SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Dr. Özlem Gürkut: "Ülkemizde vaka sayısı artmıyormuş gibi açılımlar yapılıyor"

Dr. Özlem Gürkut: "Ülkemizde vaka sayısı artmıyormuş gibi açılımlar yapılıyor"

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, ülkemizde vaka sayısı artmıyormuş gibi açılımlar yapıldığını belirterek, "Bizi kapanmaya götüren hatalardan biri denetimsizlikti. Aynı hataların yapılmaması ve temaslı takibinin güçlendirilmesi gerek" dedi.

Yayın Tarihi: 12/04/21 20:58
Güncelleme Tarihi: 12/04/21 23:19
okuma süresi: 6 dak.
Dr. Özlem Gürkut: "Ülkemizde vaka sayısı artmıyormuş gibi açılımlar yapılıyor"

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Kıbrıs Postası TV’de İrfan Batu’nun sunduğu Ana Haber’e bağlanarak, önemli açıklamalarda bulundu.

"OKULLAR AÇILMALI"

Okulların açılmasının planlanması gerektiğinin altını çizen Gürkut, okulların kapalı kaldığı dönemdeki eğitim kayıplarını işaret ederek, “Okulları kapatmanın zararlarının ölçülemeyecek olduğu bilinmektedir” dedi. Gürkut, salgının yerel bulaşını kontrol etmeyi başarıp, okulları açmak gerektiğini söyledi.

Ülkemizde vaka çıkmıyormuş gibi açılımlar yapıldığını söyleyen Gürkut, bir önceki dönemde kapanmaya götüren hatalardan birinin denetimsizlik olduğunu anımsatarak, aynı hataların yapılmaması gerektiğini kaydetti. Pozitif vakalar arasında pozitifleşen temaslıların sayısının az olduğunu, bunun da temaslı takibinin güçlendirmek gerektiğinin bir işareti olduğunu savundu.

"HIZLI TESTLERİN DUYARLILIĞI DÜŞÜK, HAVUZLAMA YÖNTEMİ RİSKLİ"

Ev karantinasına da değinen Gürkut, bu uygulamayı Tabipler Birliği olarak uzun bir süre talep ettiklerini ancak uygulama ile birlikte düzenleme ve denetimin de elzem olduğunu belirtti. Gürkut, ev karantinasının öncelikle belli kriterlere bağlı tutulacak olmasının da iyi bir adım olduğunu dile getirdi.

Havuzlama yöntemiyle yapılan testlerle ilgili de konuşan Gürkut şunları söyledi:

“Havuzlama yönteminin bazı sağlık merkezlerinde yapıldığı ve yapılan anlaşmanın durdurulduğuna dair haber paylaşılmıştı. Havuzlama sistemiyle test yapılmaması yönünde Sağlık Bakanlığının bir tavrı oldu diye biliyoruz. Havuzlama yönteminde,  normalde her numune bir PCR işlemi ve bir kit ile PCR cihazına giriyor.

"YÜKSEK DUYARLILIKLI PCR TESTLERİNDE HAVUZLAMA YÖNTEMİ YAPILABİLİR"

Havuzlamada ise on numune birbirbirine karıştırılarak bir işlem görüyor. Hızlı testin duyarlılığı düşük olduğu için havuzlama yöntemi ile pozitif vakaları saptama oranı azalacaktır. Çok yüksek duyarlılıklı PCR kullanılırken havuzlama yöntemi yapılabilir ama şu an da izolasyonsuz test olduğu için zaten duyarlılığı düşük...”

Okullarda kullanılan hızlı antijen testi yine burundan ve ağzından numune alınarak yapıldığını kaydeden Gürkut, “Alınan numune gebelik testine benzer şekilde bir kartın üzerine damlatılır, renk dönüşümü araştırılır. Pozitif mi negatif mi diye yorumlanır. İngiltere’de öğrencilerin hızlı testleri kendi kendilerine yaparak okullarına devam ediyor. Ülkemizde de yapılabilir diye düşünüyorum” dedi.

"ONAY ALMIŞ ANTİJEN TESTLERİ YAPILMALI"

Antiten testlerinin, PCR testlerine göre düşük duyarlılıkta olduğunu anımsatan Gürkut, bu nedenle mutlaka onay almış ve güvenilir antijen testlerinin kullanılması gerektiğini belirtti.

Açıklanan günlük vaka sayılarının gerçek olmadığı yönünde yapılan yorumları değerlendiren Gürkut, “Açıklanan rakamlar gerçektir” dedi. Gürkut, geçtiğimiz sene pozitif vakaların otellere alınırken, ciddi semptom gösterenlerin hastaneye alındığını, Tabipler Birliği’nin belirttiği görüş sonrası, pozitif çıkan tüm kişilerin ek testler için hastaneye götürüldüğünü, bu nedenle saptanan vakaların açıklandığını vurguladı.

Toplumu esas endişelendirmesi gereken konunun, pozitif olduğu halde negatif çıkan testler ve testi negatif çıkınca halkın arasında rahat hareket edenler olduğunu söyleyen Gürkut, negatif olup da pozitif çıkma olasılığının çok az olduğunu ifade etti.

"SINOVAC AŞISININ ETKİNLİĞİ YÜKSEK DEĞİL... KARANTİNASIZ GİRİŞLER RİSKLİ"

Çin menşeili Sinovac aşısının yeniden etkinliğinin sorgulanması meselesiyle ilgili olarak da Dr. Gürkut, şunları kaydetti:

“Aşıların tümü acil durum onayı almıştır. Normalde yaygın aşılama için uzun süre gerekiyor ancak pandemi nedeniyle fabrika çalışmaları olumlu olan, bilimsel dergilerde sonuçları yayınlanabilen aşılara acil kullanım onayı verildi. Sinovac ise acil kullanım onayı almadı ama Türkiye’de ve farklı ülkelerde yüzde 50’nin üzerinde etkinlik bildiriliği için kullanılmaya başladı.”

Tabipler Birliği’nin en başından beri aşının etkinliğine yönelik uyarı yaptığını ve toplumun sadece Sinovac ile aşılanmaması gerektiğini söylediğini anlatan Gürkut, “Başbakan Ersan Saner ile konuyla ilgili de bir toplantımız olmuştu. Yüzde 70 bağışıklık oranlarına sadece Sinovac ile ulaşmamızın mümkün olmadığını söyledik. Etkinliğinin az olması nedeniyle çift aşıyla karantinasız girişlerin çok riskli bir karar olacağını dile getirmiştik” diye konuştu.

"AĞIR HASTALIKTAN KORUYOR AMA ÖNÜNE GEÇMİYOR"

Çin yetkililerin de şimdi aynı açıklamayı yaptığını, aşının etkinlik oranının çok yüksek olmadığının bildirildiğini ifade eden Gürkut, “Sinovac aşısı, çok ağır hastalıktan koruyor ama hastalığın önüne geçmiyor” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.