EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Seul ve Tokyo diplomatik ve ticari ilişkileri yeniden canlandırıyor

Seul ve Tokyo diplomatik ve ticari ilişkileri yeniden canlandırıyor

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile iki ülke arasındaki diplomatik ziyaretleri yeniden canlandırma ve ticaret kısıtlamalarını kaldırma konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Yayın Tarihi: 16/03/23 17:40
okuma süresi: 4 dak.
Seul ve Tokyo diplomatik ve ticari ilişkileri yeniden canlandırıyor
A- A A+

Şarku'l Avsat'ın AFP’den akatrdığı habere göre, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Japonların Kore’yi işgali sırasında (1910-1945) zorunlu çalıştırma kurbanlarıyla ilgili tarihi anlaşmazlığa nihai bir çözüm arama kararının ardından iki günlüğüne Japonya’yı ziyaret edecek.

Yoon konuya ilişkin açıklamasında, “Bugünkü zirvede, durmuş Kore-Japon ilişkilerini karşılıklı yarar sağlayan bir işbirliği ve kalkınma ilişkisine dönüştürebilecek verimli tartışmalar olacağına inanıyorum” dedi.

Japonya Ticaret Bakanlığı, 2019 yazında Tokyo tarafından uygulanan yaptırımların ardından bugün yarı iletken üretimi için gerekli kimyasalların Güney Kore’ye ihracatı üzerindeki kısıtlamaları kaldıracağını duyurdu.

Yoon, geçen yıl seçilmesinden bu yana Japonya ile ilişkilerin canlandırılmasının en önemli öncelik olduğunu vurguladı.

ki ülke liderleri arasında 12 yıl sonra yapılacak ilk zirveyi içerecek olan Japonya ziyaretini ‘ileriye doğru atılmış önemli bir adım’ olarak nitelendirdi.

Yoon, ziyaretinin başlamasından önce AFP de dahil olmak üzere medyaya verdiği röportajda planının başarısına olan güvenini dile getirerek, “Japon hükümeti, Kore-Japon ilişkilerinde yeni bir sayfa açmak için bize katılacak. Umarım iki ülke insanlarımız geçmiş yüzünden bölünmek yerine geleceğe birlikte yürürler” dedi.

Seul tarafından sağlanan verilere göre Japonya, 35 yıllık işgal sırasında yaklaşık 780 bin Koreliyi zorunlu çalışmaya zorladı. Çok sayıda kadın da cinsel köleliğe maruz kaldı.

2018’de dönüm noktası niteliğindeki bir kararla, Seul Yüksek Mahkemesi bazı Japon şirketlerinin Güney Koreli zorla çalıştırma kurbanlarına tazminat ödemesine hükmetti. Bu, iki ülke arasındaki tarihi anlaşmazlıkları yeniden canlandırdı.

Japonya, sömürge dönemi anlaşmazlıklarının 1965’te çözüldüğünü ve diplomatik ilişkiler normale döndüğünde Tokyo’nun, Seul’e yaklaşık 800 milyon dolar değerinde kredi ve ekonomik yardım sağladığını öne sürerek kararı reddetti.

Gergin ilişkiler sonucu iki taraf karşılıklı ticaret kısıtlamaları getirdi ve çeşitli alanlarda işbirliğini durdurdu.

Doshisha Üniversitesi’nde Kore çalışmaları profesörü Yuki Asaba, AFP’ye verdiği demeçte, “Güney Kore artık belirli ikili meseleler üzerinde tartışmayı sürdüremez. Yoon, Kuzey Kore füzeleri gibi tehditlerin ve küresel tedarik zinciri kesintileri de dahil olmak üzere krizlerin Seul’ü Tokyo’ya yaklaştırdığını söyledi” dedi.

Seul’deki Ewha Üniversitesi’nde Kuzey Kore çalışmaları profesörü olan Park Won-gon, iki ülkenin tüm yakınlaşma belirtilerine rağmen, ülkelerin hala önemli zorluklarla karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

AFP'ye verdiği demeçte, “Güney Kore-Japonya ilişkilerinin nihayet normalleşmeye başlaması anlamlı, ancak sonuç açısından biraz karmaşık hale geliyor. Her şey, Kişida’nın randevu için ne kadar özür dilemeye istekli olduğuna bağlı” dedi.

Japonya-Güney Kore yakınlaşması uluslararası arenada, özellikle de iki Asyalı müttefikin uzlaşmasını isteyen Washington tarafından memnuniyetle karşılanıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.