SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Risk grubunda olan Thalassemia hastaları endişeli: "Kan sıkıntısı var"

Risk grubunda olan Thalassemia hastaları endişeli: "Kan sıkıntısı var"

Koronavirüs salgınında risk grubunda bulunan ve 15 günde bir kan alması gereken thalassemia hastaları endişeli…

Yayın Tarihi: 11/07/20 13:34
Güncelleme Tarihi: 11/07/20 13:52
okuma süresi: 5 dak.
Risk grubunda olan Thalassemia hastaları endişeli: "Kan sıkıntısı var"

Her 15 günde bir kan alması gereken thalassemia hastaları, koronavirüs salgınında da risk grubunda bulunuyor.

Uluslararası Thalassemia Federasyonu ve Türkiye Sağlık Bakanlığı thalassemiayı risk grubunda gösterirken, salgın bitene kadar işe gitmemeleri de öneriliyor.

Kıbrıs Postası’na konuşan Thalassemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu, söz konusu durumda ilgili Sağlık Bakanlığı’na başvuru yaptıklarını da söyledi…

“KAN SIKINTISI 3 KATINA ÇIKTI”

Thalassemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu, zaten normal şartlarda da kan sıkıntılarının olduğunu söyledi.

Koroanvirüs salgınının ülkemize gelmesiyle kan sıkıntılarının 3 katına çıktığını belirten Varoğlu, çok fazla kan bağışçısının olmadığını ifade etti.

Koronavirüs salgınının ülkemizde görüldüğü dönemde Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin pandemi hastanesi olduğunu kaydeden Varoğlu, vatandaşların gidip o ortamda kan vermekten korktuğunu vurguladı.

Söz konusu durumun kendilerini oldukça etkilediğine dikkat çeken Varoğlu, Kızılay gezici kan bağışları aracıyla belli yerlerde kampanya sürdürdüğünü söyledi.

“SIKINTILAR DEVAM EDİYOR”

Tüm bunların yeterli olmadığını dile getiren Varoğlu, evde kaldıkları dönemde sosyal medya aracılığıyla kan bağışçılarına ulaşmaya çalıştıklarını ifade etti.

Birçok kampanya düzenlediklerini belirten Varoğlu, bu kampanyaların etkili olduğunu kaydetti.

Geçtiğimiz dönem gibi olmasa da yine aynı sıkıntılarının devam ettiğini ifade eden Varoğlu, thalassemialıların 15 günde bir kan alması gerektiğini vurguladı.

Ayda 300-350 ünite kana ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Varoğlu, kan bulma çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti.

“İHTİYACI OLANA BİRE BİR ULAŞTIK”

İş yerleri açıldıktan sonra Sağlık Bakanlığı ile birlikte gönüllü kan bağışçıları birimi oluşturduklarını kaydeden Varoğlu, thalassemia merkezinde söz konusu birimle ilgili ofis açtıklarını belirtti.

Bu birimle bağışçıları kan vermeye özendirmeye çalıştıklarını dile getiren Varoğlu, ihtiyacı olanlara bire bir ulaştıklarını kaydetti.

Bu birimin amacının sadece kan bulmakla ilgili olduğuna vurgu yapan Varoğlu, söz konusu birimin Sağlık Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde açıldığına dikkat çekti.

3 haftadır birimin çalışmaya başladığını söyleyen Varoğlu, halka kan vermeleri yönünde çağrıda bulundu.

“BİZİM HER ZAMAN KANA İHTİYACIMIZ VAR”

Varoğlu, “Bizim her zaman için kana ihtiyacımız vardır. Koronavirüs salgını varken de thalassemia tedavisi devam etmek zorundadır. Bunu bırakamayız. Düzenli devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Koronavirüs salgınının ülkemizde görüldüğü ilk zamanda risk grubunda olan thalassemialılara idari izin verildiğini söyleyen Varoğlu, “Bir çalışma yapılmıştı. Uzun müddet biz işe gitmedik. 1 Haziran’da normal işlerimize döndük. 1 Temmuz’da vakalar tekrar çıkmaya başlayınca risk grubunu bir endişeye ve korkuya itti” dedi.

Sağlık Bakanlığı’na tekrardan bir başvuru yaptıklarını söyleyen Varoğlu, risk grubunda olan thalassemialılara izin verilmesi yönünde başvuru yaptıklarını ifade etti.

“SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN YANIT BEKLİYORUZ”

Bununla ilgili cevap beklediklerini dile getiren Varoğlu, Uluslararası Thalasamia Federasyonu ve Türkiye Sağlık Bakanlığı thalassemiayı risk grubunda gösterdiğini ifade etti.

Varoğlu sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Risk grubunda olduğu için de bu salgın olduğu sürece işe gitmemeleri tavsiye ediliyor. O yüzden bunu biz Sağlık Bakanlığımızdan bekliyoruz.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.