SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Kuzey Kıbrıs’ta toplam 82 kişi AIDS/HIV ile mücadele ediyor…

Kuzey Kıbrıs’ta toplam 82 kişi AIDS/HIV ile mücadele ediyor…

Kuzey Kıbrıs’ta toplam 88 kişi AIDS/HIV ile mücadele ederken bu rakama dahil olan 6 kişi vefat etmiş ve şu anda hala bu virüs ile mücadele etmek zorunda olan toplam 82 hasta bulunmaktadır. Toplumun, bilinçlendirip test olan kişi sayısının artması gerekmektedir…

Yayın Tarihi: 01/12/20 14:50
Güncelleme Tarihi: 01/12/20 16:50
okuma süresi: 6 dak.
Kuzey Kıbrıs’ta toplam 82 kişi AIDS/HIV ile mücadele ediyor…
Özel Haber

1 Aralık Dünya AIDS Günü, dolayısıyla farkındalık yaratmak, dil, din, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden bağımsız olarak herkesi etkileyen bir virüs olması konusuna dikkat çekmek amacıyla Kıbrıs Postası, bilirkişilerden önemli bilgiler elde etti.

Kuzey Kıbrıs’ta toplam 88 kişinin HIV ile mücadele ederken bu sayının içerisinde yer alan 6 kişinin vefat ettiği, 82 kişi ise şu anda güncel hasta olarak kayıtlarda yer alıyor.

KKTC Devleti, HIV ilaçlarını ücretsiz olarak temin ederek, düzenli bir şekilde hastalara uygulanıyor.

KKTC vatandaşı olmayan, AIDS evresinde olan hastalar, ülke içerisinde tedavi edilmeden sınır dışı edilerek ülkesine gönderildiği, bu sebepten ötürü birçok hastanın test yapmaktan ve tedavi olmaktan kaçındığı da edinilen bilgiler arasında yer aldı.

“AIDS BİR HASTALIK DEĞİL, HASTALIKLAR BÜTÜNÜ/EVREDİR”

Pozitif Düşün İnisiyatifi Aktivisti Erman Dolmacı, öncellikle AIDS ve HIV arasındaki farklı tanımlayarak başladı.

Dolmacı, şu ifadeleri kullandı:

“HIV, Human Immunodeficiency Virüs (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) kelimelerinin kısaltmasıdır. HIV vücuda girdikten sonra tedavi edilmezse ortaya çıkan hastalıklar bütününe AIDS denir. AIDS bir hastalık değil, hastalıklar bütünü/evredir. Bu nedenle 'AIDS hastalığı' ve 'AIDS hastası' söylemi doğru bir ifade değildir.

AIDS, Acquired Immune Deficiency Syndrome'un (Kazanılmış Bağışık Yetmezlik Sendromu) kısaltılmış halidir. “AIDS tablosu/evresi” veya “terminal dönem” demek yeterli olacaktır. Bu yıl Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 88 kişi HIV/AIDS ile yaşıyor. Fakat bu rakam teste erişimi olan veya test olmanın önemini bilen insanlardan dolayı bu şekilde. Bu nedenden ötürü toplumu bilinçlendirip test olan kişi sayısının artması gerekmektedir.”

“İLAÇLAR YETERLİ DEĞİL”

Dolmacı, ilaçların yeterli olmadığı gibi eşit ve ücretsiz tedaviye erişim ve test merkezlerinin yeterli olmadığını hem test ortamlarının yaygınlaştırılması gerektiğini hem de tedavinin erişilebilir ve ücretsiz bir şekilde sağlanması gerektiğini belirtti.

“KKTC vatandaşı olmayan” herkesin tanı aldıktan sonra sınır dışı edildiğini de doğrulayan Aktivist Dolmacı, “Bu uygulama hak ihlallerine sebep olan, insanlarda test olma korkusu yaratan bu nedenle tedaviye erişimi engelleyen ve bir an önce düzeltilmesi gereken bir uygulamadır...” ifadelerini kullandı.

“HIV VE AIDS'E YÖNELİK AYRIMCILIĞA VE HATALI BİLGİYE SON VERMEK BİZİM ELİMİZDE…”

Pozitif Düşün İnisiyatifi Aktivisti Erman Dolmacı, “Bilgisizlik ile birbirimizden uzaklaşmadan, olmayan bir nefreti körüklemeden, sevgiyle beraber HIV ve AIDS'e yönelik ayrımcılığa ve hatalı bilgiye son vermek bizim elimizde…” dedi.

Pozitif Düşün İnisiyatifi, HIV/AIDS yakın bir zamanda oluşturuldu ve çalışmaları arasında basın başta olmak üzere tüm toplumun bilinçlendirilmesi, yanlış bilgilerin düzeltilmesi ve hak temelli olarak mücadele etmektedir.

Pozitif Düşün İnisiyatifi bugün saat 20.00’de sosyal medya hesaplarından canlı yayın yaparak Dr. Fidan Şenova’yı konuk edecek ve HIV/AIDS farkındalığını artırmak için konuşma yapacak.

“ÜLKEMİZDE TÜM DEVLET HASTANELERİNDE HIV TESTİ YAPILABİLMEKTEDİR”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Koruyucu Hekimlik ve Halk Sağlığı Sorumlusu Dr. Emre Y. Vudalı, AIDS hastalarının ülkelerine gönderilmesinin doğru olmadığını, daha kucaklayıcı bir yapı oluşturulması gerektiğini ifade etti.

HIV tanısı için herhangi bir laboratuvarda kan testi yaptırmanın yeterli olduğunu belirterek, “Ülkemizde tüm devlet hastanelerinde HIV testi yapılabilmektedir. Ayrıca pek çok özel hastanede ve laboratuvarda da test yapılmaktadır” ifadelerini kullanan Vudalı, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde isim vermeden de test yaptırmak mümkündür. Tek yapmanız gereken enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmaktır” dedi.

Vudalı, Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde HIV pozitif kişilerin takip ve tedavilerinin yapılabileceği ayrı bir HIV Merkezi oluşturulması gerektiğini bu kişilerin daha düzenli ve kaliteli sağlık hizmeti almasını sağlayacak, ilaç planlanması da dâhil birçok ek yarar sağlayacağını aktardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.