EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

KKTC’den ‘helal’ açılım: Pazar payı 7 trilyon dolar!

KKTC’den ‘helal’ açılım: Pazar payı 7 trilyon dolar!

Modadan tekstile, gıdadan turizme içinde bulunduğumuz coğrafya merkezli “Helal Üretim pazarının” dünyada 7 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Kıbrıs Postası’nın edindiği bilgiye göre Ekonomi Bakanlığı, bu alanda sertifikasyon alan ürünlerini artırmayı, üretimde Avrupa’ya nazaran avantajlı olduğu değerlendirilen durumunu geliştirmeyi amaçlıyor… KKTC’nin hali hazırda “helal sertifikası” olan ürünleri de var.

Yayın Tarihi: 27/11/21 14:38
okuma süresi: 5 dak.
KKTC’den ‘helal’ açılım: Pazar payı 7 trilyon dolar!

Modadan tekstile, gıdadan turizme içinde bulunduğumuz coğrafya merkezli “Helal Üretim pazarının” dünyada 7 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

KKTC’nin Ekonomi Bakanlığı bünyesinde bu alanda sertifikasyon alan ürünlerini artırmayı, üretimde Avrupa’ya nazaran avantajlı olduğu değerlendirilen durumunu geliştirmeyi amaçlıyor…

KKTC’nin hellimden zeytinyağına; pekmezden yumurta ve süt ürünlerine değin pazarda yer alabileceği hazır ürünleri var.

Üstelik bu konuda Avrupalı üreticiden de daha avantajlı olabilecek bir pozisyonda…

KKTCNİN “HELAL ÜRÜN SERTİFİKASYONU” ALAN ÜRÜNLERİ VAR

Güven meselesine de dayandığı için bir Avrupalı üreticinin bu pazarda tutunmasının kolay olmadığı ifade ediliyor.

Öte yandan KKTC hellimi Avrupa’ya satılamasa da Arap ülkelerine satabiliyor. 

Hali hazırda akla gelen ilk isimlerden bazı yerli et üretici firmalarımızın “Helal sertifikasyonlu” ürünlerinin de olduğu öğrenilirken, bu payda skalanın geliştirilmesi planlanıyor.

Bu çerçevede bazı iş adamlarının da konuyla ilgilendiği ifade ediliyor.

İslami mal ve hizmetin dolaşımı, sertifikasyonu dünyada hızlanan bir süreç ve ‘Helal Turizm’ bu yıl yükselen alanlardan biri ve yılda 4,8 oranında büyüdüğü iddia ediliyor. 

KKTC HELAL EXPO FUARINA KATILDI

Son 10 yılda çarpıcı bir yükseliş sergileyen “Helal Pazarda”, turizm ardından eczacılık, moda/tekstil ise alt konuların başını çekiyor.

Ekonomi Bakanı Sunat Atun ile Maliye Bakanı Dursun Oğuz, bu kapsamda geçtiğimiz gün İstanbul’daydı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 37. Bakanlar Toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yönetimiyle İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Bakanlar İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 37'nci Bakanlar Toplantısına katıldı.

Maliye Bakanı Dursun Oğuz, İSEDAK Toplantısı’nda bu yıl Mikro İşletmeler ile KOBİ’lerin Covid-19 salgınına karşı desteklenmesinde ‘’İslami Finans’ın Rolü” konusu ile ilgili bir konuşma yaptı.

Ekonomi Bakanı ve heyeti ayrıca Helal Expo fuarına katıldı.

Fuar, gıda, kozmetik, finans ve turizmin aralarında olduğu birçok sektörden temsilciler ile lojistik, yayıncılık gibi alanlardan kuruluşlara da ev sahipliği yaptı.

25-28 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 8. İİT Helal Expo 2021 fuarı ve ilgili bilgi ve bağlantılar için https://www.helalexpo.com.tr/

EKONOMİ BAKANI Sunat Atun: “GEREKEN KOLAYLIĞI SUNMA ARZUSUNDAYIZ…”

Fuarda bir konuşma da yapan KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun Müslüman ülkelerin et ithalatının 10 milyar dolar civarında olduğunu, bu ithalatın genelde Brezilya, Avustralya, Hindistan, Fransa ve Çin gibi Müslüman olmayan ülkelerden yapıldığını söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İslam ülkeleriyle ticaret yapmaya özen gösterdiğini belirten Atun, "Katılımcı İslam ülkeleri ile daha güçlü, daha kalıcı ve daha sürdürülebilir sosyal, ekonomik ve ticari bağlar kurmak istiyoruz. Gelişen ve geleceğe aydınlıkla bakan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; her türlü teşvikle ve destekle sizlere gereken kolaylığı sunmak arzusunda ve kararlılığındadır." ifadelerini kullandı.

HELAL MAL/ÜRÜN STANDARTLAŞMASI YAVAŞ İLERLİYOR; BU KKTC İÇİN BİR AVANTAJ

Organizasyonda bu yıl ana konunun, pandemi sürecinde orta dereceli işletmelerin durumu, durgunluğu ve İslami finans yolu ile nasıl ayakta kalabileceğine ilişkin değerlendirme ve planlama  perspektiflerinin olduğu öğrenildi.

Bunun yanı sıra Ekonomi Bakanı Sunat Atun ve heyeti Helal Expo konusunda çeşitli temaslar yaptı.

HELAL EXPO GİRİŞİMLERİ YAPILACAK

Helal ürünlerin dünyada nasıl daha fazla belgelenip, daha fazla yararlanılabileceği, bunun standartlaşması, sertifikasyonu ve özellikle İslami ülkelerde ticari avantaj sağlanması konusunda temasların KKTC tarafından hızlandırılması bekleniyor.

Helal ürün ve standartlaşmanın dünyada yavaş ilerleyen bir şey olmasının da KKTC için ayrıca bir avantaj olduğu değerlendiriliyor ve bu pazarda yer almak için temas ve girişimlerin sürat kazanacağı belirtiliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.