EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 11 dak.

 Yerli ‘Startup Bitayka’ globali hedefliyor: “Kıbrıs’tan globale gitmek, inanın hayal değil”

 Yerli ‘Startup Bitayka’ globali hedefliyor: “Kıbrıs’tan globale gitmek, inanın hayal değil”

Kıbrıs’tan 'Globale Gitmek İnanın Hayal Değil' sloganıyla yola çıkan Kıbrıs’ın ilk pazar yeri formatlı alışveriş platformu Bitayka, Kıbrıs’ta alışveriş alışkanlıklarını dijitale dönüştürmek ve buradan globalde rekabet edebilecek bir girişime dönüşme vizyonunu ortaya koyuyor.

Yayın Tarihi: 20/04/21 09:30
Güncelleme Tarihi: 20/04/21 11:28
okuma süresi: 11 dak.
 Yerli ‘Startup Bitayka’ globali hedefliyor: “Kıbrıs’tan globale gitmek, inanın hayal değil”

Dünyayı ve ülkemizi kasıp kavuran pandemide tam 1 yılı geride bıraktık. Ekonomiler ciddi daralma yaşarken, iş yapma biçimleri ve alışveriş alışkanlıkları özellikle teknolojinin de hızlı gelişimiyle başka bir boyuta taşınmaya başladı. Pandemi öncesinde pek de yaygın olmayan çevrim içi alışveriş, özellikle de çevrim içi market alışverişi, ülkemizde de son bir yılda ciddi rağbet gördü. Turizm ve yükseköğrenim gibi sektörlerimiz büyük sıkıntı yaşarken, e-ticaret ve özellikle çevrim içi alışveriş sektörünün domine etmeye başladığı yeni nesil girişimcilik ekosistemi hızla ivme kazanmaya başladı.

Gelişmekte olan bu ekosistem içerisinde bir girişim, iş modeli ve oluşturduğu alanında kendini kanıtlamış birbirinden önemli isimlerden oluşan takımıyla küresele (globale) gitme anlamında umut vadediyor.

“Kıbrıs’tan Globale Gitmek İnanın Hayal Değil” sloganıyla yola çıkan Kıbrıs’ın ilk pazaryeri formatlı alışveriş platformu 'Bitayka', Kıbrıs’ta alışveriş alışkanlıklarını dijitale dönüştürmek ve buradan globalde rekabet edebilecek bir girişime dönüşme vizyonunu ortaya koyuyor. Bitayka’nın fikir babası ve aynı zamanda kurucu genel müdürü Hasan Çağlar, hem ülkemizde çevrim içi alışverişi hem de çevrim içi alışverişi dönüştürmeyi hedefleyen Bitayka’nın hikâyesini Kıbrıs Postası’na anlattı.

Çağlar, ilk olarak pandeminin 1 yılda dünya ekonomisinde büyük kırılmalar yarattığına dikkat çekerek, başta ABD ekonomisi olmak üzere büyük ekonomilerin ciddi daralmalar yaşadığını ve hâlâ yaşamaya devam ettiklerini dile getirdi.

“AMBARGOLARI DELECEK GİRİŞİMLERİN ÖNÜNÜ AÇMAK EN BÜYÜK AMACIMIZ”

Dünyada e-ticaret ve dijital dönüşüm süreçleri hızlanırken KKTC’nin de bu global trendden geri kalmaması gerektiğini savunan Çağlar, “Ben ve tüm kurucu ortaklarım, KKTC’de de girişimcilik ve özellikle teknoloji odaklı girişimciliğin yaygınlaşmasının hayatiyet taşıdığına inanıyor ve bu çerçevede büyük bir misyon ve sorumluluk duygusuyla hareket ediyoruz. Türkiye’nin çeşitli büyük perakende satış devlerinde 20 yılı aşkın sürede edindiğim tecrübeyi, 5 yıllık fikri harmanlama sürecinden sonra arkadaşlarımızla birlikte hayata geçirdik ve KKTC’de çevrim içi alışveriş alanında çığır açmak, yeni girişimlerin ortaya çıkmasına öncülük etmek, ve globale Kıbrıs’tan gidecek, ambargoları delecek girişimlerin önünü açmak en büyük amacımız. Bu amaç ve misyon doğrultusunda ülkemizde yeni kurulan KKTC Girişimcilik İnisiyatifi’nin de kurucuları arasında yer alıyoruz. Sadece nitelikli insan kaynaklarımızın doğru değerlendirilmesi ve verimli organizasyonuyla globale gidecek birkaç girişim fikrinin birkaç milyon TL’lerde yatırım alması ve başta devletimiz olmak üzere özel sektörümüz ve halkımızın tüm unsurlarının desteklemesiyle bu tür girişimlerin ülkemizin kaderini değiştirebilecek nitelikte büyük bir girişimcilik devrimini başlatabileceğine gönülden inanıyoruz” diye konuştu.

“YENİ VE İDDİALI BİR GİRİŞ YAPMANIN HAZIRLIKLARINDAYIZ”

Ülkede pandemiyle beraber çevrim içi alışverişin, özellikle de süpermarket alışverişinde patlama gösterdiğini aktaran Hasan Çağlar, şöyle devam etti:

"Aslında ben ülkemizdeki çevrim içi alışverişi 3'e ayırmak istiyorum. Birincisi teknoloji, bir başka deyişle elektronik eşya alışverişi. Bu sektör aslında 7-8 yıldır aktif olup her sene sektöre katılan yeni girişimlerle yılda ortalama yüzde 3-5 büyüme grafiği sergiliyor. Burada, yakın zamanda rekabetin konsolide olacağını ve birçok oyuncunun piyasa dışı kalacağını düşünenlerdenim. İkincisi, çevrim içi moda ve gıda dışı perakende. Yeni gelişmekte olan bu sektörün özellikle LCW gibi önemli markaların da katılmasıyla sürekli gelişeceğini ve yıl bazında yüzde 10-50 bandında büyüyeceğini öngörüyorum. Son olarak çevrim içi gıda perakendesini ikiye ayırmak istiyorum. Çevrim içi yemek, rekabetin yoğun olduğu bir sektör burası ve pazarın her geçen gün daha fazla büyüyeceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Bu alanda biz de Bitayka olarak yeni ve iddialı bir giriş yapmanın hazırlıklarındayız. İkincisi çevrim içi market alışverişi. Bizim de esas iddialı olduğumuz alan burası. İnsanların Koronavirüs kaygısıyla market alışverişlerini çevrim içi tercih etmesiyle bu sektörün yaklaşık yüzde 300’lük bir patlama gerçekleştirdiğini görüyoruz. Marketler önceleri patlayan talebi karşılamak amacıyla whatsapp gibi haberleşme uygulamalarıyla sipariş götürseler de bunun sürdürülebilir olmadığı ve marketlere operasyonel yük getirdiği için marketlerin ciddi şekilde zorlandığını gördük. Bitayka, tam da burada ciddi fark yaratıyor.”

“BİR DAKİKADA SİPARİŞ VERMENİZE OLANAK SAĞLAYAN 'PAZAR YERİ' FORMATLI SİPARİŞ PLATFORMU”

“Bitayka, Kıbrıs lehçesinde 'bir dakika' anlamına gelen ‘bir tayka’dan türetilmiştir” ifadelerini kullanan Çağlar, “Uygulamamız, internetten ve akıllı telefon uygulamalarından uygulama içerisindeki marketlerden, restoranlardan su ve gaz tedarikçilerinden bir dakikada sipariş vermenize olanak sağlayan bir pazar yeri formatlı sipariş platformudur” dedi.

"MARKETLERE ÖZEL WEB SİTESİ 24 SAATTE HAZIR"

Çağlar, açıklamasında şunları söyledi:

“Basitçe izah etmeye çalışayım. Uygulamamızda dört bacak mevcut. Birinci bacakta, sistem içerisindeki marketlerden çevrim içi siparişinizi aynen markete gidercesine kolayca yapabilirsiniz. Siparişiniz tercihinize göre adresinize gelebilir ya da marketin park yerinden arabanıza aldırabilirsiniz. Aynı şekilde diğer bacaklarda da tüpgaz, damacana su ve yemek alışverişlerinizi de bitayka’da yapabilirsiniz. Marketlere diledikleri takdirde 60 bin adet üründen oluşan kendi veritabanımız üzerinden çevrim içi süpermarketlerini de 24 saatte teslim edebiliyoruz.

Gerçekten konusunda uzman çok değerli insanlardan oluşan bir ekibimiz var. Koray Yeşiladalı, doktoralı bir mühendis ve Türkiye ve KKTC’de özel sektörde üst düzey yöneticilik deneyimine sahip. Bilinç Dolmacı, uluslararası düzeyde yine doktoralı bir finans ve yönetim uzmanı. Bitayka’yı yazan Nihat Yılmaz bir Kıbrıslı yazılımcı aynı zamanda uzun yıllardır KKTC Bilişim Derneği’nin başkanlığını yürütüyor. Polat Koçatlı, yine önemli bir yazılım insanı, her türlü market entegrasyonunu geliştirmiş olduğu yazılım entegrasyon programı sayesinde hayata geçirebiliyoruz. Mustafa Abitoğlu, satış ve pazarlama deneyimi yanında tanınan ve sevilen bir girişimci aynı zamanda gazeteci. Son olarak aramıza katılan Ahmet Bilgen, Türkiye girişimcilik ekosisteminde iyi bilinen bir girişimci aynı zamanda onlarca girişime yatırım yapan bir melek yatırımcı. Ahmet Bilgen aynı zamanda KKTC’de girişimcilik ekosistemini geliştirmeyi amaçlayan KKTC Girişimcilik İnisiyatifi’nin kurucu başkanlığını ve Cumhurbaşkanlığı Girişimcilik Komitesi’nin de başkanlığını yürütüyor.

GÜNÜMÜZDE TEKNOLOJİ SINIRLARI ÇOKTAN AŞTI

Günümüzde teknoloji sınırları çoktan aştı. Örneğin, Türkiye’nin önde gelen e-ticaret girşimlerinden Getir, 2.6 milyar dolar değerlemeyle Türkiye’nin ikinci unicorn’u olarak 309 milyon dolar yatırım aldı. Bitayka, Kıbrıs’ın ilk Türkiye’nin üçüncü pazar yeri formatlı sipariş platformu. Girişimimizin Çevrim içi gıda perakendesi alanında KKTC piyasasını dönüştürmesini hedeflerken, KKTC’ye benzer ölçekteki şehirlere ve ülkelere de girişimimizi taşımayı hedefliyoruz. Örneğin 2022 yılında yatırım alarak operasyonlarımızı Alanya ve Antalya, aynı zamanda kendi insanlarımızın yoğun yaşadığı Kuzey Londra’ya da taşımayı hedefliyoruz. En büyük hedefimizi, yine kendi iş insanlarımızın bize güvenip yatırım yapmasıyla birlikte hem onlara da kazandıracak hem de Kıbrıs’tan globale giden ilk girişim olarak bu halkın makus talihini yenerek bir emsal yaratmak olarak özetleyebilirim.

BİTAYKA'NIN YAZILIMI KENDİ YERLİ EKİBİMİZ TARAFINDAN ÜRETİLDİ

Önemle altını çizmek istediğim nokta şu ki, Bitayka'nın uluslararası yatırımcıların da ilgisini çeken yazılımı kendi yerli ekibimiz tarafından üretildi. Söylediğim gibi, Bitayka'nın 2022 yılından itibaren, iki farklı ülkede hizmete açılmasını planlıyoruz. İstanbul genelinde 1500 noktada faaliyet gösteren perakende sektörü için yapay zeka aracılığıyla veri üreten Ahmet Bilgen’in kurucusu olduğu Trendbox girişimiyle yakın zamanda yaptığımız iş birliğiyle; hem Kıbrıs’taki pazar payımızı artırmayı hem de çok yakın bir zamanda operasyonlarımızı Türkiye’ye taşımayı hedefliyoruz.

ARTIK DÜNYA DEĞİŞTİ

Artık dünya değişti. Pandemiyle beraber dijital dönüşüm her alanda hızlanacak, her sektörü etkileyecek. Devletimizin kendi olanaklarıyla kendi hantal yapısını finanse edemediği ve buradaki yapının sürdürülebilir olmadığı gerçeğinden hareketle artık yeni şeyler söylemek ve yapmak kaçınılmaz. Bu potansiyel Kıbrıs insanında fazlasıyla var. Tek yapmamız gereken girişimciliği ve özellikle  teknoloji odaklı girişimcilik dediğimiz startup ekosisteminin geliştirmek adına devletimizin tüm unsurlarıyla, iktidarı muhalefetiyle bu vizyonu paylaşması ve yeni, dünyaya gidecek, yatırım alacak girişimlerin önünü açması, teşvik etmesi. Biz bu noktada kararlılıkla adımlarımızı atmaya ve devletimizin her kademesini sürecin içerisine çekmeye azami gayret göstereceğiz.

YAKIN ZAMANDA İSKELE’YE DE AÇILACAKLAR…

Bu arada, Bitayka olarak şu anda Lefkoşa, Girne, Güzelyurt ve Mağusa’da üye marketlerimiz mevcuttur… Yakın zamanda İskele’ye de açılıp ada geneline yayılımımızı tamamlamak istiyoruz. Bitayka'yı iOS için App Store'dan, Android için Google Play Store'dan indirebilirsiniz.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.