireysel olarak ne şekilde işlem yapılacağına dair durumları bu şekilde belirtebiliriz. Ancak elbette durum burada belirttiğimizden daha karmaşıktır. Borsadaki fiyatları belirleyen pek çok farklı etmen vardır. Bunları düzgün bir şekilde tam anlamıyla öğrenmeden borsada işlem yapmaya çalışmak çok sağlıklı olmayabilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.