Albayrak: “Verem, önemli bir halk sağlığı sorunudur”
UKÜ’lü Akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ayla Albayrak: “Verem, önemli bir halk sağlığı sorunudur” dedi.
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayla Albayrak, veremin (tüberküloz) bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek, “Etkili tanı, tedavi ve aşılama yöntemleri sayesinde görülme sıklığı azalmış olsa da hala daha önemli bir halk sağlığı sorunudur” ifadesini kullandı.
Yrd. Doç. Dr. Albayrak, veremin Dünyada bulaşıcı hastalıkları arasında en sık görülen sıtma ve AIDS’den sonra üçüncü hastalık olduğunu belirterek, “Verem en çok ölüme neden olan 10 hastalıktan biri olmaya devam etmektedir” dedi.
Veremin, hasta olan kişiden sadece hava yolu ile sağlıklı bir kişiye bulaşabildiğinin altını çizen Albayrak, “Öksürük, konuşma, şarkı söyleme gibi solunum faaliyetleri ile mikrop içeren damlacıklar havaya saçılır. Aynı havayı solumakla hastalık bulaşır. Çatal, kaşık, giysi, kan ve cinsel yolla bulaşmaz” şeklinde konuştu.
Albayrak, hasta ile yakın teması olan, yaşam koşulları iyi olmayan ve bağışıklık sistemleri zayıf olan kişilere hastalığın bulaşma riskinin yüksek olduğunu aktararak, “Bakteri bulaşan herkes hastalanmaz. Bazı kişilerin bünyesi bakteriyi vücudunda tamamen yok edebilirken, bazı bünyeler bunu başaramaz” dedi.
Bu hastalıktan korunmak için verem hastalığının erken tanısının ve etkili tedavisinin önemli olduğuna vurgu yapan Albayrak, “Tedavi olmayan bir hasta her yıl yaklaşık 10-15 kişiye hastalık bulaştırır” uyarısında bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Albayrak, nedensiz halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, 2-3 haftadan fazla süren öksürük görüldüğü durumlarda doktora gidilmesinin önemli olduğunu dile getirerek, ayrıca bu ciddi hastalıktan korunmak için temizlik kurallarına da uyulması gerektiğini söyledi.
Bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının önemine de dikkat çeken Albayrak, “Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmanın yolu sağlıklı yaşamaktır. Sağlıklı yaşam için de düzenli ve sağlıklı beslenme, sigaradan uzak durma, düzenli uyku ve egzersiz yapmak gerekir” dedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.