GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Bazı Cumhurbaşkanı adayları KİPE'nin sorularını yanıtladı

Bazı Cumhurbaşkanı adayları KİPE'nin sorularını yanıtladı

KKTC'de 19 Nisan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi adaylarından Derviş Eroğlu, Sibel Siber, Mustafa Akıncı ve Kudret Özersay'ın, Rum Haber Ajansı'nın (KİPE), müzakerelerin yeniden başlaması, eski görüş birlikleri hakkındaki tutumları ve garantiler konularındaki sorularını yanıtladıkları belirtildi.

Yayın Tarihi: 07/04/15 11:04
okuma süresi: 4 dak.
Bazı Cumhurbaşkanı adayları KİPE'nin sorularını yanıtladı
A- A A+

Alithia gazetesi adayların açıklamalarına yer verirken, Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Derviş Eroğlu'nun, KİPE'ye yaptığı açıklamada, müzakerelerin kaldığı yerden, bir diğer deyişle, al-ver sürecinden başlaması gerektiğini, bunu ayrıca BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'ye de söylediğini belirtti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Adayı Sibel Siber, cumhurbaşkanı olması durumunda, müzakerelerin, siyasi eşitliğe, BM Güvenlik Konseyi kararları, 1977-79 Doruk Anlaşmaları, 23 Mayıs, 1 Temmuz, 11 Şubat ortak açıklamalarına dayalı birleşik federal bir Kıbrıs'ın sağlanması amacıyla liderler düzeyinde yapılması gerektiğini ifade etti.

Bağımsız Aday Mustafa Akıncı, müzakerelerle yıllardır çok zaman kaybedildiğini, iki tarafın da kararlılık ve siyasi irade göstermesi gerektiğini belirtti.

Bağımsız Aday Kudret Özersay ise, müzakerelerin başlayacağının kesin olmadığını belirterek Kıbrıs Rum tarafının, "müzakerelerin başlamasının mümkün olması için Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarına saygı duyulacağının garanti altına alınması gerektiği" şeklindeki açıklamasına atıfta bulundu.

Simerini gazetesi KİPE'ye açıklama yapan dört adayın da, daha önceki görüş birliklerinin geçerliliğinin korunması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu yazdı.

Habere göre Derviş Eroğlu bu konuda, her şeyin yeniden görüşülmesinin, ne BM'nin çabaları ne de olgularla bağdaştığını ifade etti.

Akıncı, her yeni liderin, geçmiş görüş birliklerini iptal etmesi halinde, o zaman her defasında sıfırdan başlanmasına gerek olacağını belirterek sonuç olarak çözüme varılmasının zor olacağını belirtti.

Sibel Siber, Kıbrıs sorununun soğuk savaş döneminin siyasi mirası olduğunu, sorunun, o dönemin jeopolitik parametrelerine ilişkin olarak o zamanki öneme sahip olmadığını, bu nedenle, dünya arenasında aynı derecede önemli addedilmediğini ifade etti.

Siber ayrıca, geçmişte imzalanan uluslararası anlaşmaların ve BM kararlarının hâlâ geçerli olduğunu söyledi.

Özersay, önceki görüş birliklerinde sorun bulunmadığını belirtti.

Garantiler konusunda Eroğlu, Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğüyle mevcut sistemin devam etmesinin olmazsa olmaz olduğunu belirtti.

Eroğlu, kendileri için herhangi bir garantörlüğün, Türkiye'nin fiili ve etkin garantörlüğünün yerini tutmadığını söyledi.

Özersay, AB'ye katılımın, bir garantörlük sistemi olarak yeterli olmadığını, özellikle bu konuda, AB'nin yeterli olmadığını ifade etti.

Siber ve Akıncı ise, garantiler konusunun, iki tarafın tek başına karar alabileceği bir konu olmadığını belirtirken, iki tarafın uzlaşması olmadan da garantiler anlaşmasının değiştirilmesinin mümkün olmadığı görüşünü ortaya koydular.

Siber, müzakerelerin ilerlemesine paralel olarak tüm müdahil tarafların, garantiler konusunda ortak bir payda bulabileceğine olan inancını dile getirdi.

Akıncı ise, gerçek garantinin, iki toplum arasında gerçek güven hissini yaratacak garanti olduğunu belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.