SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Çocukların burunları koronavirüse karşı daha iyi savaşıyor

Çocukların burunları koronavirüse karşı daha iyi savaşıyor

Araştırmacılar bu ‘benzersiz’ bağışıklık duruma ilişkin açıklamalarda bulundular.

Yayın Tarihi: 06/08/22 13:25
Güncelleme Tarihi: 06/08/22 13:59
okuma süresi: 3 dak.
Çocukların burunları koronavirüse karşı daha iyi savaşıyor
A- A A+

Avustralya, Queensland Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, ‘Çocukların burunlarının astarlarının, SARS-CoV-2 virüsü ile enfeksiyonunu önlemede yetişkinlerinkinden daha iyi olduğunu’ ortaya koydu. Bu sonuç perşembe günü PLOS Biology dergisinde yayımlanan çalışmada duyuruldu.

Queensland Üniversitesi’ne bağlı Kimya ve Moleküler Biyolojik Bilimler Okulu’ndan Dr Kirsty Short konuya dair şu açıklamada bulundu:

“Bu durum, çocukların bağışıklık tepkilerinin şimdiye kadar Kovid-19’dan kaçınma ve hastalığa karşı mücadele etmede daha etkili olmasının nedenlerinden biri olabilir. Çocuklar yetişkinlere göre daha düşük enfeksiyon oranı ve daha hafif semptomlar gösteriyordu ancak bunun nedenleri bilinmiyordu. Çocukların burun astarının virüse karşı yetişkinlerin burunlarına kıyasla daha uyarıcı bir bağışıklık tepkisine sahip olduğunu ortaya çıkardık. Bununla birlikte Omikron söz konusu olduğunda ise farklı sonuca ulaştık.”

Araştırma ekibi, 23 sağlıklı çocuk ve 15 sağlıklı yetişkinden burun zarı hücre örnekleri aldı ve bu hücrelere SARS-CoV-2 virüsü uyguladı. Sonuçlar, antivirallere karşı yüksek bir tepkinin yanı sıra virüsün çocukların burun hücrelerinde düşük bir oranda çoğaldığını gösterdi.

Short, bu duruma açıklık getiren birtakım teoriler olduğunu belirterek virüsler veya bakteriler gibi ‘yabancı istilacıların’ artan tehditlerine, çocuklukta maruz kalınmasının bu adaptasyonu sağlamış olabileceğini kaydetti.

Çocukluk çağında bu tehditlere daha fazla maruz kalınmasının, çocuklarda burun astarını daha güçlü bir pro-inflamatuar yanıt oluşturması üzere ‘eğitmesinin’ mümkün olduğunu belirten Short yine de buna çocuklar ve yetişkinler arasındaki metabolik farklılıklar ve virüsle savaşan genlerin kendilerini ifade etme yöntemlerinin de neden olabileceği belirtti.

Short açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Genel olarak, bir çocuğun burun astarı enfeksiyonu daha az destekliyor. Ancak virüs geliştikçe bu değişebilir. Bu ilk bulguları daha geniş bir popülasyonda doğrulamak ve antikorlar gibi diğer faktörlerin çocukları enfeksiyona karşı korumadaki rolünü belirlemek üzere klinik çalışmaların yapılmasına ihtiyaç var.”

Araştırmacılar, SARS-CoV-2’nin Delta varyantının çocukların burun hücrelerinde çoğalma olasılığının yetişkinlere kıyasla önemli ölçüde daha düşük olduğu sonucuna ulaştı. Ancak bu eğilim, Omikron örneğinde önemli bir şekilde daha az belirgindi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.