SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Ayhan Dağ: “Besin zehirlenmelerine dikkat”

Ayhan Dağ: “Besin zehirlenmelerine dikkat”

UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Dağ, yaz aylarında sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaptı.

Yayın Tarihi: 05/07/20 10:59
okuma süresi: 3 dak.
Ayhan Dağ: “Besin zehirlenmelerine dikkat”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Dağ, besin zehirlenmelerinin halk sağlığını yakından ilgilendiren ve özellikle yaz aylarında artan hastalıklardan biri olduğunu belirterek, sağlıklı beslenme konularında tavsiyelerde bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Dağ, besin zehirlenmelerinin çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklardan olduğunun altını çizerek, “Ancak zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilir” dedi.

BİRİNCİL KONU HİJYEN

Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Dağ, “Çabuk bozulan et, yumurta, süt, balık vb. besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir” ifadesini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Dağ, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korunması açısından esas olduğunu söyleyerek, beş besin grubunda yer alan çeşitli besinlerden yeterli miktarlarda alınması gerektiğini hatırlattı.

NASIL BESLENMELİYİZ?

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu anımsatan Dağ, “Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de yarım yağlı süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Dağ, yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılması gerektiğine dikkat çekerek, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemlerinin uygulanmasını tavsiye etti.

Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemesi gerektiğini belirten dağ, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine tam buğday ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Dağ, terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesinin önemine de vurgu yaparak, her gün en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine yarım yağlı süt, ayran ve meyve suyu gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.