LEFKE
okuma süresi: 3 dak.

LAÜ'de "Otizm'de Farkındalık" konulu panel düzenlendi

LAÜ'de "Otizm'de Farkındalık" konulu panel düzenlendi

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü tarafından "Otizm'de Farkındalık" konulu panel düzenlendi.

Yayın Tarihi: 11/04/15 12:45
okuma süresi: 3 dak.
LAÜ'de "Otizm'de Farkındalık" konulu panel düzenlendi
A- A A+

LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu'nda gerçekleşen ve Prof. Dr. Süleyman Eripek'in oturum başkanlığını yaptığı panele Prof. Dr. Dilek Erbaş "Otizmli Bireylerde Problem Davranışların Azaltılması", Doç. Dr. Selda Özdemir "Otizmde Erken Tanı", Doç. Dr. Onur Kurt "Otizmli Bireylere Yönelik Kapsamlı Uygulamalar, Program Örnekleri" konularınında sunumlar yaptılar.

LAÜ'den verilen bilgiye göre, Panele, Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Oğuz Serin, Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ataman, dekanlar, bölüm başkanları, akademisyenler ile öğrenciler katıldı. Panelin açılışında, Doç. Dr. Oğuz Serin ve Prof. Dr. Ayşegül Ataman birer konuşma yaptı.

Özdemir: Otizmli bireyler eğitimle önemli ilerlemeler kaydediyor

Özdemir, otizimli çocukların göz kontağı kurma, sosyal etkileşimi başlatma, konuşmayı sürdürme, başkalarının niyet ve hislerini anlama, sözel olmayan sosyal etkileşim davranışları sergileme gibi alanlarda yoğun problemler sergilediğini anlattı. Özdemir, araştırma bulgularının da gösterdiği gibi otizmli çocukların zihinsel yeterlilikleri ve uyumsal davranışlarının eğitimle önemli ilerlemeler gösterilebileceğini, hatta bazı çocuklar için normal işlev göstermenin bile mümkün olabileceğini belirtti.

Kurt: Otizmde en önemli atılımlar eğitim alanında gerçekleştirildi

Konuşmasında, otizmin geçirmiş olduğu süreçler üzerinde duran Kurt, otizmde çözüm aranması konusunda; uygulamaların sınıflandırılması, kapsamlı müdahale programlarına yönelik örneklerin hazırlanması, uygulamalara ilişkin araştırma desteğinin sağlanılması gerektiğini ifade etti. Otizm genetik temelli bir biyolojik sorun olarak biliniyor olsa da otizme müdahale konusunda en önemli atılımların eğitim alanında gerçekleştirildiğini belirten Kurt, otizmin tıbbi tedavisinin henüz mümkün olmadığını, erken müdahale ve aile eğitiminin önemli olduğunu vurgulayarak konuyu bilimsel bakış açısıyla ele almak gerektiğini belirtti.

Erbaş: Öğretilmek istenen davranış pekiştirilme yoluyla kazandırılabilir

Panelde son olarak otizmli bireylerin problem yaratan davranışlarını etkileyen nedenler ve bu davranışlara nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda bilgiler veren Erbaş, özellikle problemli davranışlar sergileyen çocuklara öğretmenlerin, öğretilmek istenilen davranışın benzerlerinin pekiştirilme yoluyla öğretilerek istenen davranışın kazandırılması gerektiğini belirtti.

Panel daha sonra soru cevap bölümünün ardından son buldu. Panelistlere, Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Oğuz Serin tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.