LEFKE
okuma süresi: 10 dak.

LAÜ Rektörü Yükselen Covid-19 sürecinde eğitimi değerlendirdi

LAÜ Rektörü Yükselen Covid-19 sürecinde eğitimi değerlendirdi

Kıbrıs Postası, “Covid-19 Sonrası Dünya ve Kuzey Kıbrıs” başlığıyla, moderatörlüğünü İrfan Batu'nun üstlendiği dördüncü panelinde KKTC’deki eğitim sektörünü üniversite yetkilileri yorumladı.

Yayın Tarihi: 30/04/20 22:24
okuma süresi: 10 dak.
LAÜ Rektörü Yükselen Covid-19 sürecinde eğitimi değerlendirdi

Kıbrıs Postası, “Covid-19 Sonrası Dünya ve Kuzey Kıbrıs” başlığıyla, moderatörlüğünü İrfan Batu'nun üstlendiği dördüncü panelinde KKTC’deki eğitim sektörü mercek altına alındı, üniversite yetkilileri eğitim sektörünü yorumladı.

Online ortamda gerçekleşen panele KİÜ’den Selman Arslanbaş, LAÜ’den Mehmet A. Yükselen, Arucad Üniversitesi’nden Doç. Dr. Asım Vehbi, UKÜ’den Prof. Dr. Halil Nadiri, GAÜ’den Serhat Akpınar katılım gösterdi.

Profesör Dr. Mehmet Ali Yükselen panelin ilk oturumunda sürecin Lefke Avrupa Üniversitesi’ni nasıl etkilediğini anlattı. Yükselen sürecin getirdikleri ile birlikte elzem olan iki unsur olduğunu ifade ederek, final sınavları ve yaz okulu konuları ile ilgili YÖDAK ve YÖK’ün karar üretmesi gerektiğini kaydetti.

Yükselen, önümüzdeki süreç içinse ülkelerine dönen öğrencilerin yeniden gelmelerinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Yükselen “bizim güvenli bir ülke olup pandeminin en iyi şekilde üstesinden geldiğimizi gösterip öğrencilerin yeniden ülkeye dönmesini sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“2 HAFTA İÇİNDE YÜZYÜZE EĞİTİMDEN UZAKTAN EĞİTİME GEÇTİK”

Aralık ayından beri covid-19 gelişmelerini yakından takip ettiklerini belirten Yükselen, üniversiteler ve LAÜ için bu sürecin 10 Mart’ta başladığını kaydetti.

İlk aşamada akademik alanda gerekli tedbirlerin alındığını kaydeden Yükselen, olağan dışı duruma hazırlanmak için bütün gayretin gösterildiğini ifade etti.

“Takribi 2 hafta içinde bütün yüz yüze eğitimin neredeyse tümünü uzaktan eğitim haline getirdik” diyen Yükselen,  esasında uzun süreçte oturtulabilecek sistemin 2 haftada hazırladıklarını ve bu şekilde sürdürdüklerinden bahsetti.

“Bu kapsamda içeriklerin hazırlanması, akademisyenler tarafından revize edilip yeniden sisteme konulması önemliydi” diyen Yükselen, ardından senkronize eğitime geçtiklerini ve akademisyenlerin ders saatlerinde bilgisayar başına geçip kullandıkları uygulama ile derslerini anlattıklarını kaydetti.

10 Mart’tan itibaren ciddi sayıda öğrencinin ülkelerine döndüğünü ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, öğrencilerin kendi evlerinde derslerini takip etmesi gerektiğini bu nedenle, kampüste kalmaya devam eden öğrenciler için üniversite internet alt yapısının sağlandığını, LAÜ’nün bir sponsorluk anlaşması ile de kampüs dışında kalan ve KKTC de yaşayan öğrenciler için internetin sağlanarak böylelikle uzaktan eğitimde 1’inci ayı geride bıraktıklarını ifade etti.

YÜKSELEN: SÜREÇ DİJİTAL EĞİTİMİN NİMETLERİNİ GÖSTERDİ

“Kampüsler yaşayan organizmalardır” diyen Yükselen,  kampüsler için de çeşitli tedbirlerin alındığını belirtti.  Günler içinde de önlemlerin daha da içselleştiğini ifade eden Yükselen,  üniversite çalışanlarının iş bölümü yaparak belirli günlerde kampüste olduğunu söyledi.  

“Hepimizin deneyerek öğrendiği ve gitgide daha iyi yaptığı işler oldu” diyen Yükselen, “bundan 6 ay önce yaşananlarla ilgili konuşacak olsak çok daha farklı cevaplar verecektik” şeklinde konuştu.

Sürecin dijital eğitimin nimetlerini gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen,  akademik yılın dersler kısmının bayramdan bir önceki gün tamamlanacağını belirtti.

Yükselen bu süreçte Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın, YÖDAK Başkanı ve yetkililerinin ve YÖK’ün bu süreçte çok yardımları olduğunu ve önlerini açacak kararların üretildiğini ifade etti.

“BEN SAĞLIKÇI DEĞİLİM AMA BU AÇILIMLARI ÇOK DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE YAPMAMIZ GEREKİR”

Bireysel, ülke ve toplum olarak bir an önce normale dönmenin herkesin isteği olduğunu belirten Prof.Dr Mehmet Ali Yükselen, “ normalin” ise yeniden tanımlanmaya ihtiyacı olacağını kaydetti. Genel hedefin öğrenci, akademisyen ve çalışanların kampüslere mümkün olan en kısa sürede getirebilmek olduğunu belirten Yükselen, “ancak ben sağlıkçı değilim ama bu açılımları çok dikkatli bir şekilde yapmamız gerekir” dedi.

Akademik takvimlerin belli olduğunu söyleyen Yükselen, “yaz döneminde yurt dışına çıkan öğrencilerin yaz programı için dönme ihtimali var mı diye düşündüğümde bence yok” şeklinde konuştu. Yükselen, bir sonraki dönem içinse, ikinci bir dalganın gelebilme ihtimalinin varlığından bahsedildiğini anımsatıp,  verilerle hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

YÜKSELEN: SINIF KAFETERYA VE YURT KAPASİTELERİ TEKRARDAN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİR

 LAÜ olarak farklı senaryolar düşünmeye gayret ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, temel unsurun karar alırken öğrencilerin adaya dönmesinde “ne kadar başarılı olacağız” sorusu olduğunu ifade etti.

Yükselen, her şeyin normale dönüp kampüslerin açıldığı senaryo da ise bu açılımdan önce sınıfların kafeterya ve yurt kapasitelerinin tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

“Biliyoruz ki, önceden olduğu gibi kalabalık sınıflarda yüz yüze eğitim olanakları olmayacak” diyen Yükselen, şartlara bakıldığında sosyal izolasyonun bir süre daha devam edeceğinin görüldüğünü belirtti. Sınıflarda eğitim gören öğrenci sayılarında azalma olması gerektiğini ifade eden Yükselen,  belki de öğrencilerin tek kişilik odalarda konaklaması gerekeceğinden yurt kapasitelerinin artırılması gerekeceğini ifade etti.

“BU YILI VE ÖNÜMÜZDEKİ YILI GÜVENLİ MODDA GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR”

“2 haftada bu seviyeye gelmişsek yeni süreçte koşullar ne olursa olsun, önümüzdeki dönemler için de en iyisini yapabileceğimize eminim” diyen Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen,  bu süreci en az zararla ve  bu yıl ile önümüzdeki 1 yılı güvenli modda geçirip, hem akademik hem idari kadroyu hem öğrencileri hem de toplumu koruyan tedbirler almanın önemine dikkat çekti.

“Yurt dışına giden öğrencileri hangi mekanizmaları kullanarak nasıl getireceğimiz konusunda ciddi kafa yormamız gerekiyor” diyen Yükselen, “10 Mart’tan beridir yaşadıklarımıza baktığımızda, bir çok öğrencinin geri dönmesi nedeni ile Lefke ölü bir şehir gibi adeta. En azından açık olan işletmelerden bunları gözlemleyebiliyoruz ve açılma ile bu durum artarak devam edecek diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 Ülke olarak çeşitli önlemler almamız gerektiğini belirten Yükselen, “bu önlemler çerçevesinde çok da yeni şeyler keşfetmemize gerek yok. Uzaktan eğitim avantajlarını, yaşayan bazı öğrenciler geri gelmek istemeyebilir veya yatay geçişle kendi ülkelerinde ve bölgelerinde kalmak isteyebilir. Bizim bu sürecin ardından güvenli bir ülke olup pandeminin en iyi şekilde üstesinden geldiğimizi gösterip öğrencilerin yeniden ülkeye dönmesini sağlamamız gerekiyor. Yüzümüz devletimize dönük, bu süreci kol kola birlikte göğüsleyerek atlatmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.