SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Doç. Dr. Şifa Doğan: "Pesitisitler hem çevreye hem de insan sağlığına olumsuz etkilere sahip"

Doç. Dr. Şifa Doğan: "Pesitisitler hem çevreye hem de insan sağlığına olumsuz etkilere sahip"

UKÜ’lü Akademisyen Doç. Dr. Şifa Doğan, pestisitlerin hem çevreye hem de insan sağlığına yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 31/12/20 11:05
okuma süresi: 3 dak.
Doç. Dr. Şifa Doğan: "Pesitisitler hem çevreye hem de insan sağlığına olumsuz etkilere sahip"
A- A A+

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şifa Doğan, tarım alanlarında uygulanan ve istenmeyen bitki ile canlı organizmalarla mücadele için sentezlenen pestisitlerin hem çevreye hem de insan sağlığına yarattığı olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Günümüzde bu kimyasalların üretimlerininmercek altına alındığını kaydeden Doğan, bazı pestisitlerinyasaklandığınıve toplam pestisit konsantrasyonununiçme sularında izlenmesi gereken bir parametre olarak belirlendiğini söyledi.

Doç. Dr. Doğan, pestisitlerin doğada parçalanabiliriliğinin oldukça düşük olduğunu aktararak, “Toprak veya bitki köklerinde tutulabilmekte, yüzeysel akışla yüzey suyuna geçebilmekte veya toprağın derinlerine sızıp yeraltı sularına karışabilmektedirler” ifadesini kullandı.

Literatürde dünyanın çeşitli bölgelerindeki yeraltısularında yapılan analizlerde pestisitlerin varlığının kanıtlandığını belirten Doğan, buna ek olarak geleneksel yeraltı suyu arıtma tesislerinin pestisitlerin giderimlerinde başarısız kaldığının kanıtlandığını da sözlerine ekledi.

“İLERİ OKSİDASYONTEKNİKLERİ BU KİRLETİCİLERİN GİDERİMİNDE KULLANILABİLECEK EN İYİ YÖNTEMLER ARASINDA”

Doç. Dr. Doğan açıklamasında ileri oksidasyon süreçlerinin söz konusu kirleticilerin gideriminde kullanılabilecek en iyi yöntemlerden biri olduğuna dikkat çekti.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde 2009-2012 yılları arasında Prof. Dr. Rana Kıdak tarafından yürütülen TÜBİTAK projesinde kendisinin de araştırmacı olarak yeraldığını belirten Doğan, “Bu projede LC-MS/MS cihazıyla yasaklanan 5 pestisit olan alaklor, atrazin, diuon, izoproturon, pentaklorofenol bileşiklerinin düşük konsantrasyonlarının sulardan giderimini çalıştık. Ultrasonik ses dalgaları ve ozonlama prosesleri bu kirleticilerin gideriminde umut vaat edicidir” dedi.

Doç. Dr. Doğan, pestisitlerin yanı sıra endokrin sistemin işleyişini bozucu kimyasalların da kullanım ve içme sularında varlığının; dünyada kanser, diyabetik, obezite, gibi hastalıkların artışında önemli bir rol oynadığını kaydederek, bu kimyasalların başında insan ve hayvan hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların geldiğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.