SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Koronavirüs sürecinde dikkat edilmesi gereken unsur… ‘Havalandırma’

Koronavirüs sürecinde dikkat edilmesi gereken unsur… ‘Havalandırma’

Yeni tip koronavirüs salgını süresince, Türkiye’de ve dünyada uygulanan tedbirlerden bir tanesi de kapalı mekânlardaki bulaşın önlenmesi kapsamında ‘havalandırma’ tedbirinin alınması… KKTC’de havalandırma kapsamında, UV filtre takılması yönünde bir karar ise henüz üretilmedi…

Yayın Tarihi: 26/01/21 07:57
Güncelleme Tarihi: 26/01/21 15:34
okuma süresi: 4 dak.
Koronavirüs sürecinde dikkat edilmesi gereken unsur… ‘Havalandırma’
Özel Haber

Yeni tip Koronavirüs salgını süreci boyunca, Türkiye’de ve dünyada birçok önemli düzeyde tedbirler alındı. Bu tedbirlerden bir tanesi de havalandırma sistemi olmayan konaklama tesislerinde mekanik havalandırma/klima sistemlerine UV-C Lamba ve Aktif Karbon Filtre - Hepa filtre ve Fotokatalitik Filtre takılması yönündeki tedbirler olmuştur.

Bu tedbirler Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da onaylanmış olup, henüz KKTC’de sadece ‘özel’ olan laboratuvarlarda, kliniklerde veya eczanelerde kullanılıyor.

KKTC’de UV-C Lamba ve Aktif Karbon Filtre - Hepa filtre ve Fotokatalitik Filtre takılması yönünde bir karar henüz üretilmedi… Kıbrıs Postası, konuyla ilgili olarak Kıbrıs Solunum Şirketi ile temasa geçerek, ülkede bu kararın neden alınmadığını sorguladı.

Kıbrıs Solunum Şirketi Teknik Servis Müdürü Bio Medikal Mühendisi Mehmet Sait Doğru, konuyla ilgili açıklama yaparak, mevcut klimaların filtrelerinin standart filtre olduğunu belirterek, sadece soğuk ve sıcak havayı vermek için kullanıldığını söyledi.

Koronavirüs ve benzeri virüslerin mekan içerisinde her yerde olabileceğini söyleyen Doğru, pencerenin yeterli olmadığını, bu durumun mekan içindeki havanın kirlenmesine neden olduğunu söyledi.

Doğru, Mart ayından bu yana KKTC’ye hava temizleme cihazları getirdiklerini de ifade ederek, 20 m2 ile 200m2 arası tüm olanlara tak çalıştır şeklinde cihaz ve mevcut havalandırma sistemlerine adapte edilebilen UV-C Lamba ve Aktif Karbon Filtre - Hepa filtre ve Fotokatalitik Filtre sistemleri ile olduğunu en önemli noktanın bu sistemlerin sadece Koronavirüs değil hava yolu ile bulaşan Hastatalıkları, Alerjik partiküller, Polenler gibi havada bulunan pek çok zararlı materyalleri yok ettiğini/temizlediğini ve bu konuyla ilgili olarak KKTC’de bir yasa oluşturulması gerektiğini belirtti.

OKULLAR, KLİMALARI ÇALIŞTIRMAYARAK, PENCERELERİ AÇIYOR

Özellikle Koronavirüs salgını sürecinden birçok okulun havalandırma mekanizmalarının veya klimalarında UV-C Lamba ve Aktif Karbon Filtre - Hepa filtre ve Fotokatalitik Filtre olmaması nedeniyle pencereleri açık bırakarak, sınıflardaki havanın dağılmasını sağlamaya çalışmaktadırlar…

FİLTRASYON YETERLİ DEĞİL…

Kıbrıs Solunum Şirketi Teknik Servis Müdürü BioMedikal Mühendisi Mehmet Sait Doğru, bazı özel kliniklerin, laboratuvarların ve eczanelerin bu sistemi kullandığını belirterek, havanın temizlenebilmesi için sadece Standart Hava Filtrasyon’ nun yeterli olmayabileceğini ifade etti.

TÜRKİYE’DE ALINAN KARAR

Türkiye’de bahsi geçen filtre sistemi ile ilgili alınan karar ise şöyle:

Şartlandırılmış havalandırma sistemi olmayan konaklama tesislerinde mekanik havalandırma/klima sistemlerine UV-C Lamba ve Aktif Karbon Filtre - Hepa filtre ve Fotokatalitik Filtre takılacak, bakımlarının düzenli ve sık yapılması sağlanacak.

Havalandırma/klima sistemi bulunmayan konaklama tesislerinin kapalı genel mahallerinde, mahallin metreküpüne uygun sayıda ve güçte mobil UV-C Lamba ve Aktif Karbon Filtre - Hepa filtre ve Fotokatalitik Filtre kullanılacak. Bakımları düzenli olarak yapılacak ve filtreleri sık sık değiştirilecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.