EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Maliye Bakanı Dursun Oğuz: “Borçlanma sadece maaş ödemesi için değil…”

Maliye Bakanı Dursun Oğuz: “Borçlanma sadece maaş ödemesi için değil…”

Maliye Bakanı Dursun Oğuz, devletin borçlanmaya gitmesinin nedeninin sadece maaş ödemesi için olmadığını söyledi.

Yayın Tarihi: 24/02/21 14:21
okuma süresi: 5 dak.
Maliye Bakanı Dursun Oğuz: “Borçlanma sadece maaş ödemesi için değil…”

Maliye Bakanı Dursun Oğuz, bu sabah Havadis Web TV’de ‘Güne Başlarken’ programında Damla Dabiş’in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Programda ilk olarak Maliye Bakanlığı’nın borçlanması ile ilgili soruyu cevaplayan Bakan Oğuz, Merkez Bankası’ndan karşılanan 200 milyon kısa vadeli avans ve yerel 150 milyon borçlanmaya çıkılması ile kaynak sorununun çözüldüğünü açıkladı. Maliye Bakanı Dursun Oğuz, Merkez Bankası’ndan 150 milyon borçlanmaya çıkılacağını ve tekliflere göre ne kadar borçlanmaya ihtiyaç olup olmayacağını önümüzdeki süreçte netleşeceğini söyledi.

“BORÇLANMA SADECE MAAŞ ÖDEMESİ İÇİN DEĞİL”

Borçlanma ile ilgili çeşitli yorumlar yapıldığı ve kamuoyunda yanlış algının oluştuğuna dikkati çeken Bakan Oğuz, borçlanmanın sadece maaş için yapılmadığını, genel harcamaların içerisinde cari giderlerin de olduğunu hatırlattı. Cari giderleri sağlık, eğitim süt ödemeleri, oteller v.b ile ilgili harcamalar olarak sıralayan Oğuz, “öyle bir algı yaratıldı ki sanki borçlanma maaşlar için yapılıyor, halbuki bu borçlanma ile cari giderlerimizi de karşılayacağız” ifadesini kullandı.

“BAZI GİDERLERİMİZİ KISITLADIK”

Bakan Oğuz, “Otellerle ilgili 2020 yılından kalan mükellefiyetlerimiz var. Her ay belli bir miktar ödeme yapıyorduk. Bir ay sonraya verilmiş çeklerimiz var. Tıpkı maaş ödeme yükümllüğümüz olduğu gibi çeklerimizin de ödenmesi gerekiyor. Biz bazı giderlerimizi kısıtladık. Bazı ödemelerimizi de kısıtladık. Çiftçilerimizin beklediği 26 milyon Doğrudan Gelir Desteği var. Bunu bir ay öteledik. Bu ay hayvancılarımızın küçükbaş destek ödemeleri var. Bunu da öteledik. Maliye Bakanlığı’nın nakit ihtiyacının sadece maaş ödemesi olarak agılanması doğru değildir. Ay sonu mükellefiyetlerimize göre ayarlamalar yapıyoruz’’ açıklamalarında bulundu.

“GÜNLÜK 265 TL KARANTİNA ÜCRETİ ÖDÜYORUZ”

‘Otellere karantina ücreti ne kadar ödeniyor?’ sorusuna, 265 TL günlük kişi başı ücretlendirme olduğunu belirten Oğuz, Bakanlar Kurulu’nda daha önce yayınlanan önergeyi hatırlatarak öğrencilerin, sosyal hizmetlerden yararlanan KKTC vatandaşları ve sağlık sorunları için yurt dışında tedavi gören vatandaşlar için karantina ücretlerini devletin üstlendiğini söyledi.

Hükümetin amacının ülkeye bir an önce öğrencilerin sağlıklı ve güvenli bir şekilde gelmesi olduğunu dile getiren Bakan Oğuz, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile istişare ederek gerekli girişimleri yaptıklarını söyledi.

Bakan Oğuz konuşmasına şöyle devam etti:

“Alınan kararlar  yönünde öğrencilerimizin karantina ve PCR testlerini ücretsiz olarak yapacağız. Biz Maliye Bakanlığı olarak bu öğrenciler ile ilgili kalacakları yerleri Sağlık Bakanlığı ile istişare ederek sağlık açısından güvenli bir şekilde karantina süreci dolana kadar öğrencilerimizin güvenliğini sağlayacağız. Yurtlarla 220 TL ödeme yapıyoruz. Bu fiyatı düşürdük. Bazı üniversitelerin kendi içerisinde öğrencilerin karantina süreçlerini geçirebilecekleri uygun yerler var bazılarının malesef yerleri uygun görülmedi. Uygun yerler olması için tek tip odaları olması gerekiyor. Maliyet açısından daha uygun olması için bazı otllerimiz de bize yardımcı oldu ve şu an planlama yapıyoruz.”

“17 BİN 500 RAKAM ÖĞRENCİ GELMESİ BEKLENİYOR”

Bakan Oğuz, gelecek olan öğrencilerin maliyetleri için 50 milyon’luk bir kaynak aktarılması yönünde Bakanlar Kurulu’nda bir konuşma yapıldığını, bu süreç içerisinde bazı üniversitelerin yurtlarından yararlanması ile maliyetlerin düşeceğini belirterek, ilk etapta ülkeye gelecek öğrenci rakamının tam olarak net olmadığı belirtti.

Maliye Bakanı Dursun Oğuz, Maliye Bakanlığı olarak üzerlerine düşen görevi hatırlatarak “öğrencilerimizi sağlıklı şekilde karantinada kalmalarını sağlayacağız, aileler bize güvenerek çocuklarını buraya gönderdi” dedi.

“KARANTİNA İÇİN MİLYON KATKIYA İHTİYAÇ VAR”

Karantina için 50 milyon TL katkıya ihtiyaç duyulduğu aktaran Maliye Bakanı Dursun Oğuz, kaynağın maaşlardan kesilmeyeceğini vurguladı. Oğuz, kamu içerisinde yapılacak tasarruflarla karantina ücretlerinin karşılanacağını belirterek, bu çerçevede çalışma yürüttüklerini söyledi. Üniversite öğrencilerinin ekonomik anlamda büyük bir katkısı olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlattı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.