Salamis Otel Genel Müdürü Kansu: "Her şeye sıfırdan başlayacağız"
Salami Otel Genel Müdürü Süleyman Kansu, "artık her şeye sıfırdan başlayacağız" diyerek, "düştük, şimdi zıplama noktasına geldik" şeklinde konuştu.
Kıbrıs Postası, “Covid-19 Sonrası Dünya ve Kuzey Kıbrıs” başlığıyla, moderatörlüğünü İrfan Batu'nun üstlendiği ikinci paneli düzenledi.
Online ortamda gerçekleşen panele; Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği As Başkanı Ercan Turan, Manolya Otel Direktörü Mehmet Dolmacı, Salamis Otel Genel Müdürü Süleyman Kansu, Denizkızı Otel Direktörü Niyazi Beydağlı katılım gösterdi.
Panelin birinci oturumunda, şu ana kadar gelinen noktayı değerlendiren, Salami Otel Genel Müdürü Süleyman Kansu, otelin, 70 bin misafiri yıl bazında ağırlayan ciddi bir tesis olduğunu ifade etti.
Salamis Otel'in, ülkeye transfer edilen turistlerin yüzde 30'luk bir kısmını barındırdığını belirten Kansu, "Bu işin bizim otelde başlamasından daha doğal bir şey olamaz" dedi.
Bu salgına hazır olmadıklarını fakat 2020 yılının kelimesinin, kendisi için 'tevekkül' olduğunu belirten Kansu, sene başında, otelin temiz hava kalitesini ilk kez ele aldıklarını ve ilk kez oteldeki kapalı alanlardaki bölümlerdeki havayı, mühendisler eşliğinde test ettiklerini, ardından da olayların yaşandığını ifade etti.
Ülkedeki ilk pozitif vakanın tespit edildiği anlardan bir kaç saat önce asistanıyla konuştuğunu ve Covid-19'un ülkeye sıçramasından korktuğunu söylediğini dile getiren Kansu, daha sonra telefon geldiğini ve bir müşteride virüse rastlandığını öğrendiğini belirtti.
Sistemin, ülkeleri ve sektörleri bir yere kadar taşıyabildiğini, bazı ülkelerin her zaman 'B' planı bulunduğunu belirten Kansu, otel yöneticilerinin de, otellerin devleti olduklarını belirtti.
Bu bağlamda, oteller için çeşitli kontratlar yaptıklarını belirten Kansu, "maddelerden biri, salgın ve savaş olasılığıyla ilgiliydi ve buna hiçbir zaman inanmıyordum. Olacağına ihtimal vermiyordum. Bizler hiçbir zaman kötüyü düşünmüyoruz. Bu süreçte darbe gördüm, salgın gördüm. Bir tek görmediğim savaş kaldı, onu da inşallah görmem" dedi.
Karantina sürecinde, personelin iki kez gönüllü olarak karantinada kaldığını ve misafirlere hizmet verdiğinin altını çizen Kansu, "inanılmaz güzel mesajlar aldık, böyle bir ekibe sahip olduğum için çok şanslıyım" şeklinde konuştu.
Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner'e dikkat çekerek, "bu süreçte çok samimi dostlar gördüm" diyen Kansu, aynı zamanda samimi olmayan kişilerle de karşılaştıklarını belirterek, "insan, kimin, ne amaçla yaklaştığını anlıyor. Bu yaşananları ne bu süreçte anlattım, ne de daha sonra anlatacağım" ifadelerini kullandı.
Oturumun öneri ve sonuç odaklı olan ikinci bölümünde ise Kansu, "artık her şeye sıfırdan başlayacağız" diyerek, "düştük, şimdi zıplama noktasına geldik" şeklinde konuştu.
Bu süreçte, turizmin, ekonomideki yerinin gayet iyi anlaşıldığını düşündüğünü belirten Kansu, "global krizden dolayı bundan sonra bir tek kuruşu bile hesap etmemiz gerek, yerli üretime, istihdama önem vermemiz gerek" dedi.
Kansu, "zorlanarak getirdiğimiz tursitlerden kazandığımız paranın, iç piyasada daha fazla dönmesini sağlamamız gerekiyor" diyerek, ülkedeki yerli nüfusun büyük bir çoğunluğunun kamu çalışanı olduğuna dikkat çekti, "Üretimi destekleyen faaliyetlerde bulunmamız gerek. Özel sektörle eşit ağırlıklı bir dağılıma ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.
Turizm sektörüne girecek olanların geleceğinin güvence altında olduğunu gösterecek önmlemler ve tedbirler alınması gerektiğini belirten Kansu, "devletin gücü burada ortaya çıkacak" dedi.
Halen, Avrupa'nın çeşitli yerlerinden insanların "ne zaman gelebileceğiz" şeklinde mesajlar gönderdiğini belirten Kansu, "Biz bir ada ülkesiyiz ve otomatik olarak karantinadayız. Salgından etkilenen kişi sayısı da az. Adadaki durumu, pazarlama açısından kullanmalıyız" şeklinde konuştu.
KKTC'ye iki girişin bulunduğunu, bunlardan birinin Ercan, diğerinin de Larnaka olduğunu söyleyen Kansu, özellikle Larnaka noktasında, "kontrolü bizde olmayan bir giriş" diyerek, "Bir sabah uyandığınızda, elinizde olmayan sebeplerle her şeyin ters gittiğini görebiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.