SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Maymun çiçeği vakalarında alışıldık semptomlar görülmüyor

Maymun çiçeği vakalarında alışıldık semptomlar görülmüyor

Uzmanlara göre yeni salgındaki en büyük zorluk teşhis aşamasında yaşanıyor...

Yayın Tarihi: 15/06/22 14:59
okuma süresi: 4 dak.
Maymun çiçeği vakalarında alışıldık semptomlar görülmüyor
A- A A+

Maymun çiçeği salgınının başlamasından günler sonra yayınlanan raporlarda hastalığın aslında bir süre önce yaygın olduğu ancak keşfedilemediği öne sürülmüştü.

Ancak ABD’li sağlık uzmanları şu an başka bir sebebe daha dikkat çekiyor. Bugün tespit edilen maymun çiçeği vakalarının mutlak bir şekilde hastalığın olağan semptomlarını göstermediğine ve bunun da hastalığın teşhisini zorlaştırdığına dikkat çekiyorlar.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) vakaları tanımlamanın hastalığın yayılmasını sınırlamak için son derece önemli olduğunu vurguladı. AFP’ye göre CDC Başkanı Rochelle Walensky dün yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Batı ve Orta Afrika’daki endemik ülkelerde görülen alışıldık semptomlardan farklı olarak, bazen vücudun sadece sınırlı bölgelerinde hafif şekilde görülen maymun çiçeği semptomları gözlemledik. Bu durum, bazı vakaların tanımlanamayabileceğine yönelik endişeleri artırıyor.”

Walensky açıklamasında ayrıca sağlık ekipleri ve genel olarak da halk arasında daha dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Mevcut vakalar, genellikle hastalığı diğerlerinden ayrıştıran kabarcıklar ortaya çıkmadan önce beliren ateş, vücut ağrıları ve şişmiş bezler gibi grip benzeri semptomları göstermiyor.

Bunun yanı sıra bu kabarcıklar genellikle vücudun her yerinde ortaya çıkarken mevcut birçok vakada ise sadece belirli bölgelerde görülüyor.

Walensky duruma dair açıklamasında ‘maymun çiçeği vakalarının genital herpes gibi cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklara benzeyebileceğini ve diğer hastalıklarla karıştırılabileceğini anlamanın önemine’ dikkat çekti.

Mısır’daki Zagazig Üniversitesi’nde yaygın hastalıklar alanında çalışmalar yürüten Profesör Muhammed Semir, hastaların temaslılarının tespit edilmesini, bulaşıcı semptomlar ortaya çıkmadan önce aşıların uygulanması fırsatı verdiği için bulaşı durdurmakta en önemli araçlardan birinin ‘tanı’ olduğunu söyledi. ‘Maymun çiçeğine benzer herhangi bir semptomun ciddi şekilde ele alınmasının önemini’ vurguladı.

Semir, Şarku’l Avsat’a şu açıklamada bulundu: “Çiçek hastalığının her türü, semptomlar ortaya çıkmadan önce aşının uygulanmasının hastalar için yararlı olabileceği nadir hastalıklardan biridir. Aşı virüse maruz kaldıktan dört gün sonraya kadar etkili oluyor. Bu nedenle söz konusu kişilerin belirlenmesi ve aşının uygulanması hastalığın bulaşmasını durdurmaya yardımcı olabilir. Temaslıları aşılama stratejisi, virüsün önceki salgınları sırasında etkili olduğunu kanıtlamıştı. Ancak şimdiki zorluk, temaslarını belirlemek için hastalara teşhis konulamamasından kaynaklanıyor.”

Vakaların tespit edildiği ülkeler, hastalığın yayılmasını önlemek için aşıya güveniyor. Örneğin ABD maymun çiçek hastalığını önlemede yüzde 85 etkili olduğu kanıtlanan eski çiçek aşısının 100 milyon dozunu elinde bulunduruyor. ABD ayrıca önümüzdeki haftalarda Jynneos adlı başka bir aşıdan 300 bin doz daha almayı planlıyor.

Kanada da iki hafta önce, Montreal’de maymun çiçeği tespit edilen 25 hastanın Montreal ve Quebec’teki temaslılarında ve yakınlarında kullanılan yeni aşı sevkiyatını almıştı.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.