SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Uzmanlar uyarıyor: Küresel gıda krizi yeni salgınlara yol açabilir

Uzmanlar uyarıyor: Küresel gıda krizi yeni salgınlara yol açabilir

Küresel gıda krizinin salgın hastalıklara davetiye çıkartacağını belirten uzmanlar milyonlarca kişinin ölümüne yol açabileceği konusunda uyarıyor...

Yayın Tarihi: 23/06/22 18:02
Güncelleme Tarihi: 25/06/22 23:30
okuma süresi: 3 dak.
Uzmanlar uyarıyor: Küresel gıda krizi yeni salgınlara yol açabilir
A- A A+

Küresel AIDS, Tüberküloz ve Sıtmayla Mücadele Fonu İcra Direktörü Peter Sands, Ukrayna'daki savaşın neden olduğu küresel gıda krizinin, en savunmasız kesimleri bulaşıcı hastalıklara karşısında hedef haline getireceğini belirtti. Sands, küresel kıtlık riskinin milyonlarca insanı öldürebileceği ve dünyanın bir sonraki sağlık felaketine neden olacağı konusunda uyardı.

Ukrayna'nın Karadeniz limanlarına yönelik Rus deniz ablukası, dünyanın dördüncü en büyük buğday ve mısır ihracatçısının tahıl sevkiyatını durdururken, düşük gelirli ülkelerde arz kıtlığı ve açlık endişelerini arttırdı.

AFP’nin aktardığı habere göre Sands, gıda kıtlığının dolaylı etkilerinin yalnızca açlık olmadığını aynı zamanda yetersiz beslenme nedeniyle bulaşıcı hastalıklarla zayıflamış bağışıklıkla insanların ölebileceğini söyledi.

Endonezya'nın Yogyakarta şehrinde G20 sağlık bakanlarının toplantısının oturum aralarında yaptığı AFP’ye verdiği röportajda Sands "Bir sonraki sağlık krizimiz başladı. Bu yeni bir enfeksiyon değil, ancak yetersiz beslenen insanların mevcut hastalıklara daha duyarlı olacağı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Sands, bulaşıcı hastalık, gıda kıtlığı ve enerji krizinin birleşik etkisinin milyonlarca ek ölüme neden olabileceğini aktardı.

Hali hazırda 4 milyar dolarlık fonun başındaki eski İngiliz bankacı, dünya hükümetlerinin toplumda en savunmasız olacak yoksullara sağlık hizmeti sunarak gıda krizinin etkisini azaltması gerektiğini söyleyerek, “Bu, sağlık hizmetlerinin köylerde ve topluluklarda sağlanması için birinci basamak sağlık hizmetlerine odaklanmak anlamına geliyor. Bunu hastanelerde sağlamak önemli ancak bu tür bir zorlukla karşılaştığımızda en önemli şey birinci basamak sağlık hizmetleri” şeklinde konuştu.

Sands, “Tüberküloz bir felaketti. 2020 yılında tüberküloz tedavisi gören kişi sayısı 1,5 milyon azaldı. Bu, yüz binlerce insanın öleceği ve diğer insanlara da bulaşacağı anlamı taşıyor” dedi.

Sands, gıda krizinin çözülmesinin, dünyanın en ölümcül ikinci bulaşıcı hastalığıyla mücadeleye yardımcı olmak için kritik olduğunu kaydetti.

Batı ve Ukrayna, Rusya'yı küresel kıtlık korkularını artırmak için hayati tahıl ihracatını yasaklayarak uzlaşmaya zorlamaya çalışmakla suçluyor.

Rusya suçlamalarına, Batı yaptırımlarının Ortadoğu ve Afrika'daki arz kıtlığından sorumlu olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Almanya, yarın Küresel Gıda Güvenliği kriziyle ilgili toplantıya ev sahipliği yapacak. Toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’de katılım sağlayacak.

Açıklamasında, Tüberküloz’a atıfta bulunan Sands, bunun yoksul pandemisi olduğunu, bu yüzden araştırma ve geliştirmeye aynı anda yatırım olması gerektiğini bildirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.