SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

BM’den Suriye’deki kolera salgınına karşı tıbbi yardım

BM’den Suriye’deki kolera salgınına karşı tıbbi yardım

DSÖ, kolera salgınıyla mücadele için Suriye’ye yardım gönderiyor

Yayın Tarihi: 21/09/22 16:30
Güncelleme Tarihi: 21/09/22 16:49
okuma süresi: 4 dak.
BM’den Suriye’deki kolera salgınına karşı tıbbi yardım
A- A A+

DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Ofisi Direktörü Ahmed el-Menzari yazan zamanda Şam’a gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında AP’ye yaptığı açıklamada, kolera salgının Suriye, komşu ülkeler ve tüm dünya için bir tehdit olduğunu vurgulayarak Suriye sağlık yetkililerinin salgını kontrol altına almak için uluslararası örgütle koordinasyon içinde çalıştığını belirtti.

Menzari’nin açıklamaları, Suriye’deki sağlık yetkililerinin 2011 Mart ayında çatışmanın başlamasından bu yana görülen ilk kolera salgınında farklı şehirlerde en az 5 can kaybı ve yaklaşık 200 enfeksiyon kaydedildiğine yönelik açıklamalardan günler sonra yapıldı.

BM ve Suriye Sağlık Bakanlığı, salgının kaynağının Fırat Nehri’nden temiz olmayan su tüketilmesi ve mahsulleri sulamada kirli su kullanarak gıda ürünlerinin kontaminasyonu olduğuna inanıldığını belirtti.

Kuzeyde Halep, Akdeniz kıyısında Lazkiye ve Irak sınırındaki Deyrizor dahil olmak üzere birçok şehirde vakalar bildirildi. Manzari, DSÖ'nün vakaları belirlemek, hastalara uygun tedaviyi sağlamak, enfekte kişileri ve temaslıların takibini güçlendirmek için çalıştığını açıkladı.

Bölge Ofisi Direktörü, krizle mücadelede sağlık yetkililerine destek olmak için DSÖ tarafından yaklaşık 30 ton tıbbi malzeme taşıyan bir uçağın pazartesi günü Suriye’ye indiğini söyledi. Bu yardımların, muhaliflerin kontrolü altındaki kuzeybatıdaki ve ABD’nin desteklediği Kürt savaşçılar tarafından kontrol edilen kuzeydoğudaki bölgeler de dahil olmak üzere ihtiyaçlara göre eşit olarak dağıtılacağını da sözlerine ekledi. Menzari, çarşamba günü benzer miktarda yardım ile dolu başka bir uçağın gelmesinin planlandığını belirtti.

Salgın, Suriye’deki sağlık alanında son 11 yılda, yüz binlerce insanın ölümüne, bir milyondan fazla kişinin yaralanmasına ve ülkenin savaş öncesi nüfusunun yarısının göç etmesine neden olan bir çatışma nedeniyle ciddi şekilde zarar görmüş olduğu bir zamanda ortaya çıktı. Manzari, Suriye’deki sağlık tesislerinin yüzde 55’inin faaliyette olmadığını, hastanelerin yaklaşık yüzde 30’unun bazen elektrik kesintisi sebebiyle çalışmadığını ve bu durumun hastane yönetimlerini sürdürülebilir olmayan jeneratörleri kullanmaya yönlendirdiğini belirtti. Aynı zamanda, birçok Suriyeli sağlık çalışanının yıllar içinde ülkeyi terk ettiğini, bunun çeşitli hizmetlerde kadro sıkıntısına yol açtığını ve Suriye’deki sağlık durumunu çok zor bir hale getirdiğini belirtti.

Kovid-19 aşıları ile ilgili olarak, Suriye nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin yani yaklaşık 2,5 milyon kişinin tek doz Kovid-19 aşısı olduğunu belirten Menzari “Haziran sonunda yüzde 40’a, yıl sonuna kadar yüzde 70’e ulaşmasına yönelik hedeflerimize göre gerçekten düşük bir oran” ifadelerini kullanırken, Suriye nüfusunun sadece yüzde 13'ünün iki doz aşı olduğunu da belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.