SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Karaciğer hasarının tedavisi artık mümkün

Karaciğer hasarının tedavisi artık mümkün

Uzmanlar karaciğer hasarını tedavi etmenin yolunu keşfetti.

Yayın Tarihi: 22/09/22 17:50
okuma süresi: 4 dak.
Karaciğer hasarının tedavisi artık mümkün
A- A A+

Karaciğer hasarı ciddi olabilir. Ancak tıbbi gözetim ile birlikte karaciğeri iyileştirmeye yardımcı olacak yollar var. Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NASH), ABD’de karaciğer hastalığının en yaygın nedeni.

Dünyadaki yetişkinlerin dörtte birinin etkilendiğinin tahmin edildiğini söyleyen  Dr. Iron Behan, bu hastalıkla ilgili şunları söylüyor:

“Karaciğerde aşırı yağ birikmesi ile tanımlanır ve genellikle obez, yüksek kan şekeri (diyabet), anormal kolesterol veya trigliserit seviyeleri veya yüksek tansiyonu olan kişilerde görülür. Bu bozukluklar sıklıkla birlikte ortaya çıkar ve grup metabolik sendromu olarak adlandırılır.”

Şarku’l Avsat’ın eat this not that adlı sağlık haberleri web sitesinden aktardığı habere göre uzmanlar, karaciğer hasarını hızlı şekilde nasıl tersine çevireceğiniz aşağıdaki şekilde açıklıyor:

1-Kilo kaybı

Araştırmalar, az miktarda kilo vermenin bile karaciğer sağlığını önemli ölçüde etkileyebileceğini gösteriyor. NASH için en iyi tedavi kilo kaybıdır. Çalışma, vücut ağırlığının yüzde 10'unu kaybetmenin karaciğerdeki yağı azaltabileceğini, iltihabı ortadan kaldırabileceğini ve potansiyel olarak yara izini iyileştirebileceğini gösterdi.

2-Spor yapmak

Düzenli egzersiz yapmak, karaciğer sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmanın harika bir yoludur. Dr. Jonathan Stein, “Bir karaciğer nakli uzmanı ve egzersiz araştırmacısı olarak, kronik karaciğer hastalığı olan hastalarım bana egzersiz yapıp yapmamaları gerektiğini soruyor. Cevabım her zaman evet. Egzersizin veya herhangi bir fiziksel aktivitenin karaciğer için gerçekten bilinen birçok faydası var” dedi.

3-Doğru diyetle beslenin

Dr. Annie Jinan, "Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı olan hastaların günde üç fincan kahve içmelerini, günde dört yemek kaşığı zeytinyağı yemelerini ve öncelikle bitkisel gıdalar ve sağlıklı yağlar yemeye odaklanan bir Akdeniz diyeti izlemelerini öneriyoruz. Akdeniz diyetine uyum sağlamak hastalar için zordur çünkü etrafımız her gün yemeye hazır yiyeceklerle çevrilidir. Hastaların oturup önerilen bir diyetin faydalarını öğrenip soru sorabilmeleri önemlidir. Daha sonra, bir beslenme uzmanıyla onları başarısızlığa uğratacak bir şey yerine gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirleyebilirler” diyor.

4-Aralıklı oruç

Araştırmalar, aralıklı orucun karaciğer sağlığı üzerinde olumlu etkisi olabileceğini gösterdiğini söyleyen Charles Perkins Center ve University of Sydney'de Yeni Güney Galler'deki Kanser Enstitüsü'nden ve Geleceğin Araştırma Görevlisi Dr. Mark Larance, “İlk kez, aralıklı oruç sırasında HNF4-(alfa)'nın inhibe edildiğini gösterdik” dedi. Bu, aralıklı oruç hakkında önceden bilinen bazı gerçekleri açıklamaya yardımcı oluyor.

5-Şekerleri azaltın

Şeker alımınızı azaltmak, karaciğerinizin ne kadar çabuk iyileştiği konusunda bir fark yaratabilir. Ohio State Üniversitesi Halk Sağlığı ve Beşeri Bilimler Okulu'ndan Prof. Dr. Donald Jump, "Amerikan diyeti uygulayan birçok insan, karaciğerin işlevini azaltabilen ve bazen kansere yol açabilen geniş siroz veya karaciğerde yara izi geliştirir. Karaciğerin bu hasardan kurtulmasına yardımcı olacak yollar bulunması için çok fazla çalışma var. Ancak bu araştırma, yağ ve kolesterolü düşük diyetlerin, kilo vermenize yardımcı olsalar bile yeterli olmadığını gösteriyor. Karaciğerin daha fazla iyileşmesi için, muhtemelen diyet ve egzersizdeki diğer iyileştirmelerle birlikte şeker alımının da düşmesi gerekir” diyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.