SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Çin’in koronavirüs aşısı fare deneylerini geçti

Çin’in koronavirüs aşısı fare deneylerini geçti

Çin, fareler üzerinde yapılan deneyler sonucu koronavirüse karşı koruma sağlama yeteneğini başarılı bir şekilde gösterdikten sonra, koronavirüse karşı mücadele etmek için gelecekteki silahlardan biri olarak yeni bir Çin aşısı ile gündeme geldi. Aşıyla ilgili detaylar dün akademik dergi “Cell”de yayınlandı.

Yayın Tarihi: 26/07/20 15:25
Güncelleme Tarihi: 26/07/20 15:46
okuma süresi: 5 dak.
Çin’in koronavirüs aşısı fare deneylerini geçti

Yeni aşı, son zamanlarda RNA'nın kullanımı ile yapılan klinik çalışmaların ikinci aşamasını tamamlayan Amerikan şirketi Moderna tarafından geliştirilen aşıyla aynı tekniğe dayanıyor. Çoğu aşı gibi, Pekin Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar tarafından uygulanan yeni türler, yüzeyinde bulunan “başak proteini” olarak bilinen ve taç şeklini veren dikenleri incelemeyi hedefliyor. Ancak aşı, tüm proteini hedeflemek yerine (RBD) olarak bilinen insan hücreleriyle temas sağlayan kısmına odaklanıyor. Bu kısım için Messenger RNA genetik maddesi kullanıldı ve bir nanometrik yağ tabakası ile kaplandı.

Cell dergisi tarafından yayınlanan çalışmaya göre araştırmacılar, aşının farelerde koruyucu bağışıklık tepkileri verdiğini ve iki dozun virüsü tamamen önleyecek şekilde bağışıklığı uyarmak için yeterli olduğunu buldu. Pekin Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Enstitüsü’nden Uzman Araştırmacı Cheng-Feng Chen, Cell dergisinin internet sitesinde söz konusu çalışma ile aynı zamanda yayınlanan bir raporda, "Mevcut çalışmalarda gözlenen güçlü koruma ve koruma için açık bağışıklık bağlantıları gelecekte insanlık için bir aşının geliştirilmesinin yolunu açıyor" dedi.

RNA bazlı aşılar, güçlü bağışıklık tepkilerini uyardıkları ve kabul edilebilir ve ciddi olmayan yan etkileri olan çeşitli patojenlere karşı geniş ölçüde korundukları için ön plana çıkıyor. Tek protein yerine proteinin bir kısmını hedeflemek daha güvenli bir seçenek olabilir, bu da nötr olmayan antikorların daha az üretilmesine neden olabilir. Bu antikorlar, daha önce 2002-2003 yıllarında SARS'ın yayılmasına neden olan ilgili virüs hakkında bildirilenlere göre, virüslerin hücrelere viral girişini güçlendirerek antikora bağımlı enfeksiyon gelişmesi adı verilen bir işlemle viral üremeye neden olabilir.

Araştırmada elde edilen sonuçlar, araştırmacılar ARCoV dedikleri aşıyı, iki hafta sonra artıracak şekilde 16 farenin kas dokusuna enjekte ettikten sonra doğrulandı. Araştırmacılar, aşının virüsü önleyerek hücreleri koruyan yüksek düzeyde eşdeğer antikor ürettiğini buldu. Bu antikorlar,  Covid-19 virüsü ve SARS'a neden olan virüslerin üç farklı suşuna karşı geniş bir koruma sağladı.

KÖTÜ ANTİKOR SIKINTISI…

İki doz aşı alan ve virüslere maruz kalan fareler 35 gün sonra akciğerlerinde veya nefes borusunda viral RNA belirtisi göstermedi ve akciğer hasarı veya iltihaplanma görülmedi. Araştırmacılar, aşının sıcaklığa karşı durumunu değerlendirmek için bir, dört ve yedi gün olmak üzere aşıları farklı sıcaklıklarda sakladılar. Ardından farelere enjekte edilerek doku dağılımı izlendi. Sonuçlar, aşının dokulara etkili bir şekilde yayıldığını, herhangi bir azalmış aktivite belirtisi olmadan bir hafta boyunca oda sıcaklığında saklandıktan sonra aynı yüksek düzeyde etki sağladığını gösterdi. Bu durum aşının bir yerden başka bir yere transferini kolaylaştırmak için istenen bir durumdu. Bu aşıyı, çok düşük sıcaklıklarda depolanması gereken Moderna aşısından ayıran şey bu oldu.

Araştırmacılar aşının durumunu değerlendirmek için uzun süreli bir gözlem yapacaklar. Ayrıca, aşının neden olduğu eşdeğer antikorların süresi belirlenmedi. Chen, konuyla alakalı yaptığı açıklamada, “Diğer taç virüsler üzerinde yapılan deneyler, kötü antikor tepkisi nedeniyle yeniden enfeksiyon olasılığını gösterdiğinden, gelecekteki çalışmalarda hayvanlarda uzun süreli bağışıklık tepkisini ve insanlarda aşı etkinliğini değerlendirmek için bu tür ayrıntılar kesin olarak belirlenecek” ifadesini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.