SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Günay Kibrit: “Pandemi öncesinde de sosyal yaşantımız yoktu, artık tamamen toplumdan izoleyiz”

Günay Kibrit: “Pandemi öncesinde de sosyal yaşantımız yoktu, artık tamamen toplumdan izoleyiz”

Kamusal alandaki pek çok yapının mimari açıdan uyumlu olmaması sonucunda, sosyalleşme açısından pandemi öncesinde de çeşitli zorluklar yaşayan engelli bireyler, pandeminin başlamasıyla birlikte, vücut dirençlerinin düşük olması ve aşı programına dahil edilmemeleri sebebiyle son bir buçuk yıldır sokağa çıkamıyor, sosyalleşemiyor, kendilerine olan güvenleri her geçen dakika azalıyor…

Yayın Tarihi: 11/05/21 15:20
okuma süresi: 5 dak.
Günay Kibrit: “Pandemi öncesinde de sosyal yaşantımız yoktu, artık tamamen toplumdan izoleyiz”

Hali hazırda, ülkedeki mimari eksiklikler nedeniyle sosyalleşme açısından çeşitli zorluklar yaşayan engelli bireyler, Koronavirüs salgınının Kıbrıs’a da sıçradığı Mart 2020’den bu yana sokağa çıkamıyor, sosyalleşemiyor, kendilerine olan güvenleri her geçen dakika azalıyor…

Engelli bireylerin haklarına kavuşmalarına yardımcı olmak ve sosyal etkinlikler düzenleyerek, bireylerin sosyal yaşantılarını zenginleştirmeyi amaçlayan Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği (KTOÖD), engelli bireylerin vücut dirençlerinin düşük olması nedeniyle son bir buçuk yıldır etkinlik düzenleyemiyor.

Söz konusu etkinlikler, içinde bulunduğumuz ‘Engelliler Farkındalık Haftası’nda bile, salgın nedeniyle düzenlenemiyor…

KİBRİT: “SİYASİLERİ ZİYARET ETMİYORUZ, SAMİMİ GELMİYOR”

Kıbrıs Postası’na konuşan Dernek Başkanı Günay Kibrit, pandemiden ayrı olarak, son yıllarda, özellikle Engelliler Farkındalık Haftası’nda siyasileri ziyaret etmekten vazgeçtiklerini ifade etti.

Kibrit, siyasilerin sadece bu özel günlerde engelli bireylerle fotoğraf çekinip, “başlarını okşayarak, ‘halledeceğiz, haklarınızı teslim edeceğiz’ demesini” samimi bulmadıklarına vurgu yaptı; engelli bireylerin, kadınların, LGBTİ+’ların haklarının, iktidarlar tarafından bir lütufmuş gibi gösterilmesinin çok yanlış olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği (KTOÖD) Başkanı Günay Kibrit

“AŞI PROGRAMINA DAHİL EDİLMEDİK”

Engelli bireylerin aşı programına dâhil edilmediğini, aşılanamamaları nedeniyle de sokağa çıkıp sosyalleşme konusunda zorluklar yaşadıklarını ifade eden Kibrit, aşılama programına dâhil olabilmeleri konusunda Sağlık Bakanlığı ile defalarca görüştüğünü, liste yapıp gönderdiğini ancak bir sonuca varamadıklarını ifade etti.

“SAĞLIK BAKANLIĞI, ENGELLİ BİREYLERİ ‘KRONİK HASTALAR’ KAPSAMINA KOYMADI”

Dünya Sağlık Örgütü’nün, engelli bireyleri, kronik hastalar kapsamına koymasına rağmen Sağlık Bakanlığı’nın, engelliliği ‘kronik hastalık’ olarak kabul etmediğini ifade eden Kibrit, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buna rağmen 'tamam' dedik. Ama hem engelli hem de kronik hastalığı bulunan bireyler de var. Onları da liste şeklinde gönderdik. Ben daha geçen hafta ilk doz aşımı yaptırabildim. Ne yazık ki yeterli planlama yapılmadı. Yaşları gelenler ya da ‘ahbap – çavuş’ ilişkisi olanlar aşılarını yaptırdı. Ama halen daha aşılanmayan arkadaşlarımız var.”

“KIRSALDA YAŞAM SÜREN ENGELLİ BİREYLERİN SOSYAL YAŞANTISI HİÇ KALMADI”

Pandeminin engelli bireyler üzerindeki olumsuz etkilerinden söz eden Kibrit, yaklaşık bir buçuk yıldır etkinlik organize edemediklerini, dışarıya çıkamadıklarını, zaten mimari engeller nedeniyle evde kapalı kaldıklarını ve özellikle kırsalda yaşam süren engelli bireylerin hiçbir sosyal yaşantısının kalmadığını vurguladı.

“TOPLUMDAN İZOLE BİR ŞEKİLDE YAŞIYORUZ, BİR BUÇUK YILDIR EVDE KAPALIYIZ”

Toplumdan tamamen izole bir şekilde yaşar duruma geldiklerini ifade eden Kibrit, “Bu insanların sosyal alanda yer almaları çok önemlidir. Sosyalleşme, kendilerine güven hissedebilmeleri adına çok önemli. Ama bir buçuk yıldır evlerimizde kapalıyız” dedi.

“MİMARİ YAPILARLA İLGİLİ ENGELLİLERE YÖNELİK TÜZÜK VAR AMA DENETİM YOK”

Pandemi öncesinde de, mevcut mimari yapıların engelli dostu olmaması nedeniyle kamusal alanda çeşitli zorluklar yaşadıklarını ifade eden Kibrit, dört yıl önce, ‘Yollar ve Kamuya Açık Alanlar Yasası’na engelli standardının tüzük olarak eklendiğini anımsattı.

Tüzüğün mevzuata girdiğini ancak somut bir yansımasını göremediklerini ifade eden Kibrit, “Bunun cezai yaptırımı da var. Ama denetim ve kontrol olmadığı için sadece projeler üzerinden izinler veriliyor. İnşaat bittiğinde yeterli denetim yapılmadığı için hiçbir şekilde bu hayatımıza olumlu olarak dönüşüm olmuyor” şeklinde konuştu.

Kamusal alanda, engellilere uyumlu mimari yapıların zorunlu olduğunu yineleyen Kibrit, “halen daha kocaman binalar, alışveriş merkezleri, parklar yapılıyor. Ne yazık ki dikkate alınmıyoruz” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.