GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Rum Hükümet Sözcüsü: "5+1'e net görüşlerle gideceğiz"

Rum Hükümet Sözcüsü: "5+1'e net görüşlerle gideceğiz"

Rum Hükümet Sözcüsü Kyriakos Koushos, gayrı resmi konferans öncesinde ‘ihtiyatlı iyimserlik’ içerisinde olduklarını belirterek, "Bizim görüşümüz değişmedi ve konferansa net görüşlerle gideceğiz. Çözüm modeli, Güvenlik Konseyi kararlarında belirlendiği gibi iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon olmalıdır" dedi.

Yayın Tarihi: 19/02/21 22:37
okuma süresi: 6 dak.
Rum Hükümet Sözcüsü: "5+1'e net görüşlerle gideceğiz"

Rum Hükümet Sözcüsü Kyriakos Koushos, Lefkoşa’nın Kıbrıs’la ilgili yapılacak gayrı resmi konferansı öncesinde ‘ihtiyatlı iyimserlik’ içerisinde olduğunu belirtti; Rum tarafının, Kıbrıs sorununa ilişkin çözümün ne farklı bir esas ve modelini kabul edeceğine ne de arabulucular veya kesin bir tarih sürecini kabul edeceğine işaret etti.

Gayrı resmi konferans ışığında hazırlıklara katkıda bulunmak için davet edilen hukuk uzmanlarından oluşan bir ekip pazartesi günü bir toplantı yapacak.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Sözcüsü’nün, Genel Sekreter Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunu üzerinde en kısa zamanda 5+1 gayrı resmi bir toplantı yapacağını açıklamasından sonra Rum Hükümet Sözcüsü Kyriacos Koushos, Kıbrıs Haber Ajansı’na (KHA) çok kısa zamanda, bir olasılıkla gelecek hafta, konuyla ilgili Birleşmiş Milletler’in resmi bir açıklama yapmasının beklendiğini söyledi; “Bu aşamada söylenecek daha fazla bir şey yoktur. Yalnızca Birleşmiş Milletler’in resmi açıklamasını bekliyoruz” dedi.

Gayrı resmi konferans öncesinde Lefkoşa’nın hazırlıklarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Koushos, şöyle konuştu:
 
“Gayrı resmi beş taraflı konferans için hazırlıklar bir süredir başladı. Herkesin bildiği gibi anayasa hukuku ve aynı alanlarda uzmanlardan oluşan bir ekip kuruldu, hâlihazırda birkaç toplantı yaptık. Bu ekibin üyeleri önlerine konan çeşitli konular üzerinde çalışmışlardır ve çalışmalarının sonucuyla ilgili görüşmeler başlamıştır.

Pazartesi günü, Kıbrıs sorununun özü ve gayrı resmi beş taraflı konferansla ilgili bazı hukuki konuları görüşmek için bu ekibin yeni bir toplantısı olacaktır.

Nikos Anastasiadis'in müzakere ekibiyle görüştüğünü belirten Koushos, Rum Lider Anastasiadis'in, "müzakere ekibinin tüm üyelerinden, özellikle de çalıştıkları alanlarda en iyi şekilde yararlanmayı planladığını" kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, gayrı resmi konferans sırasında iki egemen devlet temelinde bir çözümü masaya koyacağını açıklamasıyla ilgili yorum yapması istenen Koushos şöyle dedi:
 
“Biz, Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi karar ve önergeleri temelinde bir çözümü destekliyoruz. Güvenlik Konseyi, UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasından sonraki süreçte daha en son, Kıbrıs sorununa çözüm için 1251 sayılı kararı yeniden teyit eden 2561 sayılı kararı oybirliğiyle kabul etmiştir. 1251 sayılı kararın Kıbrıs sorununa çözüm esasını tanımladığı açıktır. BM Genel Sekreteri, görevini BM Güvenlik Konseyi kararlarından almıştır, almaktadır.

Güvenlik Konseyi kararları, Kıbrıs sorununa çözüm esas ve modelini tanımladığından biz Genel Sekreter’in görevinin sorumluluğu içerisinde çalışmasını bekliyoruz ve bu, ‘çıkmazı aşmak için bazı girişimler yapmayacağı anlamına gelmiyor. Eğer durum daha fazla müzakereye izin vermezse, büyük oranda Crans-Montana’da yaptığı belirli girişimler gibi belgesi içerisine altı nokta kaydedebilir.

Bizim görüşümüz değişmedi ve biz konferansa net görüşlerle gideceğiz. Çözüm modeli, Güvenlik Konseyi kararlarında belirlendiği gibi iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon olmalıdır. Kıbrıs bir AB üyesi olduğu ve olmaya devam edeceği gibi bu çözüm aynı zamanda Avrupa Birliği ilke ve değerlerine uygun olmalıdır.

Rum Hükümet Sözcüsü açıklamasında, Kıbrıs sorununun özüyle ilgili görüşmelerde Avrupa Birliği’nin, özel bir temsilciyle hazır olacağını tekrarlamasının rastlantı olmadığını, gayrı resmi beş taraflı konferansta da bir gözlemciyle hazır olacağını söyledi.

Sözcü, “Ne yapılan diyalogda elde edilen yakınlaşmaları, ne BM Genel Sekreteri’yle Cumhurbaşkanı Anastasiades ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mustafa Akıncı arasında 25 Kasım 2019’da Berlin’de yapılan Ortak Açıklamayı ne de Şubat 2014’te Cumhurbaşkanı Anastasiades ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Derviş Eroğlu arasında yapılan Ortak Açıklamayı unutmalıyız” şeklinde konuştu. 

Tatar’ın açıklamalarına atıfta bulunan Sözcü, benzeri açıklamaların geçmişte, Rauf Denktaş ve Derviş Eroğlu’nun Kıbrıs Türk Toplumu lideriyken de Kıbrıs Türk tarafınca yapıldığını hatırlattı. Koushos, “ümit edelim, iki tarafın pozisyonlarını tam olarak resmen tanımlamak için beşli gayri resmi konferansa gideceğiz."
 
“Her türlü olasılığa hazırız. Gayrı resmi beş taraflı konferansın bazı sonuçları olacağına ilişkin ihtiyatlı iyimserliğimiz vardır. Böylelikle BM Genel Sekreteri ilerleyebilmek için cesaretlenir ve Kıbrıs sorununa çözümün adil, işleyebilir ve dolayısıyla yaşayabilir, çağdışı garantiler veya yabancı askerlerin varlığından kurtulmak olması gereken bir sonraki anahtar adımı atar.”
 
Kyriakos Koushos bir başka soruya yanıtında, Genel Sekreter’in rolünün arabuluculuk olmadığını, Kıbrıs sorununun, Kıbrıs’ı ilgilendiren Kıbrıslılara ait bir sorun olduğunun altını çizdi ve şöyle dedi:
 
“Arabuluculuğu, katı zaman sınırlamalarını kabul etmeyiz. Umarız sunulacak görüşlerin esası üzerinde Genel Sekreter, müdahaleleriyle taraflara bir adım ilerleme sağlayabilir.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.