SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Thalassaemia Derneği As Başkanı Beşevleri: “Son bir yılda kan bağışı yüzde 50 oranında azaldı”

Thalassaemia Derneği As Başkanı Beşevleri: “Son bir yılda kan bağışı yüzde 50 oranında azaldı”

Pandeminin patlak vermesiyle kana ulaşma noktasındaki sıkıntıları iki katına çıkan Thalassaemia hastaları, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için gönüllü kan bağışçılarını bekliyor… Thalassaemia Derneği As Başkanı Beşevleri, bağışlanan kan miktarının son bir yılda yüzde 50 oranında düştüğünü ifade etti; bağışçıların koronavirüs nedeniyle hastaneye gidip kan vermekten korktuğunu vurgulayarak, “Altını çizmek istiyorum. Kan bağışı yaptığınızda, koronavirüs kesinlikle kan yoluyla bulaşmaz. Bugüne kadar böyle bir vakayla karşılaşmadık” dedi.

Yayın Tarihi: 19/04/21 18:05
okuma süresi: 5 dak.
Thalassaemia Derneği As Başkanı Beşevleri: “Son bir yılda kan bağışı yüzde 50 oranında azaldı”

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilmeleri için tedavilerinin en önemli parçası olan kana ulaşma noktasında pandemi öncesinde de sorunlar yaşayan Thalassaemia hastaları, pandeminin patlak vermesiyle birlikte, kan alımı konusunda daha büyük sorunlar yaşamaya başladı.

Bağışlanan kan miktarının, son bir yılda yüzde 50 oranında düştüğü ifade ediliyor…

Kuzey Kıbrıs Thalassaemia Derneği As Başkanı ve dernek bünyesindeki Gönüllü Kan Bağışçıları Birimi Sorumlusu Çiğdem Beşevleri, Kuzey Kıbrıs’taki 150 Thalassaemia hastasının pandemi nedeniyle yaşadıkları sorunları Kıbrıs Postası ile paylaştı.

BAĞIŞÇILAR, KORONAVİRÜS NEDENİYLE HASTANEYE GİDİP KAN VERMEKTEN KORKUYOR

Dernek bünyesindeki ‘Gönüllü Kan Bağışçıları Birimi’nin; Sağlık Bakanlığı, Kan Bankası ve Kuzey Kıbrıs Kızılay Derneği’nin işbirliğinde oluşturulduğunu anlatan Beşevleri, son bir yıldır bağışçıların Koronavirüs nedeniyle hastaneye gidip kan vermekten korktuğunu vurgulayarak, “Altını çizmek istiyorum; kan bağışı yaptığınızda, Koronavirüs kesinlikle kan yoluyla bulaşmaz. Bugüne kadar böyle bir vakayla karşılaşmadık” dedi.

“KAN BAĞIŞLARI BÜYÜK ORANDA AZALDI”

Pandemi öncesinde de kan bulma noktasında sorunlar yaşadıklarını aktaran Beşevleri, “Pandeminin gelmesiyle, hem Kan Bankası’na hem de Kuzey Kıbrıs Kızılay’a yapılan kan bağışları azaldı. Bunların yanı sıra, her ne kadar kan toplansa da adadaki diğer ameliyatlar, kazalar ve acil durumlarda da kan kullanılıyor. Sonuç olarak, Thalassaemia hastaları büyük bir sıkıntıya giriyor” ifadelerini kullandı.

ESKİ BAĞIŞÇILARI TEK TEK TELEFONLA ARIYOR…

Kan Bağışçıları Birimi’nin nasıl çalıştığını anlatan Beşevleri, şöyle devam etti:

“Daha önce kan bağışçısı olan fakat senelerdir kan vermeyen veya birinin onu aramasını bekleyen vatandaşlarımızı tek tek telefonla arıyorum, yeni bağışçılar bulmaya çalışıyorum. Onlara kan bağışı hakkında bilgi verip daha sonra bize kan bağışlamalarını sağlıyorum.”

“KORONAVİRÜS KAN YOLUYLA BULAŞMIYOR… ŞU ANA KADAR KORONAVİRÜS BULAŞMASI GİBİ BİR SORUN YAŞANMADI”

Bağışçılardaki “Hastaneye gidip kan verirsek virüse maruz kalabiliriz” şeklindeki korkunun farkında olduğunu ifade eden Beşevleri, bu korkunun neden yaşanmaması gerektiğini şöyle aktardı:

“Altını çizmek isterim ki Koronavirüs kesinlikle kan yoluyla size geçmiyor. Ayrıca kan bağışlanan Kan Bankası, devlet hastanesi ile pandemi hastanesinden uzakta. Kan Bankası’nda sadece Kan Bankası personelleri bulunuyor. Onlar da çift doz aşılı ve 4-5 günde bir PCR testlerini tekrarlıyorlar. Şu ana kadar Koronavirüsle ilgili hiçbir sorun yaşanmadı. Zaten vatandaşlar da içeriye tek tek ya da ikişer kişi şeklinde alınıyor. Bu saydıklarımın tümü, Kuzey Kıbrıs Kızılayı için de geçerli.”

HER GÜN SABAH 08.00’DEN AKŞAM 20.00’YE KADAR KAN VERİLEBİLİYOR

Beşevleri, Kan Bankası’nın her gün sabah saat 08.00’den; akşam saat 20.00’ye kadar hizmet verdiğini, Kuzey Kıbrıs Kızılayı’nın da haftanın 6 günü, bölge bölge dolaşarak gezici kan araçları ile kan topladığını ifade etti.

“MARKET, RESTORAN VE EĞLENCE MEKÂNLARI, KAN BANKASI’NDAN ÇOK DAHA RİSKLİ”

İnsanların marketlere, restoranlara ve eğlence mekanlarına gidebildiklerini anımsatan Beşevleri, sözünü ettiği alanların Koronavirüs bulaş riski açısından, Kan Bankası’ndan çok daha riskli olduğunun atlını çizdi.

“HAFTADA EN AZ 60 ÜNİTE KAN GEREKİYOR”

Haftada 60 Thalassaemia hastasının kan aldığını ifade eden Beşevleri, “Birer üniteden koysanız, haftada 60 ünite kan demek oluyor. Çoğu hastamız her geldiğinde 2 ünite almak zorunda. Thalassaemia hastalarının sağlıklı, kaliteli bir yaşam sürebilmeleri için tedavilerindeki ilk ve en önemli nokta, kan almalarıdır” dedi.

KİMLER KAN VEREBİLİR?

Kan bağışçılarında aranan özellikleri aktaran Beşevleri, bağışçılar için belirlenen kriterleri şöyle aktardı:

  • 18-60 yaş arasındaki her sağlıklı birey kan verebilir
  • Bağışçının, hiçbir kronik hastalığı olmamalı
  • Son bir yıl içinde; ameliyat, dövme veya piercing gibi, her hangi bir operasyondan geçmemeli
  • Kan vermezden bir gün önce kesinlikle alkol alınmamalı
  • Kan vermezden en az bir saat önce, kesinlikle yiyecek tüketilmeli
  • Kan vermezden bir gece önce, uyku düzenli bir şekilde yapılmış olmalı

İLETİŞİM İÇİN…

Kan bağışçılarının da sağlıklarını dernek olarak önemsediklerini vurgulayan Beşevleri, gönüllü kan bağışı yapmak isteyen kişilerin, 0548 897 07 07 numaralı telefonu aramalarını rica etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Elliot Alderson 19/04/21 21:19
Cumartesi gunleri girne sahile kan otobusu geliyor. 2 ayda bir verebilirsiniz. Meyve suyu da veriyorlar hem :)