GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 2 dak.

Rum peynir üreticileri hellimdeki süt oranları için AB Komisyonuna başvuru düşüncesinde

Rum peynir üreticileri hellimdeki süt oranları için AB Komisyonuna başvuru düşüncesinde

Güney Kıbrıs'ta şap hastalığı nedeniyle yaşanan hayvan itlafları küçükbaş sütü üretimini olumsuz etkilerken, Rum peynir üreticileri hellimde kullanılması gereken küçükbaş sütü oranının düşürülmesi için AB Komisyonu'na başvuru yapmayı değerlendiriyor. Üreticiler, mevcut süt arzıyla 2029'a kadar öngörülen oranlara ulaşmanın mümkün olmadığını savunuyor.

Yayın Tarihi: 16/06/26 11:30
okuma süresi: 2 dak.
Rum peynir üreticileri hellimdeki süt oranları için AB Komisyonuna başvuru düşüncesinde
A- A A+

Güney Kıbrıs’ta etkili olan şap hastalığı sebebiyle yaşanan hayvan itlaflarının küçükbaş hayvan sütü miktarında azalmaya yol açmasının, Rum peynir üreticilerini, hellimde kullanılan küçükbaş hayvan sütünün azaltılması talebinde bulunma düşüncesine yönelttiği belirtildi.

Alithia gazetesi, AB Komisyonu’nun hellim konusunda “Menşei İsmi Korumalı Ürün” (MİK) için öngördüğü küçükbaş hayvan sütü oranına ulaşılması konusunda 2029 yılı Temmuz ayına kadarki dönemi geçiş dönemi olarak belirlendiğini hatırlatarak, Rum peynir üreticilerinin ise, bu süreye kadar öngörülen orana ulaşılmasını mümkün görmediklerini yazdı.

Habere göre, Rum Peynir Üreticileri Derneği Sözcüsü Mihalis Kulluros, hellimde kullanılması gereken küçükbaş hayvan sütü oranının yüzde 51-49 oranından aşağı çekilmesi adına komisyona başvuru yapmayı düşündüklerini açıkladı.

Kulluros, hellimde kullanılması öngörülen küçükbaş hayvan sütü oranının değiştirilmesinin en az 1-2 yıl sürebileceğini bu yüzden hemen harekete geçmeleri gerektiğini belirterek, hellim ihracatını garanti altına alacak süt oranın şu an piyasada bulunan gerçek süt oranı olması gerektiğini vurguladı.

Haberde, şap hastalığı sebebiyle Rum hükümetinin yayınladığı geçici bir genelgeyle, hellimde kullanılması öngörülen yüzde 25’lik küçükbaş hayvan sütü oranını 31 Aralık 2026 tarihine kadar yüzde 15’e düşürdüğü de hatırlatıldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.