SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Koronavirüse karşı yeni bir antikor, tüm varyantları hedef alıyor

Koronavirüse karşı yeni bir antikor, tüm varyantları hedef alıyor

SARS-CoV-2 virüsünün evrim geçirip mutasyona uğradığı göz önüne alınarak, pandeminin ilk aşamalarında etkili bir şekilde çalışan terapötik antikorlar artık daha az etkili hale geldi ve ortaya çıkan yeni varyantlar, özellikle Omikron, aşılarla oluşmasını sağladığımız antikorlardan kaçmanın yollarını buldu.

Yayın Tarihi: 14/08/22 16:35
okuma süresi: 3 dak.
Koronavirüse karşı yeni bir antikor, tüm varyantları hedef alıyor
A- A A+

ABD’deki Boston Çocuk Hastanesi’nde geliştirilen yeni, geniş ölçüde nötralize edici bir antikor, potansiyel olarak gelecekteki varyantlara karşı savunma yeteneğimizi daha iyi bir hale getirebilir. Sonuçları 11 Ağustos’ta Science Immunology dergisinde yayınlanan testlerde, tüm Omikron varyantları dahil olmak üzere şu anda bilinen tüm “endişe verici” SARS-CoV-2 varyantlarını etkisiz hale getirmeyi başardı.

Boston Çocuk Hastanesi’ndeki Hücresel ve Moleküler Tıp Programı’nda yer alan ve araştırmanın yöneticilerinden Frederick Alt, HIV’e karşı geniş ölçüde nötralize edici antikorları aramak için kullandığı insanlaştırılmış bir fare modelinin değiştirilmiş bir versiyonunu kullanarak, antikoru bulmayı başardıklarını söylüyor.

Yeni araştırmada, araştırmacılar başlangıç olarak farelere iki insan gen parçası yerleştirdi ve B hücrelerini hızla çeşitli insanlaştırılmış antikorları üretmeye yönlendirdi. Daha sonra fareleri, antikorlarımız ve mevcut aşılarımız tarafından hedeflenen ana protein olan SARS-CoV-2’nin spike proteinine maruz bıraktı. Fareler, sivri uçlara bağlanan insanlarla uyumlu antikorlardan oluşan 9 soy veya ‘aile’ üretti.

Araştırmacılar daha sonra Duke Üniversitesi’nden Barton Haynes liderliğindeki bir araştırma grubuyla işbirliği içinde bu antikorların etkinliğinden emin olmak için çalıştı. 9 soydan 3’ünde bulunan antikorlar, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan orijinal virüse karşı güçlüydü. Özellikle de, SP1-77 antikoru Alfa, Beta, Gamma, Delta ve tüm önceki ve mevcut Omikron varyantlarını nötralize ederek geniş çaplı bir etki gösterdi.

SP1-77’ye bu avantajı sağlayan nedenleri araştırmak için yapısal çalışmalar yapıldı. Bunlar, SP1-77’nin mevcut antikorlardan (hem terapötik antikorlar hem de mevcut aşılara yanıt olarak üretilen antikorlardan) farklı çalıştığını gösterdi. 

Mevcut antikorların çoğu, enfeksiyonun ilk adımı olan SARS-CoV-2’nin hücrelerimizin ACE2 reseptörlerine bağlanmasını önlemek üzere spike proteinin reseptör bağlama alanına (RBD) olarak bilinen belirli konumlara bağlanarak çalışıyor. Ancak araştırma ekibi, yeni keşfedilen SP1-77 antikorunun virüsün dış zarının hedef hücreninkiyle birleştirmesini engellediğini ve böylece enfeksiyon kapısını açan son adıma engel olduğunu gösterdi.

Çalışmanın ortak yazarı Alex Kreutzberger “Bu özellikler, virüse karşı yeni aşıların tasarlanması konusunda faydalı olabilir. Zira SP1-77 antikoru, virüsün herhangi bir varyantında henüz mutasyona uğramamış bir bölgedeki spike proteine ​​bağlanır, bu da yeni bir mekanizma aracılığıyla mevcut varyantların geniş çapta nötrleştirilmesine yol açar” ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.