EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

COP27’de Kayıp ve Zarar Fonu kurulması onaylandı

COP27’de Kayıp ve Zarar Fonu kurulması onaylandı

27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP27) katılan delegeler, belirlenen süreyi aşan uzun ve zorlu müzakerelerin ardından gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği nedeniyle uğradıkları ‘kayıp ve zararları’ tazmin etmek için bir fon kurulmasını onayladı.

Yayın Tarihi: 20/11/22 18:20
Güncelleme Tarihi: 20/11/22 18:40
okuma süresi: 3 dak.
COP27’de Kayıp ve Zarar Fonu kurulması onaylandı

Konferansın başkanı Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, yaklaşık 200 ülkeden gelen delegeleri kendilerine sunulacak kararları kabul etmeye çağırdı.

Gelişmekte olan ülkelerin uzun yıllardır talep ettiği ve zengin ülkelerin bu konuda şimdiye kadar çekinceleri olan bu fon onaylanınca seyirciler alkışladı.

Ancak daha sonra İsviçre heyetinin talebi üzerine kapanış oturumuna yarım saat ara verildi.

Çünkü delegeler, kapanış oturumunun başlamasından dakikalar öncesine kadar nihai bildiriyle ilgili metine erişemediler.

Kayıp ve zararlar konusu son anda karara bağlanmadan konferansın tamamını neredeyse başarısızlığa uğrattı ve birçok sorunu askıda bıraktı, ancak bu amaçla özel bir mali fon oluşturulması ilkesi sonunda onaylandı.

Emisyonların azaltılmasına ilişkin metin yoğun tartışmalara konu oldu.

Pek çok ülke, özellikle ısınmayı sanayi devrimi öncesine kıyasla 1,5 santigrat derece ile sınırlama hedefini canlı tutarak, önceki konferanslarda belirlenen hedeflerde gerileme olarak gördükleri şeyi kınadı.

Çeşitli ülkelerin mevcut taahhütleri, ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlama hedefine ulaşılmasına hiçbir şekilde izin vermiyor.

Şu ana kadar yaklaşık 1,2 santigrat derecelik ısınmayla, iklim değişikliğinin feci sonuçları çoğaldı.

2022 yılında bunu kuraklıklar, sıcak hava dalgaları, büyük yangınlar ve yıkıcı seller izledi ve ekinlere ve altyapıya büyük zarar verdi.

Bu aşırı hava olaylarının maliyeti istikrarlı bir şekilde arttı.

Dünya Bankası (WB), Pakistan topraklarının üçte birini haftalar içinde sular altında bırakarak milyonlarca insanı etkileyen sellerin maliyetinin 30 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.

Isınma konusundaki sorumlulukları çok sınırlı olmasına rağmen, tepkilere karşı en savunmasız olan yoksul ülkeler, maruz kaldıkları kayıp ve zararları finansen edilmesi için yıllardır çağrıda bulunuyor. Ancak, karar kasıtlı olarak bazı tartışmalı noktaları belirtmediği için fonun onayıyla mücadele sona ermeyecek.

Bu fonun operasyonel detayları, 2023 sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenecek 28. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP28) onaylanmak amacıyla daha sonra belirlenecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.