SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Bilim insanları Omikron’dan daha endişe verici varyantların ortaya çıkmasını bekliyor

Bilim insanları Omikron’dan daha endişe verici varyantların ortaya çıkmasını bekliyor

Bazı bilim insanları, yeni tip koronavirüsün mutasyona uğrayan Omikron varyantının son olmadığı ve ardından daha endişe verici varyantların çıkmasını bekledikleri konusunda uyardı.

Yayın Tarihi: 16/01/22 14:02
okuma süresi: 3 dak.
Bilim insanları Omikron’dan daha endişe verici varyantların ortaya çıkmasını bekliyor

AP’nin haberine göre uzmanlar, Omikron’un önceki varyantlardan daha bulaşıcı ve aşılara daha dirençli olduğunu göz önünde bulundurarak, mutasyon geçirebileceği çok fazla konak bulacağını söyledi.

Boston Üniversitesi’nde epidemiyolog olan Leonardo Martinez, “Omikron ne kadar hızlı yayılırsa, mutasyonlar için o kadar fırsat bulacak. Bu da, daha fazla varyantı ortaya çıkaracak. Araştırmalar, Omikron’un Delta varyantından en az 2 kat ve orijinal virüsten 4 kat daha fazla bulaşıcı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Stuart Campbell Ray ise, Martinez’in görüşüne destek vererek, “Daha uzun süreli ve kalıcı enfeksiyonlar, yeni varyantlar için en çok üreme ihtimali olan yerlerdir. Enfeksiyon çok yaygın olursa, bunun gerçekleşmesi için fırsat yaratırsınız” dedi.

Ray, bazı uzmanların ‘Omikron’un salgının şiddetini azaltıp, soğuk algınlığına benzer endemik bir hastalığa dönüştürebileceğine’ dair beklentilerine değinerek şöyle konuştu;

“İnsanlar virüsün evrim geçirerek hafifleyip hafiflemeyeceğini merak ediyor. Ancak buna inanmak için belirli bir sebep veya kanıt yok. Virüsün zaman içinde daha az ölümcül hale geleceğinden emin olacağımızı sanmıyorum. Virüs, bağışıklıktan kaçma yeteneğini kademeli olarak geliştirdi, bu da salgının uzun yıllar devam etme olasılığını gösterebilir. Koronavirüs ilk ortaya çıktığında kimse ona karşı bağışık değildi. Ancak enfeksiyonlar ve aşılar dünyanın çoğuna en azından bir miktar bağışıklık kazandırdı, bu yüzden virüsün uyum sağlaması gerekiyor.”

Ray, evcil köpekler, kediler ve geyik gibi hayvanların virüsün mutasyona uğraması ve insanlara bulaşması için verimli bir zemin haline gelebileceğinden, virüsün gelecekte evrimleşmesi için birçok olası yol olduğuna dikkat çekti.

Ray, insanların aynı zamanda Omikron ve Delta varyantına yakalanarak, çifte enfeksiyon kapabileceği ‘Frankenvaryant’ riskinin de olduğunu vurgulayarak, Frankenştayn’a atıfta bulundu.

Bilim insanları, yeni varyantların ortaya çıkmasını sınırlamak için maske takmak ve aşı yaptırmak gibi önlemler almaya devam etme gereğinin altını çizdi.

Uzmanlar, Omikron varyantı aşıların sağladığı bağışıklıktan kaçma konusunda daha yetenekli olsa da, aşıların hala koruma sağladığını ve özellikle üçüncü doz takviye aşıların ciddi hastalıkları, hastaneye yatışları ve ölümleri büyük ölçüde azalttığını söyledi.

Bilim insanları, aşılı insanların Koronavirüse yakalanmaları halinde genellikle daha hafif geçirdiklerine dikkat çekerek, bunun diğer varyantların ortaya çıkma şansını azalttığını sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.