SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Günlük C vitamini almanın 4 şaşırtıcı faydası

Günlük C vitamini almanın 4 şaşırtıcı faydası

C vitamini, tüm vücut dokularını onarmak ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumak gibi birçok şey için önemli olan temel bir vitamin.

Yayın Tarihi: 16/09/22 16:28
Güncelleme Tarihi: 16/09/22 16:49
okuma süresi: 4 dak.
Günlük C vitamini almanın 4 şaşırtıcı faydası
A- A A+

Vücudumuzun C vitamine ihtiyacı olmasına rağmen, doğal olarak üretmiyoruz. Bu nedenle brokoli, brüksel lahanası, çilek, tatlı biber ve domates gibi C vitamini açısından zengin gıdalar yemek genel sağlık için hayati önem taşır. Öte yandan bazıları, daha avantajlı olarak düşündükleri takviyeleri almayı tercih eder. Ancak bu takviyelerin bazı riskleri de var.

Eat This, Not That adlı sağlık haberleri sitesinin aktardığı habere göre C vitamininin yararları hakkında daha fazla bilgi almak için, geçmişte Mezotelyoma Merkezi’nde klinik onkoloji araştırmalarında çalışmış ve hasta bakımında 15 yıldan fazla doğrudan deneyime sahip bir hemşire olan Sean Marchese ile konuştu ve C vitamininin neler yapabileceğini ortaya koydu.

ANTİOKSİDAN ETKİLER

Marchese C vitamininin vücuttaki serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı molekülleri ortadan kaldıran etkili bir antioksidan olduğunu söylüyor. Yaralanma veya enfeksiyondan sonra uzun süreli inflamasyonun neden olduğu oksidatif stresi azaltır. Günlük C vitamini dozu, E vitamini ve tetrahidrobiopterin de dahil olmak üzere diğer doğal antioksidanların üretimine de yardımcı olabilir.

DOĞAL BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLER

Hemşire Marchese, C vitamininin bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına, yabancı cisimleri yok etmesine ve hastalıkları azaltmasına yardımcı olduğunu ama yine de aşılara ve diğer besinler açısından zengin bir diyete ihtiyacımız olduğunu söylüyor. C vitamini, fagositler ve nötrofiller gibi bağışıklık hücrelerinin hücresel etkilerini iyileştirir. Günlük C vitamini ayrıca enfeksiyondan sonra ölü bağışıklık hücrelerinin temizlenmesine yardımcı olur ve bağışıklık aktivitesi yan ürünlerinin birikmesinden kaynaklanan zararı önler.

KANSERİN ÖNLENMESİ

Marchese'e göre, çoğu sağlıklı insanın günlük C vitamini takviyesine ihtiyacı yoktur. Ancak takviye alımı, C vitamini eksikliği olan kişilerde bazı kanser türlerinin riskini azaltabilir. C vitamini, tüm besinlerini oral yoldan alamayan veya kanser tedavisinden kaynaklanan iltihapları veya enfeksiyonları artan kanser hastaları için de faydalıdır. Kanıtlar, C vitamini takviyelerinin pankreas, özofagus ve prostat kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürüyor.

GÖZ HASTALIKLARI RİSKİNİ AZALTIR

Marchese, “Tavsiye edilen diğer vitamin ve minerallerle birlikte alındığında, C vitamini takviyelerinin yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakt gibi göz hastalıklarını azalttığını gösteriyor. C vitamini takviyelerinin yaşa bağlı göz hasarlarını tamamen ortadan kaldırması pek olası değildir. Ancak yaşamın ilerleyen dönemlerinde görme keskinliğindeki düşüş riskini azaltmaya yardımcı olabilirler” diyor.

YÜKSEK C VİTAMİNİ KULLANIMININ RİSKLERİ

Marchese, “Günlük C vitamini herkes için önerilmez ve bazı olumsuz etkileri çeşitli riskleri artırabilir” diye uyarıyor. Araştırmalar, her gün yüksek dozda C vitamini almanın, önerilen günlük doz olan 90 mg'dan daha az alanlara kıyasla böbrek taşı oluşumu riskini %20'nin üzerinde artırdığını göstermiştir."

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ RİSKİ

Marchese, genellikle günlük C vitamini takviyesinin güvenli olduğunu ve fazla miktarların idrar yoluyla atıldığını söylüyor. Bununla birlikte, gereksiz yere yüksek seviyelerde alınan C vitamini vücutta zamanla birikebilir ve mide krampları, kusma, mide ekşimesi ve ishal gibi sorunlara neden olabilir. Artan C vitamini seviyeleri, statinler (bir tür anti-kolesterol ilacı), kan inceltici ilaç varfarin ve östrojen gibi hormon replasman tedavisi gibi diğer ilaçlarla tehlikeli bir şekilde etkileşime girebilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.