SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Birdal Cihangir: "Mart sonu nisan başı pik bekleniyor... Önemli olan kaç aktif vakayla göreceğimiz"

Birdal Cihangir: "Mart sonu nisan başı pik bekleniyor... Önemli olan kaç aktif vakayla göreceğimiz"

Epidemiyolojik raporları hazırlayan ekipte çalışan Birdal Cihangir, mart sonu nisan başı için pik uyarısı yaparak, "Önemli olan piki kaç aktif vakayla göreceğimizdir" dedi.

Yayın Tarihi: 23/02/21 23:24
Güncelleme Tarihi: 24/02/21 00:02
okuma süresi: 6 dak.
Birdal Cihangir: "Mart sonu nisan başı pik bekleniyor... Önemli olan kaç aktif vakayla göreceğimiz"

Kıbrıs Postası Koronavirüs özel yayınları devam ediyor.

Yar. Doç. Dr. Şükrü Umarbeyli’in hazırlayıp sunduğu EkoFin adlı programa Emre Olgun ve Birdal Cihangir konuk oldu.

Programda ilk sözü alan, epidemiyolojik raporları hazırlayan ekipte çalışan Birdal Cihangir, geçtiğimiz haftalarda yayımlanan Surveyans Raporu hakkında konuştu.

"SURVEYANS RAPORU PANDEMİ SÜRECİNİN NASIL GİTTİĞİNİ BASİT BİR ŞEKİLDE ANLATMAK İÇİN HAZIRLANIR"

Ülkeler pandemi süresi boyunca 14 günde Surveyans Raporu hazırladığını ifade eden Cihangir, bu raporun pandeminin nasıl gittiğini basit bir şekilde anlatmak için hazırlandığını aktardı.

KKTC’de pandemi yönetimine ilişkin değerlendirmede bulunan Cihangir, en büyük eksikliğin iletişim ve organizasyon olduğunu vurguladı. Cihangir, doğru iletişim ve güveni sağlamak için şeffaflığın gerekli olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığı temas takip ekibiyle çalışarak, Surveyans Raporu yayınladıklarını ifade eden Cihangir, bu raporun her 14 günde bir yayınlanmaya devam edeceğini umduğunu söyledi.

"EN BAŞTA SAĞLIKTAKİ SORUNLAR ÇÖZÜLMELİDİR"

“Sağlıktaki sıkıntıları halletmeden ekonomik sorunları çözemeyiz” diyen Cihangir, “Bu hastalığın semptomları ekonomi ve psikolojidir. En başta sağlığı düzeltmemiz gerekir ki diğer semptomları düzeltebilelim” dedi.

“Pandemi yönetiminde, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile doğru bir organizasyon şeması yapılması gerekirdi” ifadelerini kullanan Cihangir, “Bu yapılmış olsaydı, bugünlere gelmezdik, kapanma - açılma tartışmalarını yapmazdık” diye konuştu.

Vakalardaki son durumu da değerlendiren Cihangir, kapanmadan sonraki hafta pik görüldüğünü, 763 aktif vakaya çıkıldığını söyledi. Kapandıktan sonra pik görülmesinin doğal olduğunu da sözlerine ekleyen Cihangir, hastalığın etkisinin 14 gün içinde çıktığını hatırlattı. 7 gün içinde 451 vaka saptandığını ifade eden Cihangir, “Ondan sonraki hafta 34 bin testle 220 vaka görüldü. Geçen hafta 34 bin 552 testle 142 vakaya düştük. Kapanmanın etkilerini görmeye başladık. Vaka sayılarımız azalmaya başladı” ifadelerini kullandı.

"YEREL VAKALAR SIKINTI YARATABİLİR"

Cihangir, günde 10-15 bandında yerel vaka çıkıyor olmasının sıkıntı yaratabileceğini belirterek, açılımın esas etkisinin 14 gün sonra görüleceğini vurguladı.

763 aktif vakaya çıkıldığı zaman kapasitenin de üstüne çıkıldığını belirten Cihangir, Acil Durum Hastanesi'nin 100 hastaya kadar kapasitesi olduğunu, toplam aktif vaka sayısının limitinin de 500'e kadar olabileceğini söyledi.

"HASTANEDE TEDAVİ GÖREN KİŞİ SAYISI 100 BANDINDA SEYREDİYOR"

Aktif vaka sayısının iyiye gittiğini söyleyen Cihangir, aktif vaka sayısının 347’ye düştüğünü, vakalardan 93’ünün hastanede tedavi gördüğünü ifade etti. Hastanede tedavi gören kişi sayısının 100 bandında olduğunu bildiren Cihangir, “Bu da geçmişten gelen vakaların etkisidir” dedi.

KKTC’de de saptanan mutant virüsle ilgili düzgün bir çalışma yapılmadığını belirten Cihangir, “İngiltere’den gelen varyant dominant olmuşsa tahminlerimizi çok değiştirir çünkü varyantın bulaşıcılığı çok yüksektir. Mutant virüsle ilgili çalışma yapılması elzemdir” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin adaya getirilmesi için yapılan çalışmaları anımsatan Cihangir, varyant virüs tehlikesini işaret ederek, mutant virüsle ilgili düzgün bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Dr. Evren Hınçal’ın, matematiksel modellemeyle yapılan pikle ilgili çalışmayı sunduklarını söyleyen Cihangir, Ömer Yetkinel ile bağımsız bir çalışma yaptığını, bu iki çalışmanın da birbiriyle örtüştüğünü söyledi.

"MART SONU, NİSAN BAŞI PİK BEKLİYORUZ"

Yapılan iki çalışmada da mart ayının son haftası, nisan ayının başında pik beklendiğinin ortaya konduğunu ifade eden Cihangir, pikin dalgalanmanın en üst noktası olduğunu, önemli olanın pikin kaç aktif vaka ile görüleceği olduğunu aktardı.

500 vaka ile pik görülürse, bunun sağlık sistemi açısından pek sıkıntı olmayacağını dile getiren Cihangir, “Ancak bu piki bin 200 aktif vakayla göreceksek o zaman işte sıkıntı olur” dedi.

"ÖNEMLİ OLAN PİKİN BÜYÜKLÜĞÜ"

Kapanma kararının son kez bir hafta daha uzatılmasının nedeninin pikin büyüklüğünü düşürmek için olduğunu ifade eden Cihangir, “Başarılı olabiliriz” diye konuştu.

Mevcut veriler üzerinden yapılan modelleme ile tahminlerin ortaya çıktığını ancak bu sürecin dinamik bir süreç olduğunun unutulmaması gerektiğini söyleyen Cihangir, “Kesin olacak veya olmayacak diye bir şey yok” dedi. Cihangir, pikin en üst noktasının ne olacağının halka bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.